search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:15
MENU CLOSE

Λιανεμπόριο: «Click» στην οργή των εμπόρων, «away» τζίροι και εκπτώσεις για τους πολλούς

11.01.2021 09:50
Λιανεμπόριο: «Click» στην οργή των εμπόρων, «away» τζίροι και εκπτώσεις για τους πολλούς - Media

 

Η πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου και ειδικά των μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο λιανικού εμπορίου πέρασε «Μαύρα Χριστούγεννα» καθώς το μέτρο του «click away» που λάνσαρε με μεγάλες φιλοδοξίες η κυβέρνηση δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει την τεράστια πτώση των εισπράξεων.

Αυτό δε που φοβούνται είναι ότι ακόμα και ο θεσμός των χειμερινών εκπτώσεων που ξεκινούν από σήμερα, θα πάει… άπατος, καθώς δυνατότητα πώλησης έχουν μόνο όσα καταστήματα και επιχειρήσεις διαθέτουν e-shop, κάτι που φυσικά ισχύει κυρίως για τους ισχυρούς παίκτες της αγοράς και όχι για την συντριπτική πλειονότητα των μικρών και μεσαίων καταστημάτων. 

Κερδισμένοι και χαμένοι του εορταστικού click away

Τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα για την εορταστική περίοδο αποκαλύπτουν ποιοι κέρδισαν ή έστω περιόρισαν τις απώλειές τους και ποιοι δυστυχώς δεν απέτρεψαν τον κατήφορο στους τζίρους τους.

Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο μεταξύ 13 και 31 Δεκεμβρίου, και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ και του ΠΕΣΑ Βασίλη Κορκίδη, οι επιχειρήσεις με παιχνίδια που εφάρμοσαν το μέτρο του click away ανέκτησαν περίπου το 50% του τζίρου, της αντίστοιχης περσινής σεζόν, τα βιβλιοπωλεία φέρονται να πέτυχαν ελαφρώς υψηλότερες πωλήσεις από τους προηγούμενους μήνες, ενώ μεγάλες αλυσίδες με είδη ψηφιακής τεχνολογίας και οικιακού εξοπλισμού έπιασαν το 30% με 40% του αντίστοιχου περσινού κύκλου εργασιών.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι της εορταστικής περιόδου ωστόσο είναι η λιανική πώληση τροφίμων σε σουπερμάρκετ με αύξηση 5%, τα φαρμακευτικά είδη με +4%, οι πωλήσεις Η/Υ με +10% και ο κλάδος των logistics με τις εταιρείες courier να αυξάνουν περαιτέρω τον κύκλο εργασιών τους κατά τουλάχιστον 15%.

Στον αντίποδα, οι πέντε κλάδοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντική απώλεια εσόδων, άνω του 30% και έως 50%, είναι το λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων με πτώση τζίρου 48% ενώ ακολουθούν τα είδη καλλωπισμού με πτώση πωλήσεων 37%, η ένδυση και η υπόδηση με απώλειες 30% και 29% αντίστοιχα, ενώ θέση στην «πεντάδα» με ποσοστό μείωσης τζίρου 30% έχει και το εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας.

Σημειώνεται ακόμη ότι δεν εμφάνισαν θετικές επιδόσεις όλες οι δραστηριότητες τροφίμων – ποτών – καπνού καθώς οι πωλήσεις ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και ζαχαροπλαστικής σε ειδικευμένα καταστήματα κινούνται με απώλειες που στο εξεταζόμενο διάστημα αγγίζουν το 17%, ποσοστό που σημαίνει ότι οι φούρνοι της γειτονιάς έχασαν 70 εκατ. ευρώ πωλήσεων.

Αντίστοιχα, οι πωλήσεις ψαριών, θαλασσινών και μαλακίων υποχώρησαν κατά 10%, ενώ κατά 11% είναι η πτώση του τζίρου στο εμπόριο καπνού σε ειδικευμένα καταστήματα. Στους χαμένους βρίσκεται και το εμπόριο ποτών σε ειδικευμένα καταστήματα, που «μετρά» πτώση τζίρου 20%. Σημαντικές απώλειες καταγράφει και το εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών ειδών της τάξεως του 29%, ενώ τα έσοδα στα καύσιμα κίνησης υποχωρούν με ρυθμό 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Το λιανεμπόριο δε μπορεί να ανοιγοκλείνει κατά βούληση

To τελευταίο μέτρο της κυβέρνησης για κλείσιμο των καταστημάτων ακόμα και αυτών που επαναλειτούργησαν στις γιορτές αλλά και όλων των άλλων με click away, την εβδομάδα που ανοίγουν τα δημοτικά και νηπιαγωγεία, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έφερε απελπισία στον κόσμο του εμπορίου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έκανε λόγο για «μία ακόμα έκπληξη προέκυψε για τον κλάδο του λιανεμπορίου», ενώ έθεσε ευθέως το ερώτημα πως «είναι άξιο περιέργειας, γιατί προκρίνεται η επαναλειτουργία των σχολείων σε σχέση με την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου, το οποίο βρίσκεται για όγδοη εβδομάδα κλειστό και υπό καθεστώς οικονομικής ασφυξίας».

Κατά τον ΕΣΑ, είναι κρίσιμη προτεραιότητα η άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων, αρχικά έστω και με τη μορφή του “click away” και σύντομα με τη μορφή του “click in shop”, προφανώς συνυπολογίζοντας τους υγειονομικούς δείκτες.

Και τονίζει: «Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε για ακόμα μία φορά το λιανικό εμπόριο να είναι ο εύκολος στόχος, πού ανοίγει και να κλείνει κατά βούληση, ερήμην μας. Ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας που από την αρχή της υγειονομικής κρίσης σηκώνει στην πλάτη του τεράστιο οικονομικό βάρος».

Καταλήγοντας δηλώνει πως αναμένει «άμεσα την κρίσιμη τοποθέτηση της κυβέρνησης επί αυτού του θέματος, γιατί έπειτα από την απώλεια του τζίρου των εορτών, θα είναι καταστροφικό να χαθεί και η περίοδος των εκπτώσεων».

Κορκίδης (ΕΒΕΠ): «Να προετοιμαστούν για διψήφια ύφεση»

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του ΠΕΣΑ Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις σημείωσε: «Η επιστροφή στο πολυπόθητο και κανονικό click to open πρέπει να αποτελέσει τον κύριο στόχο του οικονομικού επιτελείου το οποίο με την παρούσα κατάσταση της αγοράς θα πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο καταγραφής στο πρώτο τρίμηνο του έτους διψήφιου ποσοστού ύφεσης».

Και πρόσθεσε: «Η «απομάκρυνση» του click in shop στο οποίο η αγορά είχε εναποθέσει τις ελπίδες της είναι προφανές ότι θα δυσχεράνει έτι περεταίρω την ανάταξη του εμπορίου και άρα και την ανάκαμψη της οικονομίας. Είναι «ώρα κρίσιμων αποφάσεων και επιλογών» καθώς η ευθύνη, απέναντι στους ανθρώπους της αγοράς, παραμένει η ίδια και πρέπει να αποτρέψει μια εαρινή έκρηξη πτωχεύσεων και ανεργίας, προστατεύοντας πρωτίστως τη δημόσια υγεία στην Αττική».

ΕΣΕΕ: «Απογοήτευση για τη νέα παράταση του lockdown»

«Η νέα παράταση του lockdownστην αγορά εξαντλεί και τα τελευταία αποθέματα των οικονομικών και ψυχολογικών αντοχών του εμπορικού κόσμου της χώρας», δήλωσε με εμφανή τον προβληματισμό του για την κυβερνητική διαχείριση της κρίσης ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ (συνομοσπονδία εμπόρων Ελλάδας) Γιώργος Καρανίκας.

Όπως σημείωσε «δύο εβδομάδες πριν οι υπεύθυνοι δήλωναν πως η επιτυχία του clickaway συνίσταται στο ότι δεν προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά σήμερα δεν επιτρέπουν ούτε καν αυτή τη λύση. Αλλού γίνονται συνεχείς παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων, αλλά «τα σπασμένα» πληρώνουν μονίμως τα εμπορικά καταστήματα με τη μηδαμινή επιδημιολογική επιβάρυνση».

Και κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ:

«Πρέπει όμως όλοι οι αρμόδιοι να καταλάβουν ότι πίσω από τα κατεβασμένα ρολά των εμπορικών καταστημάτων εκτυλίσσονται πλέον σοβαρά επιχειρηματικά και οικογενειακά δράματα που θα φανούν τους αμέσως επόμενους μήνες. Η απαξίωση των εμπορευμάτων και των ίδιων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, η πλήρης απορρύθμιση της αγοραστικής κίνησης και των καταναλωτικών συνηθειών και η συσσώρευση τεράστιων οφειλών, οδηγούν σε εργαλειοποίηση της πανδημίας και σε βίαιη αναδιάρθρωση της αγοράς προς όφελος των ισχυρών πολυεθνικών και των εγχώριων αλυσίδων. Για να μείνουν όρθιες, οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν, προασπίζοντας ταυτόχρονα το ύψιστο αγαθό της δημόσιας υγείας, όπως πράττουν απαρέγκλιτα από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:14