search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:51
MENU CLOSE

Ψευτογιατρός: Κόλαφος η ιατρική πραγματογνωμοσύνη – Πώς διάλεγε τα θύματα του

10.01.2021 12:32
Ψευτογιατρός: Κόλαφος η ιατρική πραγματογνωμοσύνη – Πώς διάλεγε τα θύματα του - Media

 

Διαλογή ασθενών με μικρό προσδόκιμο ζωής, εξετάσεις-μαϊμού, διαιτολόγιο-χαριστική βολή. «Αλυσιδωτή πορεία θανάτου» ακολουθούσαν στα χέρια του ψευτογιατρού οι ασθενείς, σύμφωνα με την ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη.

Συνολικά 12 θανάτους ασθενών του ψευτογιατρού, δρος Νίκου Κόντου, εξετάζει η Δικαιοσύνη, ερευνώντας αν οι «δολοφονικές» εναλλακτικές θεραπείες του ήταν αυτές που τους καταδίκασαν.

Μεγάλη λίστα

Μέχρι στιγμής 36 πρόσωπα έχουν καταθέσει στην Αστυνομία ότι ο Νίκος Κοντοστάθης τούς έχει ξεγελάσει, με τον πραγματικό όμως αριθμό να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς αρκετοί δεν μπόρεσαν, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, να καταθέσουν. Από το 2010 έως το 2019, 8 άνδρες και 4 γυναίκες, μεταξύ των οποίων 2 ανήλικα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο, έχοντας ακολουθήσει τα γιατροσόφια του δρος Κόντου.

Οι 4 θάνατοι αποδίδονται εξ ολοκλήρου στη διακοπή θεραπείας καθ’ υπόδειξίν του. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ασθενούς με καρκίνο στους όρχεις που έχασε τη ζωή του το 2010 και ο ιατρικός του φάκελος, μάλιστα, «εξαφανίστηκε» από το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», πιθανότατα λόγω κλοπής. Ο 46χρονος άνδρας, επί τρία χρόνια ακολουθούσε τις οδηγίες του ψευτογιατρού και πείσθηκε να μην πραγματοποιήσει την ενδεδειγμένη χειρουργική επέμβαση, πληρώνοντας 113.00€ σε μετρητά για θεραπείες με ενέσεις, βότανα, βιταμίνες και κάνναβη. Απεβίωσε τον Μάιο του 2010, παρά το γεγονός ότι η μορφή καρκίνου με την οποία νοσούσε εθεωρείτο ιάσιμη σε ποσοστό 95%.

Τα πλοκάμια του απατεώνα γιατρού είχαν φτάσει μέχρι και την Κύπρο. Ο σύζυγος μίας 56χρονης που έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα είχε γνωρίσει τον Κόντο στο Αγιον Ορος το 2015, ως «εξέχοντα γιατρό» με έδρα γνωστή κλινική της Ελβετίας. Αφού πείσθηκε για τη θαυματουργή θεραπεία του, συνάντησε τον ψευτογιατρό στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για να παραλάβει δύο σακίδια με σκευάσματα-ορούς, τα οποία και χορήγησε ο ίδιος στη σύζυγό του. Η γυναίκα απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2016 και ο άνδρας της επιχείρησε να επιστρέψει τα σκευάσματα στον Κόντο, ζητώντας τα χρήματά του πίσω, όμως εκείνος με διάφορες προφάσεις διέκοψε την επικοινωνία μαζί του.

Υποσχέσεις

«Σε χρονικό διάστημα 3 μηνών θα μπορεί να ανεβαίνει σκαλιά». Με αυτά τα λόγια ο ψευτογιατρός είχε καταφέρει να πείσει την οικογένεια ενός 16χρονου αγοριού από το Κιάτο που έπασχε από μυϊκή δυστροφία να ακολουθήσει τις δήθεν πρωτοποριακές θεραπείες του. Πρότεινε, μάλιστα, στον πατέρα του παιδιού, που διατηρούσε κτηνοτροφική μονάδα, οικονομική συνεργασία. Η θεραπεία δεν απέδωσε ποτέ. Οταν συνειδητοποίησε ότι η οικογένεια είχε οικονομικά προβλήματα, ο Κόντος διέκοψε τις επαφές μαζί της.

Με αντίστοιχο τρόπο ξεγέλασε μία ακόμα οικογένεια από το Ξυλόκαστρο. Το ανήλικο παιδί τους έπασχε από μυϊκή δυστροφία, αλλά περπατούσε ακόμα όταν γνώρισε τον Κόντο. Σύμφωνα με την οικογένεια μέσα σε 20 μόλις ημέρες κατέληξε σε αναπηρικό αμαξίδιο. Είχαν πρώτα διακόψει τις ενδεδειγμένες θεραπείες με κορτιζόνη, για να ακολουθήσουν τα γιατροσόφια με βότανα του ψευτογιατρού. Ο απατεώνας, μάλιστα, είπε στη μητέρα του παιδιού ότι η θεραπεία δεν προχωρούσε γιατί είναι ολιγόπιστη.

Σε μία άλλη περίπτωση, ο Κόντος έκανε λόγο για «λανθασμένη απεικόνιση μαγνητικής τομογραφίας», προσπαθώντας να ξεγελάσει τους γονείς ενός βρέφους 3 μηνών. «Βάφτισε», μάλιστα, τη χρόνια πάθηση του παιδιού στη σπονδυλική στήλη ως λίπωμα. Η οικογένεια πείσθηκε να ακολουθήσει την αγωγή με αλοιφή που τους πρότεινε, η οποία προκάλεσε έγκαυμα-έντονο ερεθισμό στο παιδί. Ο απατεώνας διέκοψε την επαφή με την οικογένεια τον Οκτώβριο του 2017, όταν τον κάλεσαν να γνωρίσει συγγενικό τους πρόσωπο που ήταν γιατρός.

«Κόλαφος» η ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη

Μια αλυσίδα που ξεκινούσε με τη γνωριμία με τον απατεώνα γιατρό και κατέληγε στον θάνατο περιγράφει η ιατροδικαστής, χαρακτηρίζοντας «βίαιη» τη δράση του.

Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη, ο θάνατος των ασθενών που τον εμπιστεύτηκαν «επήλθε συνεπεία καρδιοαναπνευστικής ανακοπής, σε έδαφος γενικευμένης καρκινωμάτωσης, σε έδαφος του καρκίνου, μετά από διακοπή της θεραπείας τους από τον Κοντοστάθη». Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το προσδόκιμο επιβίωσης κατά μέσο όρο για τους ασθενείς από τη στιγμή που γνώρισαν τον Κοντοστάθη και μετά θα ξεπερνούσε τη διετία-πενταετία (γλοιοβλαστώματα) και σε κάποιες περιπτώσεις ενδεχομένως και την πενταετία-δεκαετία (καρκίνος μαστού, πνεύμονα, παχέος εντέρου), ενώ υπήρξε περιστατικό που θα έφθανε και σε πλήρη ίαση (καρκίνος όσχεου).

Ειδική μνεία γίνεται από τον ιατροδικαστή και στον υπερηχογραφικό έλεγχο-μαϊμού στον οποίο επέβαλε τους ασθενείς που γνώριζε, που έδειχνε πάντα «ψευδώς βελτίωση του όγκου», για να πεισθούν οι ασθενείς να μην προχωρήσουν στις ενδεδειγμένες θεραπείες. Καταδικαστικό ήταν και το διαιτολόγιο… θανάτου, του Κόντου, που είχε οδηγήσει ασθενείς του να έχουν βάρος που δεν ξεπερνούσε τα 35 κιλά, συστήνοντας να λαμβάνουν τροφές και ροφήματα με αντιοξειδωτικές ουσίες, αποστάγματα με βότανα και έλαια. Η αντιοξειδωτική διατροφή, σύμφωνα με την ιατροδικαστική γνωμοδότηση, «αντενδείκνυται» στους ασθενείς με καρκίνο.

Πάνω από 840.000 ευρώ η λεία του

Τα χρήματα που κατάφερε να αποσπάσει εξαπατώντας τους ασθενείς, σύμφωνα με τη δικογραφία, ξεπερνούν τις 840.000€. Οι Αρχές αναζήτησαν μέρος των χρημάτων σε συμπληρωματική έρευνα που έγινε στο υπερπολυτελές σπίτι του ψευτογιατρού στο Κορωπί, με τις πισίνες και τα γήπεδα τένις, στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως επιτυχία. Σε κρυμμένους αποθηκευτικούς χώρους τόσο στον περιβάλλοντα χώρο της κατοικίας όσο και μέσα στο σπίτι βρέθηκαν όπλα, φάκελοι ασθενών, ασυμπλήρωτα σφραγισμένα ιατρικά πιστοποιητικά, σημειώματα νοσοκομείων και χειρόγραφες σημειώσεις με την ένδειξη «απόρρητο».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:51