search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 07:24
MENU CLOSE

Ποιες αμερικανικές κυρώσεις; Ο Ακάρ ανακοίνωσε συζητήσεις με Ρωσία για δεύτερη «δόση» S-400

14.01.2021 18:07
Κάτι τρέχει με τους S-400: Πληροφορίες για σύσταση ομάδας εργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας - Media
 
Την ώρα που η Τουρκία διαμαρτύρεται στις ΗΠΑ για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από το Κογκρέσο για την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400, η Άγκυρα φαίνεται ότι συζητά με τη Μόσχα για την  πιθανή παράδοση ακόμα μιας συστοιχίας του συστήματος.
 
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι «θα είναι προβλήματικό για την Άγκυρα να αρνηθεί την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400», προσθέτοντας ότι «αναμένουμε οι διαφορές μας με τις ΗΠΑ επί του θέματος να επιλυθούν μέσω διαλόγου».
 

Θέλει και δεύτερη συστοιχία ο Ακάρ

Ο «στρατηγός» προσέθεσε ότι «η Τουρκία συνεχίζει τις συνομιλίες με τη Ρωσία για την απόκτηση μιας δεύτερης συστοιχίας S-400», ενώ για τα ήδη αποκτηθέντα συστήματα διευκρίνισε ότι, αν κριθεί απαραίτητο, μπορούν να μεταφερθούν σε άλλα σημεία της χώρας από αυτά που βρίσκονται σήμερα.
 
Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, είχε δηλώσει προ ημερών ότι οι S-400 είναι έτοιμοι για ενεργοποίηση, παρά τις αμερικανικές πιέσεις προς την Άγκυρα να «βάλει στη ναφθαλίνη» το σύστημα.
 

Πονοκέφαλος για τους S-400 λόγω ΗΠΑ

Οι S-400, πάντως, συνεχίζουν να αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η αγορά τους, εκτός από την αποβολή της χώρας από το πρόγραμμα των F-35, επέφερε και κυρώσεις από το αμερικανικό Κογκρέσο στο πλαίσιο του νόμου CAATSA.
 
Στην Άγκυρα υπάρχει ανησυχία ότι η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσει την απειλή περαιτέρω κυρώσεων ως μοχλό πίεσης για διάφορα ζητήματα, προεξάρχοντος της εγκατάλειψης του προγράμματος απόκτησης των S-400, το οποίο, όμως, έχει κοστίσει περίπου 2,5 δισ. δολάρια.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 03:32