search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:45
MENU CLOSE

Πλημμύρες στη Ροδόπη: Σκέψεις για εκκένωση χωριών

12.01.2021 14:20
Πλημμύρες στη Ροδόπη: Σκέψεις για εκκένωση χωριών - Media

 

Σκέψεις για ενδεχόμενο εκκένωσης χωριών του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών κάνουν οι αρμόδιες αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, μετά τις σφοδρές πλημμύρες στη Ροδόπη.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του grtimes.gr, οι τοπικές αρχές προσανατολίζονται στην εκκένωση των χωριών του Δήμου.

O εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Κομοτηνής, κ. Θέμης Τζενετίδης δήλωσε ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα στο νομό είναι πολλά, ωστόσο κορυφώνονται στο χωριό Λοφάριο, Τσιφλίκι κ.α.

Παρ’ όλο που τα χωριά στο Δήμο Μαρώνειας – Σαπών είναι αρκετά ψηλά στο βουνό, λόγω της πολύ έντονης βροχόπτωσης, πλημμυρίζουν αυλές και αγροί, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι πολύ πιθανή η εκκένωση ορισμένων χωριών για την προστασία των πολιτών.

Καταγραφή των ζημιών

Σε σχέση με τις ζημιές που υπέστησαν οι κάτοικοι των πληττόμενων περιοχών, θα γίνει αναλυτική καταγραφή απ’ την πολιτική προστασία και το Δήμο Κομοτηνής και θα αποζημιωθούν.

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος, βρίσκεται στο χωριό Λοφάριο, με σκοπό να εκτιμηθεί η κατάσταση και να αποφασιστεί κατά πόσο το συγκεκριμένο χωριό ή άλλα, θα εκκενωθούν.

Έκλεισε ο δρόμος στα Παγούρια

Στη γέφυρα στα Παγούρια, ο ποταμός Βοσβόζης, υπερχείλισε, με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

«Στα Παγούρια, είναι πιο χαμηλός ο δρόμος απ’ τον ποταμό. Όταν ο ποταμός φουσκώνει, βγαίνει στο οδόστρωμα. Έχουν τοποθετηθεί κώνοι, ώστε να γυρνούν πίσω οι πολίτες και να μην επιχειρούν να διασχίσουν το δρόμο, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει ρητή απαγόρευση», αναφέρει ο κ. Τζενετίδης.

Ο ίδιος, τονίζει ότι ο δήμος είναι σε επιφυλακή, χωρίς ωστόσο να μπορεί να κάνει και πολλά.

«Στο σημείο αυτό δε μπορούμε να κάνουμε κάτι, διότι υπάρχουν χωράφια. Δε μπορούμε να τραβήξουμε τα νερά. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμποδίσουμε τη διάβαση του κόσμου», διευκρινίζει.

Ανησυχία για την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Ο κ. Τζενετίδης εκτιμά ότι μέχρι το απόγευμα θα υπερχειλίσουν κι άλλοι ποταμοί, διότι τα νερά κατεβαίνουν ορμητικά απ’ τα βουνά. Η Ροδόπη δεν έχει τεθεί ακόμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς μέσα στον αστικό ιστό της Κομοτηνής δεν έχουν σημειωθεί έντονα καιρικά φαινόμενα. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κ. Τζενετίδη, υπάρχει ανησυχία για την εξέλιξη της κακοκαιρίας τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένονται και χιονοπτώσεις στην περιοχή.

Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίστηκαν και στο Δήμο Αρριανών, στο Δήμο Σουφλίου και στη Δημοτική Ενότητα της Τραϊανούπολης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:44