search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:18
MENU CLOSE

Ιδρυτής Twitter: «Σωστός μεν αλλά… ο αποκλεισμός Τραμπ»

14.01.2021 06:44
Ιδρυτής Twitter: «Σωστός μεν αλλά… ο αποκλεισμός Τραμπ» - Media

Ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Twitter Inc, Τζακ Ντόρσι, με μπαράζ αναρτήσεων στον προσωπικό του λογαριασμό, έκρινε ότι η απόφαση να απαγορευτεί η πρόσβαση του Ντόναλντ Τραμπ στην πλατφόρμα του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης ήταν μεν «η σωστή» , αλλά σήμανε και μια «αποτυχία». Η ουσία των αναρτήσεων του είναι ότι ο προβληματισμός εστιάζεται στο ποιος αποφασιζει κάθε φορά τι πρέπει και τι δεν πρέπει να λογοκριθεί.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η απόφαση Τραμπ “δημιούργησε προηγούμενο”, που ομολόγησε πως του φαίνεται “επικίνδυνο” ως προς την εξουσία που κρατούν στα χέρια τους μεγάλες εταιρείες.

Επρόκειτο για “αποτυχία από μέρους μας να κάνουμε υγιή συζήτηση”, ανέφερε o δημιουργός του Twitter σε μακροσκελές νήμα αναρτήσεων του, με το οποίο εκφράστηκε για πρώτη φορά δημόσια για την αναστολή επ’ αόριστον της πρόσβασης του απερχόμενου προέδρου στην υπηρεσία επειδή κρίθηκε ότι υποκίνησε την εισβολή στο Καπιτώλιο και ενεθάρρυνε τη βία.

Κινήσεις αυτής της φύσης “μας διχάζουν. Περιορίζουν τη δυνατότητα να εξηγήσεις, να μετανιώσεις, να μάθεις”, συνέχισε ο κ. Ντόρσι. “Και δημιουργούν προηγούμενο που μου μοιάζει επικίνδυνο”, όσον αφορά “στην εξουσία ενός ατόμου ή μιας επιχείρησης σε μέρος του παγκόσμιου δημόσιου διαλόγου”.

Ο ιστότοπος Twitter ήταν εδώ και χρόνια το βασικό εργαλείο πολιτικής επικοινωνίας του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου: το χρησιμοποιούσε για να απευθύνεται άμεσα στα 88 εκατομμύρια “ακολούθους” του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει παράλληλα αποκλειστεί από τους ιστότοπους Facebook, Instagram, Snapchat, Twitch και, από προχθές Τρίτη, από το YouTube για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Όμως η απόφαση του δικτύου των «τιτιβισμάτων» ήταν μακράν η πιο εμβληματική. Ο εξοστρακισμός του προέδρου των ΗΠΑ χαιρετίστηκε από πολλούς αμερικανούς πολιτικούς, αλλά επικρίθηκε από οργανώσεις και πολιτικούς ηγέτες, κεντροδεξιούς όπως η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ή κεντροαριστερούς όπως ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, με κοινό παρονομαστή την ανησυχία για την ισχύ που διαθέτουν οι εταιρείες της τεχνολογίας.

Ο Τζακ Ντόρσι κρίνει ότι η ισορροπία δύναμης τηρείται, όσο «ο κόσμος μπορεί απλά να πάει σε κάποια άλλη υπηρεσία, εάν δεν τον βρίσκουν σύμφωνο οι κανόνες μας και η επιβολή τους».

Όμως αυτή η ιδέα “αμφισβητήθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν αρκετοί πάροχοι βασικών υπηρεσιών στο διαδίκτυο αποφάσισαν να μη φιλοξενούν πλέον αυτό που έβρισκαν επικίνδυνο”.

«Δεν πιστεύω ότι ήταν κάτι συντονισμένο. Πιο πιθανό: οι εταιρείες κατέληξαν στα δικά τους συμπεράσματα ή ενθαρρύνθηκαν από τις ενέργειες των άλλων”.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:18