search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:01
MENU CLOSE

Στο ΣΔΟΕ η λίστα, προσπαθούν να την υποβαθμίσουν ως «προϊόν υποκλοπής»

02.10.2012 12:59
Στο ΣΔΟΕ η λίστα, προσπαθούν να την υποβαθμίσουν ως «προϊόν υποκλοπής» - Media

Μετά από πολλά η λίστα με τα ονόματα 1.991 Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία -θεωρητικά τουλάχιστον- έφθασε στο ΣΔΟΕ, ενώ από όλες τις πλευρές γίνεται προσπάθεια να θεωρηθεί «μη αξιοποιήσιμη» ως «προϊόν υποκλοπής».

Μετά από πολλά η λίστα με τα ονόματα 1.991 Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία -θεωρητικά τουλάχιστον- έφθασε στο ΣΔΟΕ, ενώ από όλες τις πλευρές γίνεται προσπάθεια να θεωρηθεί «μη αξιοποιήσιμη» ως «προϊόν υποκλοπής».

Σχετική αναφορά έκανε  η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά η οποία ανέφερε στον Real fm ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όταν αντιλήφθηκε ότι «δεν έχει φτάσει η λίστα στα χέρια του σημερινού ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, έστειλε αμέσως το υλικό που του είχε δώσει ατύπως ο (πρώην επικεφαλής του Σώματος) κ. Διώτης, στην κυβέρνηση»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευ. Βενιζέλος, απέστειλε στο γραφείο του Πρωθυπουργού το USB το οποίο περιέχει τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ και με τη σειρά του το Μαξίμου προώθησε το φάκελο στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος

Ερωτηθείσα γιατί ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν παρέδωσε τη λίστα στο διάδοχό του, Στ. Στασινόπουλο, η κ. Γεννηματά αρκέστηκε να πει ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ερωτηθεί ο ίδιος ο κ. Διώτης.

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ωστόσο πως η λίστα είναι προϊόν υποκλοπής, «επομένως δεν μπορούσε να είναι αντικείμενο νόμιμης επεξεργασίας» καθώς «αυτό θα ήταν ποινικό αδίκημα». Από την άλλη πλευρά, όμως, σημείωσε, «η αδυναμία νόμιμης επεξεργασίας των στοιχείων και η συγκρότηση ενός νόμιμου αρχείου, δεν σημαίνει ότι δεν εξαντλούνται οι προσπάθειες αξιοποίησης των πληροφοριών».

Εντύπωση προκαλεί πάντως πως η τότε Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών είχε παραδώσει χωρίς κανένα πρόβλημα στον τότε υπουργό οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου την συγκεκριμένη λίστα, αν και ενδεχομένως ήταν πάντα προϊόν υποκλοπής.

Νωρίτερα, σε δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος διευκρίνισε ότι έπειτα από σχετική ενημέρωση για το θέμα από τον κ. Διώτη τον Αύγουστο του 2011, συμφώνησε με τη νομική του εκτίμηση ότι η εν λόγω λίστα δεν είναι αξιοποιήσιμη ή δημοσιεύσιμη καθώς ήταν προϊόν υποκλοπής.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, ο κ. Διώτης τον ενημέρωσε πως τα στοιχεία «δεν συνιστούσαν σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί. Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει».

«Με βάση τη γενική εικόνα των ηλεκτρονικών στοιχείων που μου έδωσε ατύπως ο κ. Διώτης, συμφώνησα αμέσως με τη νομική και υπηρεσιακή του εκτίμηση, όπως επέβαλε η θέση μου», συμπλήρωσε στη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος, γνωστοποιώντας ότι όποιο υλικό του δόθηκε ατύπως από τον κ. Διώτη -και όπως ακριβώς του δόθηκε- «βρίσκεται ήδη στα χέρια της κυβέρνησης που γνωρίζει το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί».

Ο Ιωάννης Διώτης, σχολιάζοντας τη δήλωση του Γ.Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με την οποία η λίστα παραδόθηκε από τον πρώην υπουργό στον τέως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, τόνισε στο ΒΗΜΑ 99,5: «Δεν υπάρχει λίστα, η οποία να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί εντός των νόμων και του Συντάγματος. Κάθε διωκτική υπηρεσία, τις πληροφορίες που λαμβάνει, τις αξιοποιεί καθ' ον τρόπο μπορεί».

Παράλληλα, ο διοικητής της ΕΥΠ Θεόδωρος Δραβίλλας διέψευσε ότι έχει στα χέρια του ή ότι είναι σε γνώση του η επίμαχη λίστα. «Ουδέποτε μου έχει επιδειχθεί ή παραδοθεί σε έντυπη, ηλεκτρονική ή άλλη μορφή, λίστα ονομάτων Ελλήνων ή αλλοδαπών καταθετών, με καταθέσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Ουδέποτε και από κανέναν» δήλωσε.

Εξ άλλου, την κλήση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου από την ελληνική Δικαιοσύνη ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κατηγορώντας τον για «κουκούλωμα» της υπόθεσης.

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης επιτίθεται, με βαρείς χαρακτηρισμούς, στον πρώην υπουργό Οικονομικών, τον οποίο χαρακτηρίζει «κήνσορα, αποτυχημένο διαπραγματευτή, αναξιόπιστο και ψευδόμενο», υποστηρίζοντας πως «οι πολίτες αρκετά ανέχτηκαν τον κ. Παπακωνσταντίνου».
Στο μεταξύ την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, που είχε καταθέσει και ερώτηση για την περιβόητη λίστα Φαλτσιάνι, προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου περί αδυναμίας νόμιμης επεξεργασίας της διότι είναι προϊόν υποκλοπής.

«Πλάκα μας κάνει ο κ. Βενιζέλος; Για Γερμανούς, Ισπανούς, Γάλλους κ.λπ. η λίστα Φαλτσιάνι απέδωσε δισεκατομμύρια σε πρόστιμα. Εκεί τα αντίστοιχα ΣΔΟΕ δεν είχαν κανένα κόλλημα να γεμίσουν τα ταμεία τους με περίπου 10 δισ. ευρώ, χωρίς να σκεφθούν αν η λίστα τους είναι προϊόν υποκλοπής ή όχι. Για μας γιατί θα πρέπει να είναι προϊόν υποκλοπής, άρα άχρηστη όταν πολύ περισσότερο παραδόθηκε επίσημα από την τότε Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στον τότε Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου;» διερωτήθηκε ο κ. Κουίκ.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το κάλεσε «εάν εξακολουθεί να στέκεται πίσω από νομικά ζητήματα, τότε με τη μορφή του κατεπείγοντος να στείλει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα παρακάμπτει απαγορεύσεις».

«'Αμα θέλει η πολιτική και όταν θέλουν οι πολιτικοί τα πάντα μπορούν να κάνουν. Από το να καταστρέφουν την Ελλάδα, μέχρι να την αναστηλώσουν. Ας προτιμηθεί το δεύτερο…» καταλήγει.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:00