search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:42
MENU CLOSE

Παραπομπή Τραμπ: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γερουσία – Θα μπορεί να ξανακατέβει υποψήφιος;

14.01.2021 14:48
Συναγερμός στο Καπιτώλιο: Βαριά οπλισμένος άνδρας προσπάθησε να περάσει σημείο ελέγχου - Media

 

Μπροστά στο ενδεχόμενο να στερηθεί το δικαίωμα να διεκδικήσει αιρετό αξίωμα διά παντός βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ, μέσα από τις διαδικασίες που ξεκίνησαν οι Δημοκρατικοί για την παραπομπή του σε δίκη, που αναμένεται να διεξαχθεί στη Γερουσία. Εάν ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κριθεί ένοχος στη δίκη του, θα κατατεθεί σχετική πρόταση για χωριστή ψηφοφορία, ενώ οι εξελίξεις δεν σταματούν παρά το γεγονός πως δεν θα είναι πρόεδρος μετά τις 20 Ιανουαρίου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε, όπως ήταν αναμενόμενο, την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία με την κατηγορία της υποκίνησης εξέγερσης, ακριβώς μία εβδομάδα μετά την αιματηρή εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο.

Με ψήφους 232 υπέρ έναντι 197 κατά, ο Τραμπ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές

Αν και για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία χρειαζόταν απλή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία οι δημοκρατικοί, που εκκίνησαν τη διαδικασία τη διαθέτουν, μοιάζει απίθανο να οδηγήσει στην καθαίρεση του Τραμπ προτού να λήξει η θητεία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.  Η υπόθεση ωστόσο αναμένεται να συνεχιστεί με ταχύτατες διαδικασίες ακόμη και αν ο Ντόναλντ Τράμπ έχει αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου.

Για να καταδικαστεί στη Γερουσία, την άνω Βουλή και να απομακρυνθεί από τη θέση του ο Ντόναλντ Τραμπ, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων. Και ναι μεν οι δημοκρατικοί μετά τις 20 Ιανουαρίου θα ελέγχουν και αυτό το σώμα, εν τούτοις δεν θα διαθέτουν την πλειοψηφία που απαιτείται εκτός και αν υπάρξουν Ρεπουμπλικάνοι που θα στηρίξουν την καταδίκη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έχει στο παρελθόν παραπεφθεί από την ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων τον Δεκέμβριο του 2019 με τις κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας και παρακώλυσης του Κογκρέσου λόγω των προσπαθειών του να πιέσει την Ουκρανία να διενεργήσει έρευνα σε βάρος του Μπάιντεν και του γιου του. Ο Τραμπ απαλλάχθηκε των κατηγοριών από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία τον Φεβρουάριο του 2020.

Πλέον, η στάση των Ρεπουμπλικανών, τουλάχιστον μερίδας εξ αυτών, παραμένει ανοιχτή. Μάλιστα, δέκα Ρεπουμπλικάνοι στην κάτω Βουλή ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του, ενώ αρκετοί τον δείχνουν ως υποκινητή της εισβολής στο Καπιτώλιο, ωστόσο τάσσονται κατά της καθαίρεσής του.

«Ο πρόεδρος φέρει ευθύνη για την επίθεση στο Κογκρέσο από τον όχλο των ταραξιών» είπε χθες ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, στενός σύμμαχος του Τραμπ ο οποίος είχε υιοθετήσει και επαναλάμβανε τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα για τη νοθεία στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. «Θα έπρεπε να έχει αποκηρύξει αμέσως τον όχλο, όταν είδε τι εκτυλισσόταν», πρόσθεσε. Ωστόσο, ο Μακάρθι είπε ότι «θα ήταν λάθος» να παραπεμφθεί ο Τραμπ τόσο κοντά στο τέλος της θητείας του.

Ο πρόεδρος «δεν καταδίκασε κατηγορηματικά την επίθεση, ούτε κάλεσε ενισχύσεις όταν οι αστυνομικοί μας (σ.σ. του Καπιτωλίου) κατατροπώθηκαν. Η χώρα μας χρειαζόταν έναν ηγέτη και ο πρόεδρος Τραμπ απέτυχε να τηρήσει τον όρκο του», ανέφερε από την άλλη πλευρά ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, ο Νταν Νιουχάους που ψήφισε υπέρ της παραπομπής.

Δεύτερη ψηφοφορία, απλή πλειοψηφία

Πάντως, ακόμα κι αν ο Ντόναλντ Τραμπ αποφύγει την καταδίκη, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει δεύτερη ψηφοφορία προκειμένου να στερηθεί το δικαίωμα να διεκδικήσει αιρετό αξίωμα διά παντός. Το πιο ενδιαφέρον σημείο είναι ότι απαιτείται μόνο απλή πλειοψηφία, την οποία οι Δημοκρατικοί θα διαθέτουν μετά τις 20 Ιανουαρίου. Παράλληλα, η εξέλιξη θα εξυπηρετήσει κάποιους, ρεπουμπλικάνους που δεν βλέπουν θετικά μια νέα υποψηφιότητα του  Ντόναλντ Τραμπ.

Σημειώνεται ότι στη Βουλή των Αντιπροσώπων δέκα Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν υπέρ της παραπομπής ενώ εκτιμάται πως θα υπάρξουν και άλλοι από τους 60 που ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης της νίκης Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

Άλλωστε, ο Μιτς Μακόνελ, επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, δήλωσε σε οικείους του πως είδε με καλό μάτι την απαγγελία κατηγοριών εκ μέρους των Δημοκρατικών, εκτιμώντας πως θα βοηθήσει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα να γυρίσει οριστικά τη σελίδα Τραμπ.

Ο Μακόνελ, το κύρος του οποίου είναι μεγάλο, κρατάει ίσως έτσι το κλειδί της έκβασης αυτής της ιστορικής διαδικασίας. Διότι με μια δημόσια δήλωσή του θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να καταδικάσουν τον 45ο πρέοδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πάντως δεν θα κάνει χρήση των έκτακτων εξουσιών του για να συγκαλέσει μια συνεδρίαση του Σώματος αυτήν την εβδομάδα, όπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπός του στο Twitter.

Η ηγεσία των Δημοκρατικών δηλώνει ότι ενδέχεται να αποστείλει το κατηγορητήριο στη Γερουσία ακόμη και εντός της εβδομάδας. Οι Δημοκρατικοί μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής τους στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, πίεζαν τον ΜακΚόνελ να συμφωνήσει να συγκαλέσει νωρίτερα το Σώμα. 

Εξάλλου υπάρχει κίνδυνος η δίκη να εμποδίσει τη νομοθετική δράση των Δημοκρατικών στην αρχή της προεδρίας Μπάιντεν, μονοπωλώντας τις συνεδριάσεις στη Γερουσία.

Ωστόσο, ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε χθες Τετάρτη από την αμερικανική Γερουσία να ασχοληθεί το προσεχές διάστημα με τις προτεραιότητες του προγράμματός του, παρά τη δίκη του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους συμπολίτες του να «ξεπεράσουν τα πάθη της στιγμής και να ενωθούν ως ένας αμερικανικός λαός» σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην εξέλιξη αυτή.

Η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν θα γίνει κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας στις 20 Ιανουαρίου, ακριβώς στα σκαλιά του Καπιτωλίου, της έδρας του αμερικανικού Κογκρέσου.

Καθώς είχε επικριθεί επειδή την περασμένη Τετάρτη καθυστέρησε να στείλει την Εθνοφρουρά, το Πεντάγωνο ενέκρινε αυτή τη φορά την ανάπτυξη 15.000 στρατιωτών για την τελετή της ορκωμοσίας.

Τα μέλη της Εθνοφρουράς, ενώ είχαν αρχικά κινητοποιηθεί για να παράσχουν επιμελητειακή υποστήριξη στην αστυνομία, άρχισαν αργά την Τρίτη, το βράδυ να φέρουν όπλα.

«Δεν φοβάμαι» παρά τον κίνδυνο να γίνουν νέες διαδηλώσεις υπέρ του Τραμπ, είχε δηλώσει τη Δευτέρα ο Τζο Μπάιντεν.

Το Καπιτώλιο, έμοιαζε χθες με εμπόλεμη ζώνη ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ. Απίστευτες εικόνες έκαναν το γύρο του κόσμου, με χιλιάδες μέλη της Εθνοφρουράς να έχουν στρατοπεδεύσει στο Κογκρέσσο, ενώ ήδη η Ουάσιγκτον είναι αγνώριστη με περιφράξεις, συρματοπλέγματα, σημεία ελέγχου και ένστολους παντού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:35