search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:30
MENU CLOSE

Τσακαλώτος: Δεν γονατίσαμε εμείς τη μεσαία τάξη

19.01.2021 10:44
Τσακαλώτος: Δεν γονατίσαμε εμείς τη μεσαία τάξη - Media

 

Δεν υιοθετεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γονάτισε τα μεσαία στρώματα μέσω της υπερφορολόγησης, αντιθέτως υποστηρίζει ότι οι μεγάλες απώλειες στα εισοδήματα ήταν από το 2010 έως το 2015.

Σε σημερινή συνέντευξή του στο Capital.gr και τη Νίκη Ζορμπά, τονίζει ότι παρά το ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπό την τρόικα, «βοήθησε έστω και λίγο όλα τα μεσαία στρώματα» και έδειξε, ακόμη και μέσα στο μνημονιακό πλαίσιο «ότι μια ισορροπημένη πολιτική που αξιοποιεί τον όποιο δημοσιονομικό χώρο και για μειώσεις φόρων αλλά και για στήριξη της κοινωνίας μέσα από την Υγεία, την Παιδεία, είναι ο σωστός δρόμος».

Τα παραπάνω μπορούν να ερμηνευτούν ως απάντηση και στην σχετική αναφορά Πολάκη που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, εν είδει αυτοκριτικής για την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρώην υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς για τα εσωκομματικά υποστηρίζει ότι η διαβούλευση στην Αριστερά είναι μια υγιής διαδικασία, ενώ επιχειρεί να κλείσει σενάρια που θέλουν την εσωκομματική συμμαχία δυνάμεων υπό την «Ομπρέλα» να ετοιμάζεται να ανοίξει ζήτημα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα: «Όχι. Ούτε έχει μπει αυτό το θέμα, ούτε το βάζουμε αυτό το θέμα» αναφέρει.

Αναλυτικότερα:

Στο ερώτημα τι θα έκανε διαφορετικά σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο κομμάτι της πολιτικής της για την φορολογία, την οποία πλήρωσε εκλογικά επειδή δεν έκανε μείωση φόρων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντά:

«Αν μου επιτρέπετε, δεν δέχομαι εντελώς την παραδοχή της ερώτησής σας. Αν δείτε τον τελευταίο προϋπολογισμό που καταθέσαμε, είχε μια ισορροπία ανάμεσα στις μειώσεις φόρων και την αύξηση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία.

Νομίζω ότι εκ των υστέρων, δικαιωνόμαστε και δικαιολογούμαστε να μπορούμε να πούμε ότι αυτή ήταν η σωστή πολιτική. Γιατί μια οικονομία, μια κοινωνία, χρειάζεται και το Κοινωνικό Κράτος, χρειάζεται και την Υγεία. Αυτό νομίζω φαίνεται και στην Πανδημία».

Προφανώς, υποστηρίζει, «θα μπορούσαμε να κάνουμε και πράγματα διαφορετικά. Να είχαμε πιο ενεργητική πολιτική στην φοροδιαφυγή. Σας θυμίζω ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της δικής μας θητείας ήταν κάτω από την τρόικα. Αλλά και μέσα σε αυτό δείξαμε ότι μια ισορροπημένη πολιτική που αξιοποιεί τον όποιο δημοσιονομικό χώρο και για μειώσεις φόρων αλλά και για στήριξη της κοινωνίας μέσα από την Υγεία, την Παιδεία, είναι ο σωστός δρόμος. Η Ν.Δ που δεν το έκανε αυτό και έβαλε όλο το βάρος στη μείωση φόρων και πριν από την πανδημία, φάνηκε ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Και στους όρους της οικονομίας, δεν είχαμε ανάπτυξη, η ανάπτυξη πήγε χειρότερα από την ανάπτυξη που τους αφήσαμε(…)».

Στη διαπίστωση ότι, άρα, δεν συμμερίζεται την εσωκομματική κριτική για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης εκ μέρους συναδέλφων του εντός του ΣΥΡΙΖΑ απαντά πως «τα στοιχεία λένε κάτι τελείως διαφορετικό» ότι δηλαδή «οι μεγάλες απώλειες σε χιλιάδες ευρώ ήταν την περίοδο 2010-2015». «Όταν ήρθαμε εμείς» συνεχίζει «βοηθήσαμε σχεδόν όλα τα μεσαία στρώματα έστω και λίγο. Αλλά σας θυμίζω ότι μπήκαμε στην κυβέρνηση με ανθρωπιστική κρίση και μια οικονομία που δεν είχε κανένα περιθώριο για να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Προφανώς είχαμε προτεραιότητες, προφανώς έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστκή κρίση. Να μειώσουμε την φτώχεια, που το κάναμε, να μειώσουμε τις ανισότητες, που το κάναμε. Νομίζω όμως ότι ο πρώτος προϋπολογισμός εκτός του μνημονίου, δείχνει πού θέλαμε να πάμε την οικονομία και την κοινωνία στο μέλλον».

«Τα χαμηλά επιτόκια δεν οφείλονται στην κυβέρνηση αλλά στην ευρωπαϊκή συγκυρία»

Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη εν μέσω της πανδημίας, αφενός υποστηρίζει ότι δεν αξιοποιεί την θετική συγκυρία δηλαδή την πολιτική της ΕΚΤ, την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και το μαξιλάρι, για δαπάνες που αν γίνουν έγκαιρα θα στηρίξουν την ανάπτυξη και όχι το αντίθετο. Επιπλέον σε αυτή την θετική συγκυρία αποδίδει την ύπαρξη χαμηλών επιτοκίων δανεισμού. «Κανείς δεν νομίζω ότι πιστεύει ότι τα χαμηλά επιτόκια είναι γιατί αυτή η Κυβέρνηση είναι τόσο αξιόπιστη. Είναι η ευνοϊκή συγκυρία της ΕΚΤ, η αλλαγή πολιτικής της ΕΕ που είναι τελείως διαφορετική από αυτή που αντιμετωπίσαμε μετά το 2010. Η κριτική μας είναι ότι δεν κάνει αρκετά πράγματα αρκετά γρήγορα» σημειώνει.

«Δεν τίθεται θέμα διαδοχής – Μείζον το πολιτικό σχέδιο και η επαφή με την κοινωνία»

Ως προς τα εσωκομματικά, απορρίπτει τον ισχυρισμό περί διατύπωσης ενστάσεων στην ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα ή την διεύρυνση. Ερωτηθείς αν έχει ανοίξει η κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα απαντά:

«Η απάντηση είναι “όχι”. Ούτε έχει μπει αυτό το θέμα, ούτε το βάζουμε αυτό το θέμα. Το κυρίαρχο είναι αυτό που σας είπα στην προηγούμενη ερώτηση: πώς μπορούν όλα τα κομματικά μέλη και τα κομματικά μέλη που θέλουμε να έρθουν, που θα φέρουν και δικές τους εμπειρίες ίσως διαφορετικές από αυτές που έχουμε, πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε και πρόγραμμα και πολιτικό σχέδιο και τη σχέση μας με την κοινωνία για να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση που κάνει πολύ σοβαρές παρεμβάσεις, σε κακή κατεύθυνση και σε Υγεία και σε Παιδεία και στην Οικονομία».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο»

Επίσης σημειώνει πώς ο ζωντανός διάλογος στο εσωτερικό της Αριστεράς και ο διάλογος της Αριστεράς με την κοινωνία, είναι αναγκαίος και μπορεί να αλλάξει το κλίμα καθώς από την άλλη εκτιμά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα πέσει ως ώριμο φρούτο. «Δέχομαι» σημειώνει «ότι δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο η Ν.Δ και από την άλλη είμαι αισιόδοξος ότι μια Αριστερά που έχει την αυτοπεποίθηση να συζητά, να διαβουλεύεται, να παρεμβαίνει, να μη φοβάται την Κοινωνία, έχει τα αυτιά της ανοιχτά, μπορεί να αλλάξει το κλίμα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:30