search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:21
MENU CLOSE

Πάτρα: Ο Σπύρος και η Μαρία πήραν σκούπα και φαράσι – «Καθαρίζουν» εθελοντικά πάρκα και παραλίες (Photos)

13.01.2021 10:02
Πάτρα: Ο Σπύρος και η Μαρία πήραν σκούπα και φαράσι - «Καθαρίζουν» εθελοντικά πάρκα και παραλίες (Photos) - Media

Oλα ξεκίνησαν πέρσι τον Μάρτιο, εν μέσω lockdown. Ο Σπύρος και η Μαρία όπως και εκατομμύρια άλλοι Έλληνες περπατούσαν όσο μπορούσαν τα απογεύματα. Στις βόλτες τους διαπίστωσαν ότι πολλά σημεία της πόλης ήταν βρώμικα. Και αποφάσισαν να αναλάβουν δράση.

Δημιούργησαν την ομάδα Project Κα. Πα. (σημαίνει καθαρές παράλιες, καθαρά πάρκα, καθαρή Πάτρα) με σκοπό να καθαρίζονται περιοχές από τους ίδιους του πολίτες. Εθελοντικά

Ετσι ξεκίνησαν όλα

Οι δυο τους γνωρίστηκαν σε καλοκαιρινές διακοπές, πριν τέσσερα χρόνια, και από τότε είναι μαζί. Αν και δεν κατάγεται από την Πάτρα, η Μαρία περνά αρκετό χρόνο στην πόλη την οποία έχει αγαπήσει.

Η ίδια είναι Περιβαλλοντολόγος με μεταπτυχιακό στη διαχείριση των περιβαλλοντικών καταστροφών και της γεννήθηκε η ιδέα πως θα μπορούσε με ένα οργανωμένο τρόπο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με τα σκουπίδια σε διάφορα σημεία της Πάτρας αλλά και άλλων πόλεων.

«Θεωρώ ότι η Πάτρα έχει πάρα πολλές προοπτικές ως πόλη. Είναι μία όμορφη πόλη που βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο πάνω στο χάρτη. Δυστυχώς όμως την βλέπω κάπως παρατημένη και βρώμικη.

Δεν είναι ότι δε γίνονται προσπάθειες από τον Δήμο. Ίσα ίσα θα έλεγα ότι είμαι ενθουσιασμένη από το έργο του γιατί δεν βλέπω να γίνονται αντίστοιχα πράγματα σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Υπάρχει όμως συσσωρευμένη ζημιά από παλιότερα» λέει η Μαρία στο site The Best, τονίζοντας ότι υπάρχουν σκουπίδια σε μέρη που καθαρίζονται συχνά, όπως για παράδειγμα, στη Μαρίνα.

«Τα περισσότερα σκουπίδια που μαζέψαμε από εκεί ήταν εγκλωβισμένα στα βραχάκια. Βρήκαμε και σκουπίδια 5-6 χρόνων» αναφέρει.

Πάντα όταν πηγαίναμε για παράδειγμα για μπάνιο σε παραλίες, είχαμε και μία σακουλίτσα για να μαζεύουμε σκουπιδάκια.

Τον Μάρτιο που υπήρχε η καραντίνα, Όπως αρκετός κόσμος, έτσι κι εμείς ξεκινήσαμε να κάνουμε περισσότερους περιπάτους.

Παρατηρήσαμε ότι υπήρχαν πάρα πολλά σκουπίδια και αποφασίσαμε να τα μαζεύουμε κάπως πιο οργανωμένα.

«Το είπαμε σε δυο τρεις φίλους» 

Παραγγείλαμε κάποιον εξοπλισμό μέσω ίντερνετ, το είπαμε σε δύο- τρεις φίλους και ξεκινήσαμε.

Στην αρχή είμασταν μια μικρή παρέα που πήγαινε λίγο-λίγο μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Είδαμε κάποια στιγμή μέσω facebook την ανταπόκριση που υπήρχε σε παρόμοιες δράσεις και αποφασίσαμε να φτιάξουμε σελίδα, να ενημερώνουμε και να προσκαλούμε κόσμο μέσα από εκεί» λέει η Μαρία.

Πλέονη ομάδα έχει μεγαλώσει αρκετά. «Είμαστε περίπου 25 άτομα, από 17 έως 65 ετών. Έχουν γίνει μέχρι τώρα τέσσερις οργανωμένες δράσεις. Η τελευταία δράση ήταν αυτή με τη μεγαλύτερη συμμετοχή. Μάλιστα σε αυτή ήρθε και μία οικογένεια με δύο μικρά παιδιά και πολύ ενθουσιασμό. Αυτό μας χαροποίησε ιδιαίτερα» λένε η Μαρία και ο Σπύρος.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται όπου υπάρχει πρόσβαση σε ανθρώπους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σπύρος.

«Μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια εντοπίζουμε στο Δασύλλιο. Έχουμε πάει 3-4 φορές, είτε μόνοι μας είτε ως Project Κα.Πα., και βρήκαμε μωρομάντηλα, χαρτιά, προφυλακτικά, σύριγγές. Το κακό είναι ότι τα καθαρίζεις και μέσα σε δύο μέρες, ο χώρος γεμίζει πάλι» εξηγεί η Μαρία.

Όπως αναφέρει, «άσχημη είναι η κατάσταση και στο Ομπλό όπου πολλοί πάνε και πετάνε τα μπάζα τους. Θέλουμε κάποια στιγμή να πάμε να κάνουμε μία δράση εκεί αλλά προς το παρόν είναι δύσκολο γιατί θα πρέπει να μαζευτούμε σε αυτοκίνητα για να πάμε.

Μέχρι τώρα λοιπόν, ως ομάδα, έχουμε κάνει δράσεις σε Μαρίνα και Δασύλλιο.

Με τον Σπύρο, οι δυο μας, ειδικά το καλοκαίρι, καθαρίσαμε και πολλές παραλίες, Ψαθόπυργο, Παναγοπούλα, Καλόγρια, Λακόπετρα κ.λπ..

Στις παραλίες βρίσκεις κατά βάση καφέδες, καλαμάκια, πλαστικά. Την Κυριακή μαζέψαμε 2.800 λίτρα- 60 σακούλες. Γενικά όμως μαζεύομε 10-15 σακούλες κάθε φορά».

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03