search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:45
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Την διαδικασία αποπομπής του Τραμπ ξεκίνησαν οι Δημοκρατικοί

11.01.2021 17:42
Σχεδόν έξι στους δέκα Αμερικανούς λένε «Τραμπ παραιτήσου» - Αλλά έχει σκληρό πυρήνα οπαδών - Media

 

Μόλις εννέα μέρες πριν το οριστικό τέλος της θητείας του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων εκκίνησαν τη διαδικασία αποπομπής του.

Υπό την ανησυχία του τι μπορεί να κάνει ο Τραμπ στο διάστημα που απομένει, το Δημοκρατικό Κόμμα κατέθεσε τα άρθρα για την αποπομπή του, στα οποία τον κατηγορεί για «υποκίνηση ανταρσία» για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα.

Κατηγορίες για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο Τραμπ μίλησε σε διαδήλωση λίγο πριν οι οπαδοί του επιτεθούν στο Καπιτώλιο, αναφέροντας ότι έκανε δηλώσεις που «ενθάρρυναν και προέβλεπαν» τις έκνομες ενέργειες στο Καπιτώλιο, και επισημαίνει τους ψευδείς ισχυρισμούς του περί νοθείας στις εκλογές.
 
Παράλληλα, κάνει αναφορά στο διάλογό του με τον υπουργό Εσωτερικών της Τζόρτζια, από τον οποίο ζήτησε να του βρει περίπου 12.000 ψήφους ώστε να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Πολιτεία αυτή, η οποία ήταν και προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων.
 
«Σε όλα αυτά ο Πρόεδρος Τραμπ διακινδύνευσε σοβαρά τη ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και τους θεσμούς της κυβέρνησης. Απείλησε την ακεραιότητα του δημοκρατικού συστήματος, ενεπλάκη στην ομαλή μετάβαση εξουσίας και έθεσε σε κίνδυνο το αντίστοιχο τμήμα της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου πρόδωσε την εμπιστοσύνη (που έχει) ο Πρόεδρος πλήττοντας τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών» αναφέρουν τα άρθρα της αποπομπής.
 

Πιέσεις και για την 25η Τροπολογία

Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί έφεραν στη Βουλή των Αντιπροσώπων αίτημα που προτρέπει τον Μάικ Πενς να θέσει σε ισχύ την 25η τροπολογία του Συντάγματος, η οποία επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και σε μια πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύξουν τον πρόεδρο «ανίκανο» να ασκεί τα καθήκοντά του.
 
Ωστόσο οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές μπλόκαραν το συγκεκριμένο αίτημα για άμεση συζήτηση, με τους Δημοκρατικούς να τονίζουν ότι θα επανέλθουν την Τρίτη, ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:43