search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:35
MENU CLOSE

Διώτης: Αν μου ζητούσε ο Βενιζέλος έρευνα για τη λίστα, θα το έκανα

03.10.2012 16:16
Διώτης: Αν μου ζητούσε ο Βενιζέλος έρευνα για τη λίστα, θα το έκανα
  - Media

Με μία αιχμή προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ συνόδευσε τις αναφορές του προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης. Επικρίσεις με αφορμή τη λίστα, από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τη Χρυσή Αυγή, τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ

Με μία αιχμή προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ συνόδευσε τις αναφορές του προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης.
Ο κ. Διώτης είπε πως παρέδωσε τη λίστα στον Ευ. Βενιζέλο κατά  τον ίδιο τρόπο με τον οποίο την παρέλαβε χωρίς να έχει ελέγξει το αρχείο. Σημείωσε μάλιστα πως  τέτοια ζητήματα πρέπει να αποφασίζονται από την εκτελεστική εξουσία.  
«Αν μου ζητούσε να ερευνήσω το θέμα θα το έκανα» δήλωσε χαρακτηριστικά, επιρρίπτοντας έμμεσα ευθύνες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
 
Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση αν επί των ημερών του διεξήχθη έρευνα από το ΣΔΟΕ σε σχέση με παράνομο πλουτισμό πολιτικών προσώπων, ο κ. Διώτης απάντησε πως έγιναν μεμονωμένες έρευνες αλλά ουδέποτε υπήρξε η σύνταξη κάποιας λίστας.
 
Ο Γιάννης Διώτης αποκάλυψε πως ο ίδιος παρέλαβε τη άτυπα τη λίστα σε μορφή USB από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου λίγο πριν ο δεύτερος αλλάξει υπουργείο, τονίζοντας πως αυτή δεν συνοδευόταν από κάποιο συνοδευτικό έγγραφο ή αριθμό πρωτοκόλλου.
Πρόσθεσε επίσης πως ουδέποτε αναφέρθηκε το όνομα της Κριστίν Λαγκάρντ σε σχέση με τη λίστα ενώ όταν ρώτησε των πρώην υπουργό Οικονομικών πως αυτή βρέθηκε στην κατοχή της ελληνικής κυβέρνησης εκείνος του απάντησε πως αυτό έγινε «με τη συνδρομή ξένων μυστικών υπηρεσιών».
 
Παρεμβάσεις όμως για τη λίστα είχαμε και κατά τις σημερινές εργασίες της Βουλής.
 
Από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι πήρε στο σπίτι του τη λίστα με τα 1.990 ονόματα εκείνων που έβγαλαν χρήματα στην Ελβετία, αντί να την καταθέσει για έλεγχο, όπως έγινε σε άλλες χώρες και, όταν αποκαλύφθηκε ότι την έχει, την πήγε στον Πρωθυπουργό «σαν το παιδάκι που έκλεψε τη μαρμελάδα». Αναρωτήθηκε, μάλσιτα, γιατί ο τέως διοικητής του ΣΔΟΕ ενώ είχε στα χέρια του το υλικό, κατ’ εντολή του κ. Βενιζέλου το απέκρυψε: «Πώς ο τέως διοικητής του ΣΔΟΕ ο κ. Διώτης, ενώ είχε στα χέρια του υλικό που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Γερμανίας και βρήκαν τους απατεώνες που έβγαζαν παράνομα λεφτά έξω και αδήλωτα και τους έπιασαν, κατ’ εντολή του κ. Βενιζέλου, του πολιτικού του προϊστάμενου, το απέκρυψε και δεν ενήργησε; Και ρωτώ την κυβέρνηση: Τον καλύπτετε ή όχι;».
 
Στην ανάγκη να κινηθούν οι νομικές διαδικασίες, ώστε να προχωρήσει η Βουλή ακόμη και σε άρση ασυλίας όποιου είναι υπεύθυνος για το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκε η λίστα αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ.
 
Πρότεινε, μάλιστα, να ζητήσει το cd η Βουλή, μέσω του προέδρου της, είτε από την κ. Λαγκάρντ είτε από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας. «Μας δουλεύει ο κ. Βενιζέλος, που μας λέει ότι δεν θα μπορούσε να γίνει έρευνα, επειδή τα στοιχεία ήταν προϊόν υποκλοπής. Τι εμποδίζει την κυβέρνηση να φέρει διάταξη για την άρση των νομικών εμποδίων;», σημείωσε.
 
 
Επικριτικός εμφανίστηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, επισημαίνοντας ότι, αν και τα στοιχεία προήλθαν από την κ. Λαγκάρντ, η Ελλάδα βρήκε λόγους να μην ψηλαφίσει αυτή την πραγματικότητα των ονομάτων που περιλαμβάνονταν στη λίστα. «Γιατί πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί με έναν τέτοιο τρόπο που μας πληγώνει όλους και ο λαός να μην αισθάνεται ότι τα βάρη κατανέμονται δίκαια;» διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση βρίσκεται- υποτίθεται- σε συζήτηση με την τρόικα, αλλά μου είπαν από το ΚΕΠΥΟ ότι μια διασταύρωση για ένα όνομα χρειάζεται 27 δευτερόλεπτα. Ε, λοιπόν, να γίνει αυτή η διασταύρωση για τα 2.000 πρόσωπα και ό,τι προκύψει να αφαιρεθεί από τα χρήματα που σχεδιάζετε να πάρετε από μισθωτούς και συνταξιούχους», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δολοφονεί το αίσθημα του δικαίου».
 
«Οι πλούσιοι, αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, δεκαπλασίασαν τα κέρδη τους και εσείς κάνετε τους έκπληκτους για το στικάκι της Λαγκάρντ. Λες και δεν ξέρετε ποιοι είναι, μολονότι, με την πολιτική σας, σε αυτούς τους ίδιους εξασφαλίσατε τεράστια κέρδη», ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.
 
«Τα λαμόγια βρήκαν τρόπο, αυτά τα δύο χρόνια, να κρύψουν τα λεφτά τους, γιατί κάποιοι άλλοι έκρυψαν τα ονόματα εχόντων που είχαν κρύψει τα λεφτά τους έξω», επισήμανε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος.
 
Η περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ» με τα ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία βρίσκεται στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, ενώ η «διαδρομή» της έχει πυροδοτήσει από χθες πλήθος αντιδράσεων για το χειρισμό της υπόθεσης από τους κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο.
 
Την ανάγκη γνωστοποίησης της «λίστας Λαγκάρντ» με τα ονόματα μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης σε σχετικές του δηλώσεις.
 
Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε «αρνητικό» το γεγονός ότι «δεν αξιολογήθηκε η συγκεκριμένη λίστα εδώ και πάρα πολύ καιρό, όπως θα έπρεπε». Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, «κάθε λίστα που αφορά σε παράνομες πράξεις δεν είναι δυνατόν να παραμένει χωρίς τη αναγκαία αξιολόγηση».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15