search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:49
MENU CLOSE

Βουλή: Υπερψηφίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ την αγορά Rafale

14.01.2021 14:13
Βουλή: Υπερψηφίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ την αγορά Rafale - Media

 

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη το πρωί της Πέμπτης για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχεδίο του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας που αφορά τις συμβάσεις απόκτησης των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, μετά την κατά πλειοψηφία ψήφισή του κατά τη συζήτηση επί των άρθρων και της δεύτερης ανάγνωσή του στην Επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος κλείνοντας χθες, Τετάρτη, τη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής κάλεσε όσα ακόμα κόμματα αμφιλατεύονται, να ψηφίσουν το νομοσχέδιο καθώς πρόκειται για «ένα πραγματικά εμβληματικό εγχείρημα απότομης και δραματικής ενίσχυσης των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας και του συνολικού αποτρεπτικού αποτυπώματος των Ενόπλων Δυνάμεων». Ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε πως μια τέτοια ενίσχυση «είχε πολύ καιρό να συμβεί στην Ελλάδα» αλλά «συμβαίνει και μάλιστα με ασυνήθιστα ταχείς ρυθμούς, με πνεύμα σεβασμού και συμμόρφωσης και προς τη συνολική διαφάνεια και προς τη νομιμότητα, αλλά και προς την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

Ευρεία συναίνεση διαμορφώνεται για την επί της αρχής ψήφιση του νομοσχεδίου

Με ευρεία συναίνεση να καταγράφεται για την επί της αρχής ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που φορά συμβάσεις για την απόκτηση των 18 μαχητικών Rafale, από τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων, ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια.

Υπέρ του νομοσχεδίου ανέφερε ότι θα τοποθετηθεί η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ που στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής είχε επιφυλαχτεί να τοποθετηθεί, τελικά ανακοίνωσε ότι αν και εξακολουθεί να έχει πολλές επιφυλάξεις σχετικά με τις συμβάσεις θα ταχθεί θετικά επί της αρχής. Το ΚΙΝΑΛ, και αυτό έχει μια σειρά παρατηρήσεων, αλλά θα ψηφίσει «υπέρ της προμήθειας των αεροσκαφών», όπως και η Ελληνική Λύση. Αντίθετα θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο το ΚΚΕ και το ΜέΡα25, που είχε εκφράσει επιφύλαξη στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής.

ΓΙώργος Τσίπρας: Η σύμβαση είναι διάτρητη αλλά θα την ψηφίσουμε

Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Τσίπρας δήλωσε ότι «Υπό κανονικές συνθήκες κανένα κόμμα πόσο μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να συνυπογράψει μία σύμβαση που είναι διάτρητη και ενδέχεται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος στο μέλλον. Επειδή όμως δεν είμαστε ΝΔ θα ψηφίσουμε υπερ. Ψηφίζουμε υπερ με τεράστιες επιφυλάξεις και αποποιούμενοι κάθε ευθύνη για αυτό που μπορεί να γεννήσει αυτή η σύμβαση για το δημόσιο συμφέρον. Ψηφίζουμε υπέρ υπό τον όρο ότι δεν θα ανατραπεί ο αμυντικός στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας» ενώ πρόσθεσε ότι το «παρών» που είχε δηλώσει το κόμμα του στον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμενων «έγινε γιατί δεν σας έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:49