27/02/2021 17:32:06

Βρετανία: Τερέζα Μέι κατά Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Τερέζα Μέι κατά Μπόρις Τζόνσον  - Media

H πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διατύπωσε, χθες, δριμείες επικρίσεις κατά του διαδόχου της, Μπόρις Τζόνσον, με άρθρο της στην εφημερίδα Daily Mail.

Χωρίς να αμφισβητούν την αξία των λεγομένων της, κάποιοι σχολιαστές παρομοίασαν τον τόνο της με την πικρία που είχε εκφράσει πριν από τέσσερις δεκαετίες ο Εντουαρντ Χιθ απέναντι στη διάδοχό του, Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η Τερέζα Μέι κατηγόρησε τον Τζόνσον για «υπονόμευση της ηθικής ανωτερότητας της Βρετανίας», αξιοσημείωτη κατηγορία δεδομένου ότι η ίδια του είχε αναθέσει την εκπροσώπηση της χώρας διορίζοντάς τον υπουργό Εξωτερικών.

Οι δύο ενέργειες του Τζόνσον, που στηλιτεύει η Μέι, είναι η απειλή του, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Βρετανίας, ότι θα παραβιάσει τη συνθήκη για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., που είχε συνομολογηθεί έναν χρόνο πριν.

Επίσης, η περικοπή του προϋπολογισμού εξωτερικής βοήθειας, ο οποίος σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΗΕ πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στο 0,7% του ΑΕΠ για τις ανεπτυγμένες χώρες.

Το άρθρο της Μέι καλωσόριζε το κλίμα διεθνούς συνεργασίας που εγκαινιάζει η προεδρία Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η Βρετανία είναι σε θέση να παίξει αποφασιστικό ρόλο σε έναν κόσμο μεγαλύτερης συνεργασίας», έγραψε. «Εχουμε εξαιρετικό δίκτυο διπλωματικών αποστολών, ισχυρό στρατό και αξιοζήλευτη ήπια ισχύ. Αλλά για να ηγούμαστε πρέπει να είμαστε πιστοί στις αξίες μας.

Το να απειλούμε να παραβιάσουμε το διεθνές δίκαιο, ακυρώνοντας μια συνθήκη που μόλις υπογράψαμε, το να εγκαταλείπουμε τη θέση ηθικής υπεροχής της μοναδικής μεγάλης χώρας που εκπληρώνει τόσο τον στόχο του 0,7% του ΑΕΠ για διεθνή αναπτυξιακή βοήθεια όσο του 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες – όλα αυτά δεν αύξησαν, κατά την άποψή μου, τη διεθνή αξιοπιστία μας», έγραψε η Μέι.

Ως προς τον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο είχε καλωσορίσει στη Βρετανία, η Μέι σημείωσε: «Ποτέ δεν ήξερα τι να περιμένω. Μερικές φορές μου έτεινε, κυριολεκτικά, χείρα φιλίας και άλλες αμφισβητούσε βασικές παραμέτρους της διατλαντικής συμμαχίας».

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.