search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:12
MENU CLOSE

Δύο… ύφαλοι

09.10.2009 13:26

Μετά το ξεπέρασμα του «σκοπέλου» της Ιρλανδίας, η Συνθήκη της Λισαβόνας αντιμετωπίζει τώρα δύο άλλους «υφά­λους»: δύο κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δεν έχουν ακόμα επικυρώσει το κείμενο της Συνθήκης.

Μετά το ξεπέρασμα του «σκοπέλου» της Ιρλανδίας, η Συνθήκη της Λισαβόνας αντιμετωπίζει τώρα δύο άλλους «υφά­λους»: δύο κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δεν έχουν ακόμα επικυρώσει το κείμενο της Συνθήκης.

Πρόκειται για την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία. Και ενώ ο Πολωνός πρόεδρος Λεχ Κατζίνσκι δήλωσε ότι θα υπογράψει τη Συνθήκη αμέσως μετά το ιρλανδικό «ναι», στην Τσεχική Δημοκρατία η επικύρωση παραμένει μετέωρη γιατί αναμένεται απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που θα κρίνει αν είναι συμ­βατή με το εθνικό δίκαιο της χώρας και εκκρεμεί πάντοτε η υπογραφή του προ­έδρου Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος είναι από τους σκληρότερους ευρωσκεπτικι­στές στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα!

Ενδεχόμενη καθυστέρηση στην επικύ­ρωση από τους Τσέχους θα μπορούσε να ανατρέψει ολόκληρη τη διαδικασία επι­κύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, γιατί επίκεινται χειρότερες «δοκιμασίες» για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, ηγέτης της βρε­τανικής αντιπολίτευσης, επανέλαβε, μετά το ιρλανδικό δημοψήφισμα, την απόφασή του να συνεχίσει να παλεύει ενάντια στη Συνθήκη της Λισαβόνας και να οργανώ­σει δημοψήφισμα στη Βρετανία εάν το συντηρητικό κόμμα αναλάβει τη διακυ­βέρνηση της χώρας στις προσεχείς εκλο­γές, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν το αργότερο στις αρχές του 2010. Και όλες οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι οι συντη­ρητικοί προηγούνται με διψήφιο ποσοστό των εργατικών στη Βρετανία…

Ετσι, το ιρλανδικό «ναι» δεν ανοίγει τελείως τον δρόμο για την πλήρη εφαρ­μογή της Συνθήκης της Λισαβόνας και οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να πείσουν τον Τσέχο πρόεδρο να συναινέσει τελι­κά και να υπογράψει τη συνθήκη. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν θα καθυστερήσει η απόφαση του τσεχι­κού Συνταγματικού Δικαστηρίου, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η άνοδος των Bρετανών συντηρητικών στην εξουσία θα βρει την Ευρώπη να περιμένει ακόμη την τσεχική επικύρωση!

Για την ιστορία, πάντως, το ιρλανδικό «ναι» εξασφαλίστηκε αφού η ιρλανδική κυβέρνηση πήρε τις διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι δεν θα πειράξει τις «κελτικές ιδιαιτερότητες», δηλαδή την απαγόρευση των αμβλώσεων, τη στρατι­ωτική ουδετερότητα της Ιρλανδίας και το χαμηλό επίπεδο της φορολογίας. Σε κάθε περίπτωση, η επικύρωση της Συνθήκης δεν θα αλλάξει το κεκτημένο: η Ιρλανδία θα συνεχίσει να διαθέτει τον δικό της Ευρωπαίο επίτροπο!..

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:12