search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:10
MENU CLOSE

Νεύρα στην Τουρκία για νέο στέλεχος στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Μπάιντεν

08.01.2021 13:54
Νεύρα στην Τουρκία για νέο στέλεχος στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Μπάιντεν - Media

 

Η πρόθεση του εκλεγμένου πρόεδρου των ΗΠΑ Τζό Μπάιντεν να διορίσει στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας τον Brett McGurk στη θέση του ανώτερου διευθυντή για θέματα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής προκαλεί έντονο εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Υποστηρικτής των Κούρδων στη μάχη κατά του ISIS

Ο Brett McGurk από το 2015 διετέλεσε απεσταλμένος των ΗΠΑ στη διεθνή συμμαχία κατα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και είναι ο άνθρωπος που στη διάρκεια του πολέμου κατά του ISIS εισηγήθηκε την -άκρως επιτυχημένη από επιχειρησιακή άποψη- στρατηγική του εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας από τις ΗΠΑ, προκειμένου να αποκρουστεί το ISIS. Μάλιστα, ο McGurk παραιτήθηκε από τη θέση του το 2018, διαμαρτυρόμενος για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

Δεδομένου ότι οι συρο-κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG) αντιμετωπίζονται από την Τουρκία ως τρομοκρατική οργάνωση, η στήριξη που τους παρείχε ο Brett McGurk έχει προκαλέσει αναταραχή στην Άγκυρα και ιδίως στους κόλπους του κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν και ο διορισμός του από τον Μπάιντεν σε ανώτατη θέση στην κυβέρνησή του αντιμετωπίζεται ως κακό προμήνυμα για το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών που δεν ήδη δεν βρίσκονται και στην καλύτερη φάση τους.
 

Σφοδρές αντιδράσεις στην Τουρκία

Πολλώ δε μάλλον αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ο McGurk υιοθέτησε σκληρή στάση ως προς τις διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίον του YPG και επέκρινε την Άγκυρα για τη μη αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων της με τη Συρία όταν ξένοι μαχητές ταξίδευαν ανενόχλητοι για να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών. Ως πρώην υπάλληλος του ανώτατου δικαστηρίου, ο McGurk υπηρέτησε επίσης υπό την προεδρία Τζορτζ Μπους ως διπλωμάτης.
 
Οι πρώτες αντιδράσεις στην Άγκυρα για τον διορισμό του McGurk κάθε άλλο παρά ψύχραιμες ήταν. «Αυτό θα θεωρηθεί ως πολύ προκλητικός διορισμός. Ένα κακό ξεκίνημα για την εποχή του Μπάιντεν στο μέτωπο των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, εάν πραγματοποιηθεί», έγραψε στο Twitter ο Γιουσούφ Ερίμ, πολιτικός αναλυτής με έδρα την Άγκυρα. Στο παρελθόν η φιλοκυβερνητική Yeni Safak έχει ισχυριστεί ότι «οι δυνάμεις συνασπισμού υπό την ηγεσία του ΜακΓκουρκ είναι ο δολοφόνος 46.000 πολιτών στο Ιράκ και τη Συρία» και έχει περιγράψει τον Αμερικανό διπλωμάτη ως «αποικιακό κυβερνήτη».
 
Από την άλλη, πάντως, ο Οζγκιούρ Ουνλουχισαρτζικλί, ο διευθυντής γραφείου του German Marshall Fund των ΗΠΑ στην Άγκυρα, εξέφρασε την άποψη πως είναι φυσικό το γεγονός ότι ο Μπάιντεν θα επιλέξει αρκετούς πρώην αξιωματούχους του Ομπάμα για να υπηρετήσουν στην κυβέρνησή του. «Ο Brett McGurk μπορεί να είναι μια αμφιλεγόμενη φιγούρα για την Τουρκία, αλλά είναι αρκετά mainstream για το Δημοκρατικό Κόμμα και είναι δημοφιλής σε αυτούς τους κύκλους, επομένως δεν θα είναι μεγάλη έκπληξη εάν πάρει ανώτερη θέση στην κυβέρνηση του Μπάιντεν», είπε.
 

Πιο ψύχραιμες προσεγγίσεις

Από την πλευρά του, ο Τζο Μάκαρον, αναλυτής για τη Μέση Ανατολή στο Αραβικό Κέντρο στην Ουάσινγκτον, υπογραμμισε ότι «η τουρκική κυβέρνηση δεν πρέπει να επικεντρωθεί στο τι πιστεύει η ίδια για τον McGurk, ώστε να κρίνει ποια προσέγγιση θα μπορούσε να έχει ο Μπάιντεν απέναντί της. Η θητεία Μπάιντεν δεν αποτελεί απαραίτητα “τρίτη θητεία Ομπάμα” και ο ρόλος του ΜακΓκουρκ δεν είναι τυπικά η πρώτη διπλωματική θέση».
 
Σύμφωνα με τον Μάκαρον, εάν η προσδοκία είναι ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποσυρθούν από τη Συρία και να τερματίσουν την υποστήριξη προς το YPG, αυτή η προσδοκία πρέπει να αντιμετωπιστεί ανεξάρτητα από το αν ο ΜακΓκουρκ υπηρετεί στην κυβέρνηση του Μπάιντεν. «Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μπορεί να γίνουν πιο τεταμένες, αλλά έχουν κοινά συμφέροντα στο να συνεργαστούν στη Συρία εάν η Άγκυρα αναγνωρίσει ότι η Ουάσιγκτον τελικά δεν θα πουλήσει το YPG», σημείωσε.
 
Πληροφορίες: Arab News
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:09