search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:31
MENU CLOSE

Σεξουαλική παρενόχληση: «Ανοίγει» η υπόθεση – Καταγγελίες κατά καθηγητών του ΑΠΘ (Video)

19.01.2021 20:02
ΑΠΘ: Εισαγγελική παρέμβαση για καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης φοιτητριών από καθηγητές - Media

 

Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις στην Ελλάδα για υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, μετά την θαρραλεά αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου, ότι έπεσε θύμα βιασμού από μέλος της ΕΙΟ, ενώ πιάνει δουλειά και η δικαιοσύνη.

Μετά τον αθλητισμό, τα στόματα άνοιξαν και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου οι καταγγελίες πρώην φοιτητριών του ιδρύματος για σεξουαλική παρενόχληση από συγκεκριμένο καθηγητή, ξεπερνούν τις εκατό, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ.
 
Οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στο ΑΠΘ δεν σταματούν στο πρόσωπο του πρώην καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας, καθώς τουλάχιστον δέκα γυναίκες που φοίτησαν στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό, καταγγέλλουν με αναρτήσεις τους σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητή του τμήματος τους, ο οποίος πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί.
 

«Πάγια τακτική»

«Ο εν λόγω καθηγητής καλούσε τις φοιτήτριες της σχολής στο γραφείο με πρόσχημα τους βαθμούς ή την παρουσίαση εργασίας τους. Συνηθισμένη πρακτική του ήταν να κλειδώνει την πόρτα. Η προσέγγιση γινόταν με κοπλιμέντα. “Τι όμορφα μαλλιά που εχεις” “Τι ωραία μάτια”. Στο γραφείο του είχε πάντα απαλή μουσική και φορούσε έντονο άρωμα. Συχνά, προσπαθούσε να αγγίζει ή να τρίβει το σώμα του πάνω στις φοιτήτριες. Όταν συνέβη σε μένα, πάγωσα. Δεν βρήκα αμέσως τη δύναμη να ξεφύγω», δήλωσε πρώην φοιτήτρια.
 
«Ήταν πάγια η τακτική του. Το καταλάβαμε όταν αρχίσαμε να το συζητάμε μεταξύ μας. Δρούσε για τουλάχιστον μια 20ετια. Δεν ήταν εκδικητικός και δεν μας άφηνε στα μαθήματα. Εκμεταλλευόταν όμως τη θέση του και μας φερόταν σεξιστικά» αναφέρει η πρώην φοιτήτρια στο Αρχαιολογικό-Ιστορικό του ΑΠΘ.

Πρώτη καταγγελία το… 1984

Η πρώτη καταγγελία για τον καθηγητή του Γεωλογικού όπως αποκαλύπτει η Λίνα Τσαλτάμπαση, απόφοιτος του τμήματος, έγινε το 1984. Μέχρι τώρα, έχουν γίνει περισσότερες από 100 καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση από τον συγκεκριμένο άνθρωπο. «Εχω ιδίαν γνώση και θα την καταθέσω στον εισαγγελέα όταν με καλέσει» τονίζει η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος και απόφοιτος του ΑΠΘ, Λίνα Τσαλτάμπαση, και συμπληρώνει: «Στην ανάρτηση που έκανε η συνάδελφος από κάτω υπάρχουν 900 περίπου σχόλια φοιτητών. Ούτε ένας δε ρωτάει ποιο ήταν το όνομα του καθηγητή. Όλοι το θεωρούν αυτονόητο».
 
H καθηγήτρια του ΑΠΘ και πρ. της Επιτροπης Ισότητας των Φύλων ΑΠΘ, Δήμητρα Κογκίδου δήλωσε: «Παρακαλώ και όλες τις φοιτήτριες να προχωρήσουν σε επώνυμες καταγγελίες για να προχωρήσει το θέμα». Προσέθεσε, δε, ότι «υπάρχει μια καταγγελία, η οποία θα είναι επώνυμη από φοιτήτριες που είναι απόφοιτες τώρα. Περίπου δέκα καταγγελίες, αλλά θα κάνουν μια κοινή για τον συγκεκριμένο καθηγητή».
 
Για την υπόθεση η εισαγγελία πρωτοδικών παρήγγειλε σήμερα τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας. Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στο επίκεντρο βρίσκονται καταγγελίες για διδάσκοντες σε δύο Σχολές του ΑΠΘ, ένας στη Φιλοσοφική και ο άλλος στο Γεωλογικό. Οι καταγγελλόμενες πράξεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Εισαγγελία, αφορούν το διάστημα 2009 και μεταγενέστερα. Το αδίκημα που ερευνάται είναι αυτό του βιασμού και όποια άλλη πράξη προκύψει.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:31