search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:25
MENU CLOSE

Ιστορική ημέρα: Η Βουλή των ΗΠΑ ψήφισε για δεύτερη φορά υπέρ της αποπομπής Τραμπ (Video)

13.01.2021 21:32
Ιστορική ημέρα: Η Βουλή των ΗΠΑ ψήφισε για δεύτερη φορά υπέρ της αποπομπής Τραμπ (Video) - Media

 

Πριν καν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο πρώτος πρόεδρος της χώρας που σε βάρος του κινείται για δεύτερη φορά διαδικασία αποπομπής στη διάρκεια της θητείας του.

Συγκεκριμένα, πριν ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές, οι απαραίτητες 217 ψήφοι για την αποπομπή Τραμπ είχαν συγκεντρωθεί, αφού «ναι» στη διαδικασία ψήφισαν εν σώματι οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων.

Συνολικά, 232 βουλευτές ψήφισαν υπέρ των δύο άρθρων της αποπομπής, μεταξύ των οποίων και οι Ρεπουμπλικάνοι Λιζ Τσένι, Τζον Κάτκο, Άνταμ Κίνζιντζερ, Φρεντ Άπτον, Τζέιμι Χερέρα Μπιούτλερ, Νταν Νιουχάους, Πίτερ Μέγιερ, Τομ Ράις, Άντονι Γκονζάλες και Ντέιβιντ Βαλαντάο. Τα «όχι» ήταν 197.

Η ώρα της Γερουσίας

Πλέον, η διαδικασία περνά στα χέρια της Γερουσίας, η οποία και θα αποφασίσει για την οριστική αποπομπή του Τραμπ. Σημειώνεται ότι πληροφορίες φέρουν τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακ Κόνελ να μην έχει αποφασίσει ακόμα την ψήφο του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ κατηγορείται για «κατάχρηση εξουσίας» και «παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου», για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, όταν οπαδοί του εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον προκειμένου να παρεμποδίσουν την επικύρωση της νίκης Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

Τι προβλέπεται για την «καταδίκη»

Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο η «δίκη» του Τραμπ στη Γερουσία να πραγματοποιηθεί μέσα στις πρώτες ημέρες της προεδρίας Μπάιντεν, καθώς ο Μακ Κόνελ έχει δηλώσει ότι δεν θα συγκαλέσει άμεσα το σώμα σε ολομέλεια.

Σε δήλωσή του ο Μακ Κόνελ επιβεβαίωσε ότι «θα εξυπηρετήσει καλύτερα τη χώρα μας αν το Κογκρέσο και η εκτελεστική εξουσία περάσουν τις επόμενες επτά ημέρες απολύτως επικεντρωμένες στην ασφαλή ορκωμοσία και την τακτική μετάβαση της εξουσίας στην επερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν», όπερ σημαίνει ότι η «δίκη» θα αρχίσει μετά.

Σημειώνεται ότι το ίδιο διάστημα θα έχει αρχίσει και η διαδικασία ορισμού του υπουργικού συμβουλίου και άλλων στελεχών της κυβέρνησης Μπάιντεν, ενώ για να καταδικαστεί ο Τραμπ χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων της Γερουσίας, ήτοι, 17 Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της καταδίκης του, μαζί με τους 50 Δημοκρατικούς.

Ο κίνδυνος για τον Τραμπ

Αν και θεωρείται απίθανο, αν τελικά η Γερουσία καταδικάσει τον Τραμπ, αυτό δεν σημαίνει ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα έχει το δικαίωμα να είναι ξανά υποψήφιος το 2024, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ότι προτίθεται να κάνει.

Ωστόσο, αν καταδικαστεί από τη Γερουσία, τότε με απλή πλειοψηφία από το σώμα μπορεί να του απαγορευτεί να είναι πρόεδρος στο μέλλον. Αν συμβεί κάτι τέτοιο (το οποίο θεωρείται απίθανο, όπως προαναφέρθηκε) τότε ο Τραμπ κινδυνεύει να χάσει και την προεδρική σύνταξη, που ξεπερνά τις 200.000 δολάρια το χρόνο.

Εθνοφρουρά στο Καπιτώλιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα τεκταινόμενα συμβαίνουν με το Καπιτώλιο να είναι γεμάτο με ένοπλους άνδρες της Εθνοφρουράς καθώς ακραίοι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ απειλούν, μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, ότι θα κάνουν πορείες οπλισμένοι και ίσως καταφύγουν ξανά στη χρήση βίας, τόσο στην αμερικανική πρωτεύουσα όσο και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ.

Μάλιστα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα κινητοποιήσει περίπου 15.000 άνδρες της Εθνοφρουράς την 20ή Ιανουαρίου, ημέρα της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48