search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:48
MENU CLOSE

HΠΑ: Αποζημίωση 2,5 δισεκατομμυρίων για τα «ιπτάμενα φέρετρα» της Boeing, 737 Max (Photos)

08.01.2021 09:35
HΠΑ: Αποζημίωση 2,5 δισεκατομμυρίων για τα «ιπτάμενα φέρετρα» της Boeing, 737 Max (Photos)   - Media

H αμερικανική βιομηχανία παραγωγής αεροσκαφών Boeing Co θα υποχρεωθεί να καταβάλει τελικά ποσά μεγαλύτερα των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πρόστιμα και αποζημιώσεις, για τα διαβόητα αεροσκάφη 737 ΜΑΧ.

Πρόκειται για τον τύπο αεροπλάνων που έχουν καθηλωθεί. Είχαν προηγηθεί δύο πολύνεκρα δυστυχήματα με αεροσκάφη που κατέπεσαν, όπως αποδείχτηκε λόγω ελαττωματικών αισθητήρων και ενός λάθους στο σχεδιασμό.

Στην πρώτη συντριβή, αεροσκάφος της Lion κατέπεσε στην Τζακάρτα παρασύροντας 189 ανθρώπους στο θάνατο, ενώ το 737 Max της Ethiopian σκότωσε 157 ανθρώπους από 35 διαφορετικές χώρες.

Ο διακανονισμός επιτρέπει στην Boeing να αποφύγει την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της, ενώ περιλαμβάνει την επιβολή προστίμου 243,6 εκατομμυρίων δολαρίων, την καταβολή αποζημιώσεων σε αεροπορικές εταιρίες οικονομικού ύψους 1,77 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αλλά και τη συγκρότηση ενός ταμείου 500 εκατ. δολαρίων για την αποζημίωση των θυμάτων της συντριβής των δύο αεροσκαφών αναφορικά με κατηγορίες της συνωμοσίας για τη διάπραξη απάτης, σχετικά με τον ελαττωματικό σχεδιασμό του αναφερόμενου τύπου αεροσκάφους.

Σύμφωνα με την Boeing, ποσό 743,6 εκατομμυρίων δολαρίων θα προέλθει από τα κέρδη της στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, ώστε να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις της συμφωνίας δικαστικού διακανονισμού με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Boeing έχει αποταμιεύσει ποσό 1,77 δισεκατομμυρίου δολαρίων από τα προηγούμενα τρίμηνα, ώστε να εξασφαλίσει το απαραίτητο οικονομικό απόθεμα για την καταβολή αποζημιώσεων σε αεροπορικές εταιρίες.

Η συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ανακοινώθηκε μετά το κλείσιμο της αγοράς χθες, ενώ τερματίζει τη διεξαγωγή μιας έρευνας που είχε διάρκεια 21 μηνών, για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του αεροσκάφους 737 ΜΑΧ.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα είχε υποχρεωθεί σε αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφος της Air Canada, αυτου του τύπου, που πετούσε από την Αριζόνα στο Μόντρεαλ με τρία μόνο μέλη του πληρώματος.

Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε πως λίγο μετά την απογείωση το πλήρωμα έλαβε «ένδειξη κινδύνου» για μία μηχανή την οποία και έκλεισε. Στην συνεχεία το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο πλησιέστερο αεροδρόμιο όπου και παραμένει.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:48