search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:33
MENU CLOSE

«Φτιάχνει κλίμα» για τις διερευνητικές επαφές η Άγκυρα – Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν-Τσαβούσογλου

12.01.2021 14:17
«Φτιάχνει κλίμα» για τις διερευνητικές επαφές η Άγκυρα - Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν-Τσαβούσογλου - Media

 

Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση για την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών της Τουρκίας με την Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι «μπορούν να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή» και πως είναι έτοιμος «να επαναφέρει σε τροχιά» τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκαλύπτοντας παράλληλα τις προθέσεις του για διεύρυνση της ατζέντας και απειλώντας με κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο.

«Είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε σε τροχιά τις σχέσεις μας» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των πρεσβευτών των χωρών της ΕΕ που είναι διαπιστευμένοι στην Άγκυρα. «Ελπίζουμε πως οι ευρωπαίοι φίλοι μας θα δείξουν την ίδια βούληση».

Τον Δεκέμβριο, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποίησαν σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, με μια αποφάση χάδι κατήγγειλαν τις «παράνομες και επιθετικές» ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Τουρκία στη Μεσόγειο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Δευτέρας, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «ο 61ος πρώτος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021».

Εδώ και εβδομάδες, οι τούρκοι αξιωματούχοι έχουν πολλαπλασιάσει τις εκκλήσεις για διάλογο με τους Ευρωπαίους για τη διευθέτηση των ζητημάτων που προκαλούν ένταση και, εκτός από την ελληνοτουρκική διένεξη και τις προθέσεις τους για διεύρυνση της ατζέντα πέραν της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, περιλαμβάνουν επίσης τον ρόλο της Τουρκίας στις συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη και πιο πρόσφατα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Μάλιστα, το πρακτορείο Anadolu, υποστηρίζει πως οι διαφορές που θα πρέπει να συζητηθούν όσον αφορά το Αιγαίο Πέλαγος είναι: Υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποστρατικοποίηση νησιών, καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, στο πλαίσιο μιας «δίκαιης λύσης» που δεν θα παραβλέπει την προστασία των δικαιωμάτων του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

«Να απέχει η Ελλάδα από εντάσεις»

«Nα μην αφήσουμε τη Μεσόγειο να γίνει μια περιοχή ανταγωνισμού και να τη μετατρέψουμε σε ύδατα που θα εξυπηρετήσουν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά μας», δήλωσε ο Ερντογάν και κάλεσε την Ελλάδα «να απέχει από ενέργειες που θα κλιμακώσουν τις εντάσεις, όπως οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου και η παράνομη δράση στο ζήτημα των νησιών».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «κάποια μέλη της ΕΕ, τα διμερή τους ζητήματα προσπάθησαν να τα επιλύσουν στους διαδρόμους της ΕΕ. Εκμεταλλεύτηκαν την ατζέντα της ΕΕ και κρύφτηκαν πίσω από την αλληλεγγύη των χωρών-μελών». Σύμφωνα με τον ίδιο, «ξεκάθαρη στάση στρατηγικής τύφλωσης ήταν τα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου». «Αδικηθήκαμε. Δεν αποδεχόμαστε τις προσπάθειες εγκλωβισμού μας στις ακτές μας» συμπλήρωσε.

«Είναι μέσα στις δυνατότητές μας να κάνουμε το 2021 μια χρονιά επιτυχίας για τις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία. Μπορούμε να το καταφέρουμε αν εργασθούμε με ένα μακροπρόθεσμο όραμα, μακριά από προκαταλήψεις και φόβους», δήλωσε ακόμη σήμερα ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τους ευρωπαίους διπλωμάτες, τους οποίους δέχθηκε στο συγκρότημα του προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα, τη «στήριξή» τους για να «ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Πιστεύουμε πως αυτές οι συνομιλίες με την Ελλάδα μπορούν να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή», δήλωσε ο Ερντογάν.

Προκλητικός και ο Τσαβούσογλου

Νωρίτερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι «η απειλητική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον μας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ήταν η αιτία που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει» και προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση πως σε περίπτωση που στηρίξει ξανά την Ελλάδα, τότε και η Τουρκία θα ξανακάνει όσα έκανε μέχρι πρόσφατα.

Κάποιες χώρες-μέλη της ΕΕ, τα πολυετή διμερή προβλήματά τους με την Τουρκία τα μετέφεραν στην Ενωση. Προσπάθησαν να φέρουν την Τουρκία αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Eνώ η ΕΕ δεν υποστηρίζει κάποιο κράτος-μέλος της για τη διευθέτηση οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ τους και δηλώνει ότι δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα, όταν το θέμα ήταν η Τουρκία, έκανε ακριβώς το αντίθετο. Έγινε κατάχρηση στην έννοια της αλληλεγγύης», τόνισε κατηγορώντας ξανά την Ελλάδα και την Κύπρο.

Δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου

Στην διάψευση ότι έχει προγραμματισθεί ή συμφωνηθεί συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως επισημαίνουν, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διατηρεί προσωπική φιλική σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του από σειρά ετών, πλην όμως, δεν έχει συμφωνηθεί και προγραμματισθεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα.

«Βεβαίως, ο κ. Δένδιας παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:33