search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:18
MENU CLOSE

Κοντοζαμάνης: Ευθύνες στη διαλογή των γιατρών και όχι στην έλλειψη ΜΕΘ για τους θανάτους στα νοσοκομεία

09.01.2021 14:15
Κοντοζαμάνης: Ευθύνες στη διαλογή των γιατρών και όχι στην έλλειψη ΜΕΘ για τους θανάτους στα νοσοκομεία - Media

 

Στους θεράποντες γιατρούς και όχι στις ελλείψεις σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αποδίδει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τους θανάτους ασθενών με CoViD-19, οι οποίοι έχουν σημειωθεί εκτός ΜΕΘ.

Όπως αναφέρει το iatronet.gr, η πολιτική ηγεσία θεωρεί πως – στην κορύφωση της πανδημίας – όλοι οι ασθενείς είχαν πρόσβαση σε ΜΕΘ και πως το κριτήριο εισαγωγής τους δεν ήταν η επάρκεια ή όχι των κρεβατιών, αλλά οι συννοσηρότητες και οι επιλογές που έκαναν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Το συμπέρασμα προκύπτει από απάντηση του Βασίλη Κοντοζαμάνη σε ερώτηση του Iatronet, στη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας. Ο αναπληρωτής υπουργός δεν αναγνωρίζει πως το σύστημα Υγείας ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τα όριά του. Διαδηλώνει πως υπάρχει επάρκεια ΜΕΘ και αφήνει να εννοηθεί πως η ευθύνη για το εάν θα εισαχθούν σε αυτές ασθενείς ανήκει τον ιατρικό κόσμο, ο οποίος δίνει ηρωϊκή μάχη, με ανεπαρκή μέσα.

Δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να αξιολογήσει το πως 80% και πλέον των ασθενών με CoViD-19 αφήνουν την τελευταία τους πνοή – προφανώς λόγω επιδείνωσης της νόσου – και δεν οδηγούνται τουλάχιστον στη ΜΕΘ για πιο συστηματική υποστήριξη, εφόσον υπάρχουν εκεί κενές θέσεις.

Κορωνοϊός: 510 νέα κρούσματα και 47 νεκροί - Στους 391 οι διασωληνωμένοι - Media

Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει κάνει μία αποκαλυπτική ανάλυση ο Βασίλης Τσαουσίδης, καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και υποψήφιος πρύτανης του ιδρύματος. Σύμφωνα με τον καθηγητή, κατά την έξαρση του δεύτερου πανδημικού κύματος και όσο η πίεση στα νοσοκομεία αυξανόταν, ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ αδυνατούσε να ακολουθήσει γραμμικά την εξέλιξη του αριθμού των νοσούντων.

Η αναλογία των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και αυτών που κατέληξαν ήταν σχετικά σταθερή και φυσιολογική από την αρχή της πανδημίας. Στην πορεία όμως, όσο η πίεση αυξανόταν, ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό νοσούντων άρχιζαν να μένουν εκτός ΜΕΘ και τελικά οι νοσούντες εκτός ΜΕΘ και οι θάνατοι αυξάνονταν εκθετικά. Το ποσοστό αυτών που κατέληξαν χωρίς να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ φάνηκε να ξεπερνά το 80%.

Η ερώτηση του iatronet ήταν η εξής:

“Προς τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων:

Από την ανάλυση των στοιχείων του ΕΟΔΥ, προκύπτει πως το 80% των θανάτων ασθενών με CoViD-19 καταγράφονται εκτός ΜΕΘ. Η παρατήρηση επιβεβαιώνεται και από άλλα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά και εκτιμήσεις επιστημόνων. Μήπως αυτό δείχνει αδυναμία των ΜΕΘ να νοσηλεύσουν το σύνολο των ασθενών που έχουν πραγματική ανάγκη;

Προς τον κ. Κοντοζαμάνη:

Πότε σκοπεύει να δώσει αναλυτικά στοιχεία το υπουργείο Υγείας για τη θνητότητα εντός και εκτός ΜΕΘ”;

Η απάντηση:

Από την αρχή της πανδημίας, κανένας συμπολίτης μας, που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν έμεινε εκτός μονάδος.

Για να μπει κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια και είναι ο γιατρός, ο θεράπων ιατρός, οι ειδικοί γιατροί οι οποίοι αποφασίζουν εάν κάποιος θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή όχι.

Και πολλές φορές, η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως είναι οι πολλαπλές συννοσηρότητες, οι οποίες παίζουν τον κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση εισαγωγής ή όχι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση εξετάζουμε τα δεδομένα, είναι στη διάθεσή μας και θα ήθελα να το τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι κριτήριο δεν είναι η πληρότητα, είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Άλλωστε, συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Όλοι οι θάνατοι από κορωνοϊό δεν ήταν μέσα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, υπήρξαν και θάνατοι εκτός μονάδων”.

ΣΥΡΙΖΑ: Πανικόβλητη η κυβέρνηση μοιράζει ευθύνες για τις δικές της εγκληματικές επιλογές στους υγειονομικούς

«Στην χώρα της ‘ατομικής ευθύνης’ τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να μην ευθύνονται για τίποτα», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνοντας τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση «μπροστά στον πανικό για την απώλεια ελέγχου έχει αρχίσει να μοιράζει ευθύνες για τις δικές της εγκληματικές επιλογές στους υγειονομικούς και στην Επιτροπή των ειδικών». «Από εκεί που υποκριτικά τους χειροκροτούσαν από τα μπαλκόνια τους, τώρα ετοιμάζονται να τους καθίσουν στο εδώλιο και να τους ενοχοποιήσουν για τους χιλιάδες θανάτους», σημειώνει, για να σχολιάσει ότι πρόκειται για «άλλη μια ένδειξη ότι έχουμε μια επικίνδυνη κυβέρνηση που ούτε θέλει ούτε μπορεί να οργανώσει την άμυνα της κοινωνίας απέναντι στην πανδημία».

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση προχωρά στη στοχοποίηση και των γιατρών για να κρύψει το αθωράκιστο ΕΣΥ

«Η κυβέρνηση μετά τη στοχοποίηση του λαού, προχωρά και στη στοχοποίηση των γιατρών για να κρύψει ότι το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει αθωράκιστο και ότι αυτό συνεπάγεται βαρύ τίμημα. Όμως τα ψέματα τελείωσαν και οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης έχουν αποκαλυφθεί.

Αυτό που απαιτείται είναι μαζικός οργανωμένος αγώνας για την σωτηρία του λαού. Κάτω τα χέρια από τους υγειονομικούς που μάχονται στην πρώτη γραμμή» τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τις δηλώσεις Κοντοζαμάνη σχετικά με την ευθύνη των γιατρών».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:18