search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:48
MENU CLOSE

Γερμανικός «κόλαφος» για την «επιχείρηση γοητεία» του Ερντογάν: Δεν αλλάζει η Τουρκία

18.01.2021 15:06
Γερμανικός «κόλαφος» για την «επιχείρηση γοητεία» του Ερντογάν: Δεν αλλάζει η Τουρκία - Media

 

Με εξαιρετικά αιχμηρό τρόπο σχολίασαν γερμανικά ΜΜΕ τα «ανοίγματα» που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα σε χώρες με τις οποίες οι σχέσεις της Άγκυρας δεν είναι και στο καλύτερο σημείο τους.

Με αποκόρύφωμα το κάλεσμα για διάλογο προς τον Γάλλο ομόλογό του σε μια προσπάθεια να επουλώσει τα τραύματα στις σχέσεις των δύο χωρών, ο Ερντογάν μοιάζει να έχει επιδωθεί σε μια «επιχείρηση γοητείας» τις τελευταίες δύο-τρεις εβδομάδες, επιχειρώντας να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το Ισραήλ, τα ΗΑΕ, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία.

Συγκεκριμένα, o Ερντογάν στέλνει ως πρέσβη της Τουρκίας στις ΗΠΑ υψηλόβαθμο στέλεχος του ΑΚΡ, του κυβερνώντος κόμματος της χώρας, ενώ εξαγγέλλει και κάποιες μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας σε μια πιο δημοκρατική κατεύθυνση.

Ξαναθυμήθηκε την Ευρώπη

Επίσης, σε συνάντησή του με τους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ε.Ε., ξαναθυμήθηκε την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην Ένωση και στέλνει πρέσβη στη Γαλλία έναν πρώην συμμαθητή του Εμανουέλ Μακρόν στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Παράλληλα, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας και συναντήθηκε με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό, Σαάντ Χαρίρι, μια συνάντηση που ερμηνεύεται ως απόπειρα του Τούρκου προέδρου να τον χρησιμοποιήσει ως σύνδεσμο με τις χώρες του Κόλπου για να βελτιώσει τις σχέσεις μαζί τους.

Αρχίζουν ξανά οι διερευνητικές

Επίσης, κάνει «ανοίγματα» προς τα ΗΑΕ, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ενώ μετά από πολλά μπρος-πίσω, η Τουρκία συμφώνησε να αρχίσουν εκ νέου οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, αν και φρόντισε με NAVTEX να στείλει το μήνυμα ότι οι θέσεις της Τουρκίας για το Αιγαίο δεν αλλάζουν.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας που βρίσκεται στην Άγκυρα για συζητήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξήρε τη στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, φαίνεται ότι είναι πολλοί αυτοί που δεν πείθονται από την ξαφνική στροφή Ερντογάν.

«Επιστροφή στο μέλλον»

Συγκεκριμένα, άρθρο στη γερμανική εφημερίδα TAZ κάνει χαρακτηρίζει ως «επιστροφή στο μέλλον» την επιχείρηση γοητείας του Ερντογάν προς την κατεύθυνση της ΕΕ μετά από κατηγορίες, πολλές φορές και κάτω από τη ζώνη, που επιβάρυναν τόσο τις σχέσεις, ώστε κανείς πλέον δεν ήθελε να συνομιλήσει μαζί του.

Ο αρθρογράφος της ΤΑΖ σημειώνει ότι «ο Χάικο Μαας είναι ο πρώτος υπουργός της ΕΕ που σπεύδει στην Άγκυρα, διότι τμήμα της στρατηγικής Ερντογάν είναι επίσης να τελειώσει με τις συνεχείς προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα και να συνεχίσει τη διαμάχη με τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Μαας θεωρεί αυτήν την εξέλιξη ως αποτέλεσμα γερμανικών πιέσεων και θέλει να εισπράξει διπλωματικό μερίδιο».

Δεν αλλάζει ο Ερντογάν

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι «το τραγούδι της σειρήνας της Άγκυρας δεν θα πρέπει να απατά. Ο Ερντογάν παραμένει ο ίδιος. Βέβαια είναι ωραίο, όταν αναβάλλεται επαπειλούμενη στρατιωτική διένεξη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Αλλά αυτό δεν οφείλεται στην αιφνίδια αλλαγή αντίληψης του Τούρκου προέδρου ότι είναι καλύτερα να μιλάς από το να πυροβολείς».

Εκτιμά, δε, ότι «χωρίς περισσότερα χρήματα από τη Δύση και χωρίς διευρυμένη πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, απειλείται η Τουρκία με κρατική χρεοκοπία. Γι αυτό ο Τούρκος πρόεδρος είναι πρόθυμος να τελειώσει καταρχήν με την επιθετική εξωτερική πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο… Το ότι πρόκειται για τακτικό ελιγμό φαίνεται στο εσωτερικό της χώρας του, όπου εντείνονται οι καταπιέσεις για να μην επωφεληθεί από την κρίση η αντιπολίτευση …. Όσο καιρό αυτή η κατάσταση συνεχίζεται, θα πρέπει η ΕΕ να κρατήσει ψυχρή στάση προς τον Ερντογάν».

Πληροφορίες: DW.com

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:42