search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15
MENU CLOSE

Ταχυ-σφαγείο στην εστίαση: «Βροχή» λουκέτων, σε κίνδυνο 1 εκατ. εργαζόμενοι

14.01.2021 10:05
Ταχυ-σφαγείο στην εστίαση: «Βροχή» λουκέτων, σε κίνδυνο 1 εκατ. εργαζόμενοι - Media

Το λιανεμπόριο φαίνεται να… φλερτάρει με επαναλειτουργία, παρά τους έντονους φόβους και προβληματισμούς των ειδικών.

 

Το λιανεμπόριο φαίνεται να… φλερτάρει με επαναλειτουργία, παρά τους έντονους φόβους και προβληματισμούς των ειδικών. Με προϋποθέσεις όπως το click away ή το click in shop, δηλαδή με ραντεβού έξω ή και μέσα σε κατάστημα αναλόγως του είδους του καταστήματος, όπως συζητιέται σχετικά στα κυβερνητικά επιτελεία, αλλά ο κλάδος της εστίασης αργοσβήνει κυριολεκτικά χωρίς να υπάρχει άμεσα «φως στο τούνελ» της επανεκκίνησης.

Τα στοιχεία που έρχονται στο προσκήνιο είναι δραματικά καθώς όσοι γνωρίζουν τον κλάδο εκ των έσω, εκτιμούν ότι απειλείται με αφανισμό κατά το ήμισυ. Χιλιάδες επιχειρήσεις στη χώρα έχουν να δουλέψουν πάνω από δυο μήνες με αποτέλεσμα το λουκέτο να φαντάζει μη απευκταίο. Από την άλλη, πολλές επιχειρήσεις εστίασης βρίσκονται αντιμέτωπες με εξώσεις, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να βρίσκονται υπό απειλή δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Απαισιοδοξία

Μιλώντας στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στο λιανεμπόριο που σηκώνει ρολά τη Δευτέρα, αλλά και για την παράταση των χειμερινών εκπτώσεων που βρίσκεται προ των πυλών και μπορεί να σώσει έστω και στις… καθυστερήσεις την παρτίδα. Ωστόσο, για την εστίαση, παρουσιάστηκε απαισιόδοξος κι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου…

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς ο οποίος είναι και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, αναφερόμενος στον Γολγοθά που ανεβαίνει η εστίαση λόγω των lockdown, τόνισε: «Εχουμε 80.000 επιχειρήσεις εστίασης και οι μισές απειλούνται με λουκέτο». Δέκα καταστήματα εστίασης έκλεισαν σε ένα τετράγωνο στο Γκάζι, που έσφυζε από ζωή και τα μαγαζιά ξεπηδούσαν σαν μανιτάρια… Ιδια τραγική εικόνα και στο Κολωνάκι με πάνω από 80 μαγαζιά ένδυσης, υπόδησης, εστίασης να βάζουν λουκέτο…

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "ΡΑΔΙΟ APB ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ2 PENHD EYOND ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΣΑΚΑΛΩΦ 18 ΣΚΟΥΦΑ 15 ΣΟΛΩΝΟΣ 13 ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ E 12 TO ΕΝΑ ΜΕΤΑ TO ΑΛΛΟ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΜΙΣΕ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΡΙΑ TO ΚΟΛΩΝΑΚΙ ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ"

Συνεχίζοντας ο κ. Καββαθάς επεσήμανε ότι το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στα αστικά κέντρα, αλλά και στα προάστια και στην περιφέρεια. «Στη Θεσσαλονίκη μόνο στο κέντρο της πόλης έκλεισαν άλλα 40 καταστήματα εστίασης, Το πρόβλημα είναι μεγάλο σε Ρόδο, Χανιά, στα προάστια της Αθήνας, Κηφισιά, Ερυθραία κι άλλες περιοχές. Την εικόνα θα τη δούμε καθαρή όταν ξανά ανοίξει η εστίαση και πόσα λουκέτα θα έχουμε».

Μπροστά σε καταστροφή

Συνεχίζοντας στον ίδιο δραματικό τόνο, ο κ. Καββαθάς είπε ότι «οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι 330.000, με τον κλάδο να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά το Δημόσιο»,. ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτοί, καθώς «είναι μία σειρά κλάδων από πρωτογενή μέχρι τριτογενή τομέα, που επηρεάζει τουλάχιστον 1.000.000 εργαζόμενους. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή. Ο κλάδος ζητεί από την Πολιτεία στήριξη γιατί έχει λάβει την μικρότερη σ’ όλο αυτό το διάστημα. Ο κλάδος της εστίασης έχει συμβολή στο ΑΕΠ, έχει συμβολή στον τουρισμό, κι έχει πληγεί όσο κανείς άλλος» τόνισε.

Κλείνοντας, ο κ. Χατζηθεοδοσίου είπε ότι «ο κ. Γεωργιάδης έχει υποσχεθεί πακέτο στήριξης στην εστίαση μέχρι το τέλος του μήνα», ενώ ο κ. Καββαθάς ανέφερε ότι υπάρχει την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τον υπουργό Ανάπτυξης για το θέμα της εστίασης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15