search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:14
MENU CLOSE

Πιέσεις για στήριξη της Ελλάδας στην Σύνοδο Κορυφής

22.03.2010 17:02
Πιέσεις για στήριξη της Ελλάδας στην Σύνοδο Κορυφής - Media

Έκκληση προς τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαικής Ενωσης να στηρίξουν την πρόταση της Κομισιον για παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα απηύθυνε ο πρόεδρος της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκτιμώντας ότι, αν στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης δεν ληφθεί κάποια απόφαση, θα απειληθεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Έκκληση προς τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαικής Ενωσης να στηρίξουν την πρόταση της Κομισιον για παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα απηύθυνε ο πρόεδρος της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκτιμώντας ότι, αν στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης δεν ληφθεί κάποια απόφαση, θα απειληθεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Έτσι στο παρασκήνιο διεξάγονται έντονες διπλωματικές διαβουλεύσεις που αναμένεται να διαρκέσουν έως τη σύνοδο κορυφής.  Ωστόσο η Γερμανία εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση στις πιέσεις που της ασκούνται προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Πιέσεις προς τη Γερμανίδα καγκελάριο ασκεί ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο καλώντας το Βερολίνο να εγκρίνει ένα μηχανισμό βοηθείας για την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής διευκρινίζει ότι  το σχέδιο της Κομισιόν που προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, μέσα από ένα σύστημα διμερών δανείων, στο πλαίσιο της ευρωζώνης, είναι έτοιμο και δεν υπάρχουν νομικά κωλύμματα ως προς τη συμβατότητα με τη Συνθήκη της Λισαβώνας και τις εθνικές νομοθεσίες των κρατών-μελών.

Διαβεβαιώνει ακόμα ότι ” ο μηχανισμός βοηθείας που εμείς έχουμε προτείνει δεν προσκρούει στον κανόνα του “no bail out” της συνθήκης της ΕΕ, αλλά ούτε και στα συντάγματα των χωρών“.

Την ξεκάθαρη θέση ότι για την Κομισιόν προέχει στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης να υπάρξει απόφαση σχετικά με το μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των αγορών, διατύπωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν.

Την ίδια ώρα, την απόλυτη στήριξή του στην παροχή οικονομικής βοήθειας στη χώρα μας από την Ε.Ε. εξέφρασε με δήλωσεις του στο Reuters ο Ιταλός Πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Από την πλευρά της η ισπανική Προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε ότι θέλει να επιτύχει την έγκριση της αρχής της χορήγησης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα στη διάρκεια της συνόδου των ευρωπαίων ηγετών αυτήν την εβδομάδα, παρά τη μεγάλη επιφυλακτικότητα της Γερμανίας.

Παρά ταύτα η  Άγγελα Μέρκελ διστάζει να δώσει τη συγκατάθεσή της ακόμη και στην ιδέα της χορήγησης οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ελλάδας, εξαιτίας της εχθρικής στάσης μεγάλου μέρους της γερμανικής κοινής γνώμης προς την επιλογή αυτήν.

Δημοσκόπηση που έγινε για τους Financial Times, δείχνει ότι το 60% των Γερμανών είναι αντίθετοι στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων θέλουν να φύγει η Ελλάδα από την Eυρωζώνη.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:10