search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:33
MENU CLOSE

HΠΑ: Η εποχή Μπάιντεν ξεκινάει – Απόψε η ορκωμοσία (Photos)

20.01.2021 07:28
HΠΑ: Η εποχή Μπάιντεν ξεκινάει - Απόψε η ορκωμοσία (Photos) - Media

 

Εχοντας πίσω του δύο αποτυχημένες προσπάθειες διεκδίκησης της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζο Μπάιντεν βλέπει στα 78 του χρόνια το όνειρο της ζωής του να γίνεται πραγματικότητα.Ορκιζεται Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Στις 12 το μεσημέρι, ώρα Ουάσιγκτον (7 μ.μ. ώρα Ελλάδας), θα ορκιστεί 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών –ο γηραιότερος όλων–, αποφασισμένος να θέσει την ισχυρότερη δημοκρατία του πλανήτη σε νέα τροχιά, ύστερα από την τρικυμιώδη τετραετία του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ.

Η σημερινή τελετή δεν θα μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες. Το μέγα πλήθος που παρατασσόταν παραδοσιακά κατά μήκος του National Mall, από το Καπιτώλιο μέχρι το μνημείο Λίνκολν, θα απουσιάζει φέτος λόγω πανδημίας και οι λιγοστοί προσκεκλημένοι –περίπου 1.000, μέλη του Κογκρέσου, στρατιωτικοί, πρώην πρόεδροι και άλλοι κορυφαίοι παράγοντες της δημόσιας ζωής– θα τηρούν τις αποστάσεις και θα φορούν μάσκες.

Παρ’ όλα αυτά, η παράδοση θα τηρηθεί. Γύρω στις 11 π.μ. θα ξεκινήσει η τελετή της ορκωμοσίας μπροστά από τη Δυτική Πτέρυγα του Καπιτωλίου, παρουσία των πρώην προέδρων Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον.

 

Στα 96 του χρόνια, ένας άλλος επιζών πρόεδρος, ο Τζίμι Κάρτερ, θα είναι μόνο νοερά παρών, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, δεν θα παρευρεθεί, σπάζοντας μια παράδοση του τελευταίου ενάμιση αιώνα, αφού αρνούνταν μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας του να αναγνωρίσει την εκλογική του ήττα.

Yστερα από ευχέλαιο του Ιησουίτη ιερέα Λίο Ο’ Ντόνοβαν, στενού φίλου της οικογένειας Μπάιντεν, η Αντρέα Χολ, η πρώτη Αφροαμερικανίδα που έγινε επικεφαλής πυροσβεστικού τμήματος στο Σάουθ Φούλτον της Τζόρτζια, θα απαγγείλει τον όρκο πίστης και στη συνέχεια η παγκοσμίως διάσημη Λέιντι Γκάγκα θα τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο.

Αφού το ρολόι χτυπήσει δώδεκα φορές, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς θα ορκίσει τον Μπάιντεν, ο οποίος θα έχει το χέρι του πάνω σε μια Βίβλο ηλικίας 127 ετών, οικογενειακό του κειμήλιο.

Στη συνέχεια, η Κάμαλα Χάρις θα ορκιστεί ως η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ από τη δικαστή Σόνια Σοτομαγιόρ, την πρώτη ισπανόφωνη που έγινε μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:32