search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:12
MENU CLOSE

«Αΐντα»: Η μαγεία της όπερας στο Christmas Theater Online!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2159
7-1-2021
10.01.2021 04:00
opera-1.jpg

 

Το 1871 η όπερα «Αΐντα» πραγματοποίησε την πρώτη της πρεμιέρα. Εκατόν πενήντα χρόνια μετά, η μαγεία της διάσημης αυτής όπερας μεταφέρεται από τη Σκάλα του Μιλάνου στο Christmas Theater Online!

Οι πρώτες ημέρες του 2021 γεμίζουν με αυτή τη σπουδαία παράσταση, την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μέσα από τη ζεστασιά των σπιτιών μας, χαρίζοντάς μας μοναδικές στιγμές ψυχαγωγίας αλλά και συγκίνησης.

Όπερα σε τέσσερις πράξεις, η «Αΐντα» είναι σε ποιητικό κείμενο του Αντόνιο Γκισλαντσόνι, ενώ βασίζεται σε σενάριο του Ωγκύστ Μαριέτ.

Η πρεμιέρα του έργου πραγματοποιήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1871 στη Χεδιβική Όπερα του Καΐρου, η οποία οικοδομήθηκε μέσα σε έξι μήνες, το 1869, με πρότυπο τη Σκάλα του Μιλάνου αλλά με βασικό υλικό το ξύλο. Ο Χεδίβης (αντιβασιλέας) της Αιγύπτου επιθυμούσε να εγκαινιάσει το νεόδμητο αυτό κτήριο με μια όπερα αρχαιοαιγυπτιακής θεματολογίας, κάτι που είχε ζητήσει από τον Τζουζέπε Βέρντι.

Δυο χρόνια αργότερα το όνειρό του έγινε πραγματικότητα με την «Αΐντα» ενώ λίγο αργότερα, στις 8 Φεβρουαρίου 1872, η πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της όπερας στη Σκάλα του Μιλάνου ήταν γεγονός.

Σχεδόν εκατόν πενήντα χρόνια αργότερα, η Σκάλα του Μιλάνου παρουσιάζει την περίφημη «Αΐντα» σε μια σπουδαία παραγωγή, σε σκηνοθεσία του Φράνκο Τζεφιρέλι. Η χορωδία και η ορχήστρα σε πλήρη σύνθεση, σε συνδυασμό με τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, αναμένεται να καθηλώσουν το κοινό για ακόμα μια φορά!

Η υπόθεση του έργου

Η ιστορία διαδραματίζεται στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στη Μεμφίδα και στις Θήβες, την εποχή ισχύος των Φαραώ. Η Αΐντα, ως κόρη του βασιλιά της Αιθιοπίας, είναι σκλάβα της κόρης του βασιλιά της Αιγύπτου Αμνέριδας. Ωστόσο, και οι δύο γυναίκες αγαπούν τον ίδιο άνδρα, τον Ρανταμές, αρχιστράτηγο των Αιγυπτίων, ο οποίος μόλις έχει επιστρέψει ως νικητής από τον πόλεμο κατά των Αιθιόπων.

Υποκύπτοντας στις πιέσεις του πατέρα της, η Αΐντα κατορθώνει να εκμαιεύσει από τον ερωτευμένο Ρανταμές ένα μυστικό στρατιωτικού χαρακτήρα. Μόλις το ανακαλύπτει, ωστόσο, η Άμνερις εξοργίζεται και τον κατηγορεί για προδοσία. Αργότερα, η ίδια προσπαθεί να τον σώσει, είναι όμως αργά… Το ιερατείο καταδικάζει τον Ρανταμές να ταφεί ζωντανός σε μια υπόγεια κρύπτη. Ωστόσο, εκεί έχει ήδη κρυφτεί η Αΐντα, η οποία δεν διστάζει στιγμή να πεθάνει στο πλευρό του αγαπημένου της…

Στο έργο πρωταγωνιστούν οι Βιολέτα Ουρμάν (Αΐντα), Ιλντίκο Κομλόσι (Άμνερις), Ρομπέρτο Αλάνια (Ρανταμές), Μάρκο Σπότι (Βασιλιάς), Ρομπέρτο Μπόλε, Λουτσιάνα Σαβινιάνο και Μίρνα Καμάρα (Μπαλέτο), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η παράσταση έχει ελληνικούς υπότιτλους.

Συντελεστές

Διευθυντής Ορχήστρας: Ρικάρντο Σαΐγ
Διευθυντής Χορωδίας: Μπρούνο Κασάν
Χορογράφος: Βλαντίμιρ Βασίλιεφ
Σκηνικά – κοστούμια: Μαουρίσιο Μιλενότι
Φωτισμοί: Τζιάνι Μαντοβανίνι

Διάρκεια: 150 λεπτά

Τζουζέπε Βέρντι

Ο Τζουζέπε Βέρντι αποτελεί τον πιο διάσημο συνθέτη του Ιταλικού Ρομαντισμού. Γεννημένος στο Λε Ρόνκολε της βόρειας Ιταλίας το 1813, σπούδασε μουσική αρχικά στο επαρχιακό Μπουσσέτο και κατόπιν στο Μιλάνο.

Τα πρώτα του έργα ήταν επηρεασμένα από το επαναστατικό κλίμα της εποχής, απηχώντας ιδεολογικά τον αγώνα για την απελευθέρωση των ιταλικών κρατιδίων από τους αυστριακούς, καθώς και την ενοποίησή τους σε κυρίαρχη χώρα. Η ενασχόλησή του με την πολιτική, μάλιστα, στάθηκε η αιτία να αναδειχθεί ως εθνικό σύμβολο, ενώ το 1861 εξελέγη μέλος του πρώτου ιταλικού Κοινοβουλίου. Άφησε την τελευταία του πνοή το 1901, στο Μιλάνο.

Κάποιες από τις δημοφιλέστερες όπερές του θεωρούνται οι εξής: «Ναμπούκκο» (1842), «Ριγολέττος» (1851), «Ο Τροβαδούρος» (1853), «Η Παραστρατημένη» (1853), «Η Δύναμη του Πεπρωμένου» (1862), «Αΐντα» (1871), «Οθέλλος» (1887) και «Φάλσταφ» (1893).

INFO

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021 στις 20.00

Σάββατο 9 Ιανουαρίου στις 16.00 και στις 20.00

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00

Πρόσθετες πληροφορίες κρατήσεις: Τηλ.: 2117701700 | www.christmastheater.gr

Προπώληση: www.christmastheater.gr | viva.gr | 2117701700

Τιμή Κωδικού: 15 ευρώ

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:11