search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:46
MENU CLOSE

Αντιδράσεις προκαλεί ρατσιστικό ψήφισμα 11 σωματείων της Ορεστιάδας

12.01.2021 11:15
Αντιδράσεις προκαλεί ρατσιστικό ψήφισμα 11 σωματείων της Ορεστιάδας  - Media

 

«Εμφύλος» ξέσπασε ανάμεσα σε σωματεία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) με αφορμή το ψήφισμα που συνυπέγραψαν στις 7 Ιανουαρίου 2021 11 σωματεία που ανήκουν στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας, με αφορμή ότι υπέγραψαν ένα ανοιχτά ρατσιστικό, με θέμα την απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την επέκταση της δομής φιλοξενίας προσφύγων του ΚΥΤ Φυλακίου.

Ανάλογη ρατσιστική ανακοίνωση «κατηγορείται» ότι εξέδωσε και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδος, του οποίου τα 11 σωματεία είναι μέλη.

Σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής προς την ΟΙΥΕ, «η στάση αυτή των σωματείων είναι εχθρική προς τις θέσεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο στέκεται στο πλευρό των μεταναστών και των προσφύγων, των θυμάτων δηλαδή των πολέμων, των δικτατορικών καθεστώτων, αλλά και της οικονομικής εξαθλίωσης και της οικονομικής λεηλασίας περιοχών και χωρών».

Ο ΣΥΒΧΨΑ επισημαίνει δε τα εξής:

«Τα εργατικά σωματεία στηρίζουν από θέσεις ανθρωπισμού αλλά και ταξικής αλληλεγγύης τους απανταχού κατατρεγμένους και ανέστιους. Το συνδικαλιστικό κίνημα υπερασπίζει τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων (για άσυλο, στέγη, εργασία, μόρφωση, ιατρική περίθαλψη, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα). Τα κατ’ όνομα 11 εργατικά σωματεία της Ορεστιάδας βρίσκονται στην αντίποδα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Αντί να παλέψουν για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων, χαϊδεύουν / καλλιεργούν τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά των «τοπικών κοινωνιών». Αξίζει να επισημάνουμε σε αυτούς τους κυρίους πως, αυτό το ρόλο επάξια τον κρατούν οι εξουσιαστές, οι ακροδεξιές ομάδες, οι ρουφιανο-δημοσιογράφοι… Αυτός ο ρόλος δεν ταιριάζει σε συνδικαλιστές (σε συνδικα-ληστές ταιριάζει)».

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής τονίζει ότι «επειδή κάποια από τα 11 αυτά σωματεία πρέπει να είναι μέλη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος», καΙ καλεί την ΟΙΥΕ να κινήσει άμεσες διαδικασίες διαγραφής τους από τη δύναμή της.

Το επίμαχο ψήφισμα

«Τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία του ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Ορεστιάδας καταδικάζουν απερίφραστα την απαράδεκτη απόφαση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για την επέκταση της δομής φιλοξενίας του ΚΥΤ Φυλακίου.

Η ημερομηνία ανάρτησης της εν λόγω απόφασης (29/12/2020), μόλις δύο μέρες πριν την υποβολή των προτάσεων (31/12/2020), καταδεικνύει την βιασύνη του Υπουργείου να μη υπάρξει χρόνος αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας και συνάμα την προχειρότητα που αντιμετωπίζει ένα υψίστης εθνικής σημασίας θέμα σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη και νευραλγική γεωγραφικά περιοχή.

Εμείς συναισθανόμαστε τον παλμό της τοπικής κοινωνίας.

Εμείς ακούμε τη φωνή των πολιτών της ακριτικής περιοχής μας.

Φωνάζουμε – Διαμαρτυρόμαστε – Καταγγέλλουμε αυτή την καταστροφική για το μέλλον του τόπου μας απόφαση.

Αυτή η απόφαση δεν έχει κανένα ανταποδοτικό όφελος για την τοπική κοινωνία και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής. Η περιοχή μας δεν χωράει άλλη υποβάθμιση. Δεν δεχόμαστε να υποθηκευτεί το μέλλον των παιδιών μας. Πρέπει να ακουστεί η φωνή της τοπικής κοινωνίας και να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Είμαστε κάθετα και εξ ολοκλήρου αντίθετοι σε αυτή την απόφαση και ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΟ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΑΣ)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΦΑΓΕΩΝ ΕΚΔΟΡΕΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΤΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ YTONG ΠΟΡΟΜΠΕΤΟΝ ΑΕΒΕ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΥΤΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ -ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ (ΔΕΥΑ)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ Ν.ΕΒΡΟΥ (ΣΥΟΕΒ)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:37