search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:18
MENU CLOSE

Μαθήματα

04.10.2012 07:21
Μαθήματα - Media

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν η Κύπρος θα καταφέρει τελικά να ξεφύγει από το δόκανο της «διάσωσης» που κρατούν από τη μια μεριά οι Ευρωπαίοι (Γερμανοί) και από την άλλη το ΔΝΤ (Αμερικανοί).

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν η Κύπρος θα καταφέρει τελικά να ξεφύγει από το δόκανο της «διάσωσης» που κρατούν από τη μια μεριά οι Ευρωπαίοι (Γερμανοί) και από την άλλη το ΔΝΤ (Αμερικανοί). Το σίγουρο είναι ότι αποδεδειγμένα προσπαθεί να αρνηθεί το «δώρο» που την υποχρεώνουν να λάβει.
Είναι χαρακτηριστική η ιστορία της πρώτης συνεδρίασης των γιάπηδων του ΔΝΤ (ανάμεσά της και μια Ρουμάνα επονομαζόμενη και …Δρακουλέσκου) με στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης. Σύμφωνα λοιπόν με όσα έχουμε πληροφορηθεί, κατά τη συζήτηση η υπουργός εργασίας της Κύπρου προσπαθούσε να αποδείξει ότι δεν είναι δυνατό να γίνουν οι περικοπές στο εισόδημα των εργαζομένων που αποτελούν την πεμπτουσία των προγραμμάτων του ΔΝΤ. Η Δρακουλέσκου, προκειμένου να αποκρούσει το επιχείρημα της κυπριακής κυβέρνησης είπε, μα εμείς στη χώρα μου έχουμε καταφέρει να περικόψουμε μέχρι και 30% τις αμοιβές. «Γι αυτό γέμισε η Κύπρος με Ρουμάνες πουτάνες» αντέτεινε η υπουργός της Κύπρου τερματίζοντας αυτήν την πρώτη συνάντηση.
Έκτοτε οι προσπάθειες των Ευρωπαίων και των Αμερικανών να «σώσουν» την Κύπρο δεν σταμάτησαν, έστω κι αν δύσκολα αντιλαμβάνεται κάποιος πώς είναι δυνατό να  αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις αγορές μια χώρα (όπως η Κύπρος) με διαπιστωμένα μερικά τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Πιθανότατα, αυτός είναι και ο βασικός λόγος των προβλημάτων της Κύπρου αυτήν την περίοδο: Να προκαταβάλει το νταβατζηλίκι. Και πως γίνεται αυτό; Εμείς στην Ελλάδα θα έπρεπε ήδη να το έχουμε εμπεδώσει. Με τη διαδικασία του χρέους, των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και τελικά του ξεπουλήματος 
Αυτά προφανώς είχε στο νου του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας όταν σε συνέντευξή του  στη ΝΕΤ είπε ότι η Κύπρος δεν θα δεχθεί το σχέδιο διάσωσης με τους υπάρχοντες όρους που προτείνουν οι διεθνείς δανειστές της.
Ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι δεν θα υπογράψει ποτέ συμφωνία διάσωσης που θα περιλαμβάνει την πώληση κερδοφόρων κρατικών εταιριών ή την κατάργηση των μισθολογικών αυξήσεων που συνδέονται με τον πληθωρισμό.

«Δεν τους λέμε απλά όχι», είπε. «Τους δίνουμε αντιπροτάσεις», προσέθεσε.  Ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε ότι εάν δεν δοθεί ο 13ος μισθός, αυτό σημαίνει ότι θα παραλύσει η αγορά, ενώ όσον αφορά στους κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς, σημείωσε ότι αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση τους, καθώς αποτελούν κερδοφόρο εισόδημα για το κράτος.
Ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι έχει χρεοκοπήσει η νεοφιλελεύθερη μέθοδος αντιμετώπισης της κρίσης και χαρακτήρισε εξοντωτική τη γραμμή που ακολουθεί η τρόικα. Αυτό, είπε, αποδεικνύεται και από την κατάσταση στην Ελλάδα.

ΥΓ :Δεν τρέφουμε αυταπάτες και ψευδαισθήσεις για τις δυνατότητες αντίστασης στις υπέρτερες παγκόσμιες δυνάμεις. Ωστόσο, δε θα διαφωνήσει κανείς, ότι χαμένες είναι οι μάχες είναι αυτές που δεν  δίνονται. Σαν αυτές που δεν έδωσαν  οι κυβερνήσεις Παπανδρέου- Παπαδήμου, σαν αυτή που χάνει χωρίς να δώσει η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου- Κουβέλη. Όλοι αυτοί οι γενναίοι πολιτικοί και οι ηρωικοί βουλευτές που τους ακολουθούν ψηφίζοντας μνημόνια και νόμους ξεπουλήματος και καταστροφής της χώρας, ίσως κάτι θα είχαν να διδαχτούν ακούγοντας τον Χριστόφια. Αλλά,  μάλλον όλοι αυτοί προτιμούν  τα σεμινάρια του Παπανδρέου στο Χάρβαρντ…
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:17