search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:27
MENU CLOSE

«Βόμβα» ΠΟΕΔΗΝ: Ποια εμβολιαστικά κέντρα; Στα νοσοκομεία οι εμβολιασμοί των ηλικιωμένων

12.01.2021 15:45
5218551.jpg
 
Επικίνδυνες αλλαγές στη λειτουργία των εμβολιαστικων κέντρων καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ αναφέροντας ότι στην παρούσα φάση πολλοί από τους πολίτες που θα εμβολιαστούν, στέλνονται στα νοσοκομεία της χώρας για το… ραντεβού με την βελόνα.
 
Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, επικαλούμενη μηνύματα που έλαβαν άτομα ηλικίας άνω των 85 χρόνων για τον εμβολιασμό τους, οι εμβολιασμοί θα γίνονται μέσα στα νοσοκομεία και όχι στα Κέντρα Υγείας, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας κατά την παρουσίαση της εμβολιαστικής εκστρατείας και των 1.018 εμβολιαστικων κέντρων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
 

Τα νοσοκομεία μόνο για τους υγειονομικούς

«Τα εμβολιαστικά κέντρα για το εμβόλιο του κορωνοϊού στα νοσοκομεία σχεδιάστηκαν να λειτουργήσουν λίγες ημέρες για τον εμβολιασμό μόνο του υγειονομικού προσωπικού. Για τη λειτουργία τους έχει διατεθεί προσωπικό πάνω από 20 άτομα στο κάθε νοσοκομείο, αποδυναμώνοντας από προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό άλλες λειτουργίες των νοσοκομείων. Επίσης, στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων απασχολούνται τα μέλη των επιτροπών λοιμώξεων, που επιτελούν σοβαρό έργο στην οργάνωση των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού σχεδιάστηκαν να λειτουργήσουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
 

Έκθεση σε κίνδυνο

Επικαλείται, δε, μηνύματα (sms) που έχουν λαβει ηλικιωμένοι πολίτες να εμβολιαστούν σε νοσοκομεία. Σημειώνεται ότι και το pontiki.gr έχει στη διάθεσή του αντίστοιχα μηνύματα που όντως κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό σε νοσοκομεία της χώρας. Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλει το γεγονός ότι δεν υπήρξε ενημέρωση των νοσοκομείων και των εργαζομένων γι’ αυτήν την εξέλιξη, ενώ θέτει και μια άλλη κρίσιμη παράμετρο, την έκθεση σε κίνδυνο των 85χρονων και των συνοδών τους με τον εμβολιασμό μέσα σε νοσοκομεία τριτοβάθμιας περίθαλψης. «Είναι τουλάχιστον ακατανόητο. Να μπαινοβγαίνει κόσμος στα νοσοκομεία την ώρα που έχουν απαγορευθεί και τα επισκεπτήρια με κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού. Γιατί δεν ετοιμάσθηκαν τα εμβολιαστικά κέντρα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, όπως έχουν ανακοινώσει;» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.
 

Οι εξηγήσεις του υπουργείου Υγείας

Για την ταχύτερη διενέργεια εμβολιασμών στον πληθυσμό θα παραμείνουν σε λειτουργία τα εμβολιαστικα κέντρα των δημόσιων νοσοκομείων, όπου αυτά έχουν αναπτυχθεί, εκ παράλληλου με τα εμβολιαστικα σημεία στα κέντρα υγείας και στις δομές Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ). Αυτό απαντούν στελέχη του υπουργείου Υγείας, με αφορμή τις αιτιάσεις της ΠΟΕΔΗΝ για την επικίνδυνη και αιφνιδιαστική απόφαση να γίνονται εμβολιασμοί στα νοσοκομεία.
 
Από το υπουργείο εξηγούν ότι ο σχεδιασμός της εμβολιαστικης εκστρατείας «Ελευθερία» βασίστηκε κυρίως στις δομές της ΠΦΥ, ωστόσο στην παρούσα φάση, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech σε ο,τι αφορά τις συνθήκες συντήρησής του, θα συνεχίσει η διενέργεια εμβολιασμών στα νοσοκομεία. Όταν η χώρα παραλάβει και άλλα εμβόλια, όπως της AstraΖeneca, που δεν απαιτούν ειδικές συνθήκες, τότε η «βεντάλια» των εμβολιασμών θα ανοίξει σε όλο το εύρος των 1.018 σημείων εμβολιασμού.
 

Ηλιόπουλος: Το μπάχαλο συνεχίζεται

Σχολιάζοντας την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι «εδώ και πέντε μέρες καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την άρση του καθεστώτος πατέντας, ώστε περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες της Ευρώπης να μπορούν να παράξουν μαζικά το εμβόλιο και να εξασφαλιστεί η έγκαιρη προσφορά των αναγκαίων δόσεων, ώστε να προχωρήσει γρήγορα ο εμβολιασμός και να μην χαθεί και το 2021, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα και αρνείται να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να επισπευσθεί ο εμβολιασμός των πολιτών.

Την ίδια ώρα το μπάχαλο συνεχίζεται, αυτή τη φορά επειδή το δήθεν σχέδιο που είχαν με τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα εξελίσσεται σε φιάσκο και αναγκάζονται να μετατρέψουν τα νοσοκομεία σε κέντρα εμβολιασμού, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ηλικιωμένων. Το “επιτελικό κράτος” όχι μόνο δεν έχει τη δυνατότητα διενέργειας κατ’ οίκον εμβολιασμού, αλλά ούτε καν τα ραντεβού των ηλικιωμένων να είναι σε δομές κοντά στον τόπο διαμονής τους. Και φυσικά, δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για όσους έχουν κινητικά προβλήματα και δυσκολία μετακίνησης εκτός της κατοικίας τους κατοικίας τους».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:21