search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:13
MENU CLOSE

Καμπανάκι από Παπαευαγγέλου-Μαγιορκίνη για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού

08.01.2021 17:44
5218677.jpg
 
Χαμηλός ο δείκτης θετικότητας στον κορωνοϊό, αλλά θα χρειαστεί ακόμα καιρός για να τιθασευτεί η πανδημία στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Βάνα Παπαευαγγέλου.
 
Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η Ελλάδα εμφανίζει πολύ καλή εικόνα και χαμηλό δείκτη θετικότητας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όμως ακόμη αναμένουμε τα κρούσματα των εορτών. Η καθηγήτρια τόνισε ότι η πανδημία θα είναι εδώ και θα επηρεάσει τη ζωή μας για αρκετό καιρό.
 
Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, προβληματίζει η αύξηση των κρουσμάτων στις νεαρότερες ηλικίες, καθώς η μέση ηλικία το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί κατά 2 έτη. Μάλιστα παρουσιάζει αύξηση σε αρκετά χαμηλές ηλικίες και αυτό ανησυχεί καθώς μπορεί να μεταδοθεί στις ευπαθείς ομάδες.
 
Συγκεκριμένα σημείωσε ότι «η αύξηση της επίπτωσης της λοίμωξης στις ηλικίες 25 με 35 ετών είναι αυτό το διάστημα στο μικροσκόπιο της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Αυτό οφείλεται στην κινητικότητα της ηλικιακής αυτής ομάδας στη διάρκεια των γιορτών. Από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα οι εισαγωγές σε νοσοκομεία της Αττικής αυξήθηκαν κατά 20%-25%».
 
Όσον αφορά στους «σκληρούς» επιδημιολογικούς δείκτες, δηλαδή τις διασωληνώσεις και τους θανάτους, διαπιστώνεται μικρή αλλά όχι σημαντική μείωση. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, αν και υπάρχουν λιγότερα από 7000 ενεργά κρούσματα, καταγράφεται 60% κάλυψη ΜΕΘ στην Επικράτεια και 70% στη Β Ελλάδα.
 
Η καθηγήτρια τόνισε ακόμη ότι όπως φάνηκε και από τη μετάδοση του ιού στα παιδιά, το ασφαλέστερο μέρος για αυτά, είναι το σχολείο όπου μπορούν να τηρούνται τα μέτρα.
 

Μαγιορκίνης: Σταδιακή υποχώρηση της πίεσης στο ΕΣΥ

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι ο δείκτης θετικότητας στη χώρα είναι κάτω από το 4%, ενώ έχει σημειωθεί μείωση των ενεργών κρουσμάτων και η πίεση στο ΕΣΥ δείχνει σταδιακή υποχώρηση.
 
«Ενδεικτικά είδαμε μείωση περίπου 40% σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου στις ΜΕΘ και κατά 60% στις νέες εισαγωγές ανά ημέρα. Όμως η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη», τόνισε
 
Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων σημειώνει ήπιες αυξομειώσεις κι πιθανός πιθανώς μια ήπια αυξητική τάση στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Η Θεσσαλονίκη δείχνει ότι διατηρεί το ρυθμό συρρίκνωσης της τάξης 10%-15% λιγότερες διαγνώσεις ανά εβδομάδα.
 
Παρατηρείται επίσης μικρή υποχώρηση στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών και το ΕΣΥ αποσυμφορείται, αλλά τις τελευταίες 10 ημέρες η αποσυμφόρηση παρουσιάζει επιβράδυνση. Σχετικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος φαίνεται ότι διαγνώσεις έχουν γίνει σε περισσότερα από 40 κράτη.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:13