search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:00
MENU CLOSE

«Επικράτησε η Δημοκρατία»: Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ – live

20.01.2021 16:12
Κορωνοϊός: Να εγκριθεί γρήγορα το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων ζητεί ο Μπάιντεν - Media

 

Ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια ιστορική και ασυνήθιστη ημέρα, λόγω των πολύ αυστηρών πρωτοκόλλων ασφαλείας, μετά την εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο πριν από δύο εβδομάδες και η οποία κορυφώθηκε με την ορκωμοσία του στην Ουάσινγκτον.

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε σήμερα πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, με την υπόσχεση να τελειώσει έναν “απολίτιστο πόλεμο” σε μια βαθιά διαιρεμένη χώρα που κλονίζεται από μια καλπάζουσα πανδημία κορωνοϊού που έχει σκοτώσει περισσότερους από 400.000 Αμερικανούς.

Ο νέος πρόεδρος και η νέα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις έφτασαν νωρίτερα στο Καπιτώλιο για την τελετή της ορκωμοσίας τους. Η σταρ της ποπ Lady Gaga έψαλλε τον εθνικό ύμνο και η Τζένιφερ Λόπεζ τραγούδησε προς τιμή του νέου προέδρου. 

Με το Καπιτώλιο των ΗΠΑ περικυκλωμένο από χιλιάδες ένοπλους στρατιώτες, ο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ορκίστηκαν από τον επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου μία ώρα αργότερα και στη συνέχεια ο νέος πρόεδρος εκφώνησε την πρώτη ομιλία του στην οποία παρουσίασε το όραμά του «για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανοικοδόμηση, την ένωση και την επούλωση του έθνους» σε μια ενωτική ομιλία.

Ημέρα δημοκρατίας

Αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, ο Μπάιντεν είπε, «Αυτή είναι η ημέρα της Αμερικής. Αυτή είναι η ημέρα της δημοκρατίας

Ο νέος πρόεδρος αναφέρθηκε στη βίαιη επίθεση στο Καπιτώλιο πριν από δύο εβδομάδες, λέγοντας ότι υπογράμμισε την αξία της αμερικανικής δημοκρατίας.

«Μάθαμε ξανά ότι η δημοκρατία είναι πολύτιμη», δήλωσε ο πρόεδρος. «Και αυτήν την ώρα, φίλοι μου, η δημοκρατία έχει επικρατήσει.»

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι το έθνος «πρέπει να αντιμετωπίσει» την «λευκή υπεροχή». «Το όνειρο της δικαιοσύνης για όλους δεν θα αναβληθεί», δήλωσε ο πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν κάλεσε επίσης το έθνος να ενωθεί μετά από τέσσερα χρόνια διχαστικής προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. «Αυτή είναι ιστορική στιγμή κρίσης, πρόκλησης και ενότητας, είναι η πορεία προς τα εμπρός», δήλωσε ο πρόεδρος.

“Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον απολίτιστο πόλεμο”, είπε, κάνοντας λογοπαίγνιο με τη φράση civil war, που παραπέμπει στον εμφύλιο. Αυτόν τον πόλεμο “που βάζει το κόκκινο απέναντι στο μπλε, το αγροτικό απέναντι στο αστικό, το συντηρητικό απέναντι στο φιλελεύθερο. Μπορούμε να το κάνουμε — αν ανοίξουμε τις ψυχές μας αντί να σκληραίνουμε τις καρδιές μας.”

Μιλώντας στα σκαλοπάτια του Καπιτωλίου, όπου υποστηρικτές του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε μια χαοτική επίθεση που άφησε πέντε νεκρούς και συγκλόνισε όλο τον κόσμο στις 6 Ιανουαρίου, ο Μπάιντεν είπε πως η άνοδός του είναι η απόδειξη πως οι επιτιθέμενοι απέτυχαν να διαταράξουν τη θεμελίωση της αμερικανικής δημοκρατίας.

“Είμαστε εδώ, μερικές ημέρες αφότου ένας αγριεμένος όχλος πίστεψε πως μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη βία για να κάνει να σιωπήσει η θέληση του λαού, να σταματήσει την εργασία στη δημοκρατία μας, να μας απομακρύνει από αυτό το ιερό έδαφος”, είπε ο Μπάιντεν. “Δεν συνέβη∙ δεν θα συμβεί ποτέ. Ούτε σήμερα, ούτε αύριο, ούτε ποτέ.”

«Ξέρω ότι το να μιλάμε για ενότητα μπορεί να ακούγεται σε κάποιους σαν μια ανόητη φαντασία αυτές τις μέρες. Ξέρω ότι αυτά που μας χωρίζουν είναι βαθιά και είναι πραγματικά. Γνωρίζω επίσης ότι δεν είναι καινούργια», δήλωσε ο πρόεδρος στην εναρκτήρια ομιλία του. 

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος επεσήμανε ότι η Καμάλα Χάρις ορκίστηκε ως αντιπρόεδρος ως ένδειξη για το πόσο θετική αλλαγή μπορεί να επιτύχει το έθνος. Η αντιπρόεδρος του Μπάιντεν, κόρη μεταναστών από την Τζαμάικα και την Ινδία, έγινε η πρώτη μαύρη, η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αμερικανίδα ασιατικής καταγωγής αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μετά την ορκωμοσία της από την δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Σόνια Σοτομαγιόρ.

«Μην μου πειτε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν», είπε ο Μπάιντεν.

“Σας δίνω αυτή την υπόσχεση: θα είμαι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς”, είπε. “Και σας υπόσχομαι ότι θα αγωνιστώ το ίδιο σκληρά για εκείνους που δεν με υποστήριξαν όσο και για εκείνους που το έκαναν”.

Αν και οι παρατηρήσεις του αναφέρονταν κατά κύριο λόγο σε προβλήματα στο εσωτερικό, ο Μπάίντεν απηύθυνε όπως είπε ένα μήνυμα σε εκείνους που βρίσκονται πέρα από τα σύνορα της Αμερικής, υποσχόμενος να αποκαταστήσει τις συμμαχίες που έσπασε ο Τραμπ, να ηγηθεί και να είναι ένας ισχυρός και άξιος εμπιστοσύνης εταίρος για την ειρήνη, την πρόοδο και την ασφάλεια. Δεν έκανε κάποια ειδική αναφορά σε σημαντικές διενέξεις όπως με τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και την Κίνα.

Στην τελετή βρέθηκε και ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ. 

Το παρόν έδωσαν και οι πρώην πρόεδροι, Κλίντον, Μπους και Ομπάμα.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν έγραψε νωρίτερα στο Twitter ότι μια “καινούρια ημέρα” ανατέλλει στην Αμερική.

Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος και η σύζυγός του Τζιλ είχαν περάσει τη νύχτα στο Μπλερ Χάουζ, την επίσημη κατοικία των ξένων προσκεκλημένων της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο, στην άκρη της Πλατείας Λαφαγιέτ. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος της Γερμανίας, πρωθυπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι πολλών χωρών χαιρέτισαν τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας την «ανυπομονησία» τους να συνεργαστούν με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Θα επιστρέψουμε, λέει ο Τραμπ

Τις τελευταίες στιγμές της προεδρίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τα «τέσσερα καταπληκτικά χρόνια» που πέρασε τον Λευκό Οίκο, κατά την διάρκεια σύντομης ομιλίας του στην Βάση Αντριους.

«Θα επιστρέψω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», είπε απευθυνόμενος στους οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί για να παρευρεθούν στην αποχαιρετιστήρια τελετή στην Βάση Αντριους.

Παρόντα, τα μέλη της οικογένειάς του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβιβάστηκε στην συνέχεια για το τελευταίο του ταξίδι με το Air Force One, που τον μεταφέρει στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο στην Φλόριντα.

Νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν παρακολούθησε τη λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή, του προστάτη των δημοσίων λειτουργών. Στην τελετή είχαν προσκληθεί όλα τα ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο: Tους Δημοκρατικούς Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ και τους Ρεπουμπλικάνους Κέβιν ΜακΚάρθι και Μιτς Μακόνελ. Η λειτουργία αυτή «είναι ένα σημαντικό μέρος του σεβασμού στην παράδοση», εξήγησε ο γερουσιαστής Κρις Κουνς, στενός σύμμαχος του Μπάιντεν, ο οποίος είναι πιστός Καθολικός.

Κατάθεση στεφάνων στο Άρλινγκτον

Ο Μπάιντεν μετέβη στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, κοντά στην Ουάσινγκτον, για να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Αγνώστου Στρατιώτη. Τον συνόδευσαν οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Ου. Μπους και Μπιλ Κλίντον, μαζί με τις συζύγους τους.

Στη συνέχεια επιστρέφει με την αυτοκινητοπομπή του στην Ουάσινγκτον. Θα μπει όμως στον Λευκό Οίκο πεζός, με στρατιωτική συνοδεία. Εκεί αναμένεται ότι θα υπογράψει τα πρώτα προεδρικά διατάγματα της θητείας του.

Πάντως, η ανησυχία των αρχών που προκάλεσε η εισβολή εξαγριωμένων οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου οδήγησε στη λήψη σκληρών μέτρων ασφαλείας διά παν ενδεχόμενον. Σημειώνεται πως δύο μέλη της Εθνοφρουράς απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά που τους είχαν ανατεθεί ενόψει της ορκωμοσίας, μετά τον έλεγχο για διασυνδέσεις μελών των υπηρεσιών ασφαλείας με εξτρεμιστικά κινήματα.

Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις θα απευθυνθούν στο έθνος σε μια ειδική τηλεοπτική εκπομπή με παρουσιαστή τον ηθοποιό Τομ Χανκς, η οποία θα ξεκινήσει το βράδυ και θα μεταδοθεί από όλα τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα. Στο σόου, που τιτλοφορείται «Γιορτάζουμε την Αμερική», θα εμφανιστούν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες όπως οι Τζον Μπον Τζόβι, Φου Φάιτερς, Τζον Λέτζεντ, Ντέμι Λοβάτο, Μπρους Σπρίνγκστιν, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και άλλοι.

Λίγες ώρες πριν αναλάβει την ηγεσία μιας χώρας σε κρίση, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις τίμησαν τους σχεδόν 400.000 Αμερικανούς που έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19 σε μια τελετή στην Ουάσινγκτον.

@Potus

Εντωμεταξύ, οι επίσημοι λογαριασμοί στο twitter της αμερικανικής προεδρίας παραδόθηκαν πριν λίγο στην νέα αμερικανική κυβέρνηση, ενώ στον άερα είναι και το νέο σάιτ του Λευκού Οίκου.

Η ομάδα του Μπάιντεν έχει επίσης αφαιρέσει την έκθεση 1776 του Τραμπ, την οποία προώθησε ως απάντηση στο 1619 των New York Times.

Ο λογαριασμός @Potus στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης πλέον συνοδεύεται με φωτογραφία του Τζο Μπάιντεν με πρώτη ανάρτηση στο λογαριασμό δήλωση του νέου προέδρου: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στην αντιμετώπιση των κρίσεων που αντιμετωπίζουμε. Γι ‘αυτό, σήμερα, πηγαίνω στο Οβάλ Γραφείο για να πιάσω κατευθείαν δουλειά αναλαμβάνοντας θαρραλέα δράση για άμεση ανακούφιση στις αμερικανικές οικογένειες».

Ο λογαριασμός επίσης της αντιπροεδρίας των ΗΠΑ, @VP, ανήκει πλέον στην Κάμαλα Χάρις, και φέρει φωτογραφία της.

Παράλληλα ο επίσημος λογαριασμός του Λευκού Οίκου βρίσκεται επίσης στον έλεγχο της νέας κυβέρνησης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:00