search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:07
MENU CLOSE

Μητσοτάκης: Πάντα προέτρεπα τον Ερντογάν να συζητήσουμε για τις θαλάσσιες ζώνες

21.01.2021 09:29
5226736.jpg

 

«Πάντα έτεινα χείρα φιλίας προς την Τουρκία. Και πάντα προέτρεπα τον πρόεδρο Ερντογάν να καθίσουμε και να συζητήσουμε την κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «η ιστορία πάει πολλές δεκαετίες πίσω, αλλά το θέμα μπορεί να επιλυθεί. Αν δεν τα καταφέρουμε, μπορούμε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης των διεθνών δικαστηρίων».

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Monocle και αναφερόμενος στα γεγονότα των προηγούμενων μηνών στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «σίγουρα η θερμοκρασία ανέβηκε με την Τουρκία. Ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο η στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για την Ευρώπη. Οι διαφορές μας με την Τουρκία επηρεάζουν επίσης τη σχέση της με την Ευρώπη».

«Για τον λόγο αυτό, πιστεύω, ότι η Ευρώπη έλαβε την απόφαση να επιβάλει επιπρόσθετα μέτρα στην Τουρκία, σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις και τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο. Και υπάρχει μια γενικευμένη αίσθηση πως η Τουρκία συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που δεν συμβάλλει στην προώθηση της ειρήνης και της φιλίας στην περιοχή» συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι πάντα έτεινε χείρα φιλίας.

«Θέλω να αναμορφώσω την Ελλάδα, μετατρέποντάς τη σε μια χώρα ανοιχτή και ανταγωνιστική»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε εξάλλου τους στρατηγικούς στόχους που έχουν τεθεί, σημειώνοντας ότι δρομολογείται ο μετασχηματισμός της οικονομίας και ανοικοδομείται η χαμένη εμπιστοσύνη ανάμεσα στους πολίτες και στο κράτος.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα διαπνέεται από μία νέα εθνική αυτοπεποίθηση και καλλιεργεί μια νέα εικόνα στο εξωτερικό βασιζόμενη στο ταλέντο και στις αναξιοποίητες δυνατότητές της.

«Την προηγούμενη χρονιά ήρθαμε αντιμέτωποι με προκλήσεις σε διάφορα μέτωπα. Δεν αναφέρομαι μόνο στην πανδημία. Αντιμετωπίσαμε σοβαρά ζητήματα με την Τουρκία, αλλά και στο μεταναστευτικό. Ήταν σαν να ήμασταν διαρκώς σε καθεστώς διαχείρισης κρίσεων. Αλλά η ελληνική κοινωνία πραγματικά επέδειξε ενότητα, ειδικά κατά το πρώτο στάδιο της πανδημίας. Η εθνική μας αυτοπεποίθηση τονώθηκε πάρα πολύ», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Υπάρχει μια γενικευμένη εντύπωση πως η χώρα έχει αφήσει πίσω της την εποχή της κρίσης, επικρατεί μια νέα αίσθηση εθνικής αυτοπεποίθησης -η οποία είναι έκδηλη σε μεγάλο βαθμό στη Διασπορά» τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό δίνει επιπλέον κίνητρο στους Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αντιστρέφοντας το brain drain.

Σκιαγραφώντας τους στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει, επεσήμανε: «Θέλω να αναμορφώσω τη χώρα, μετατρέποντάς τη σε μια χώρα ανοιχτή και ανταγωνιστική, μια χώρα που διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, και πάνω απ’ όλα μια χώρα που είναι δεκτική στην αλλαγή και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις ενός γρήγορα εξελισσόμενου κόσμου».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «την προώθηση έργων με στόχο τον μετασχηματισμό της χώρας».

Τόνισε επίσης πως η Ελλάδα δεν είναι «απλά για μια χώρα που μπορεί να προσφέρει αποκλειστικά εξαιρετικές υπηρεσίες», αλλά θέλει να εστιάσει και στην υψηλού επιπέδου μεταποιητική δραστηριότητα. «Η Ελλάδα μετατρέπεται, επίσης, σε κόμβο τεχνολογίας» πρόσθεσε, ενώ συμπλήρωσε ότι «έχει εξαιρετική προοπτική να εξελιχθεί σε κέντρο βιοφαρμακευτικής επόμενης γενιάς».

«Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η νέα ταυτότητα της χώρας θα συνοδεύεται από την προβολή μίας διαφορετικής Ελλάδας εκτός συνόρων, η οποία δεν θα βασίζεται μόνο στις φυσικές ομορφιές και στο ένδοξο παρελθόν, αλλά επίσης στο «πολλά υποσχόμενο μέλλον» και στις δυνατότητές της.

«Αυτό που θα πρέπει πάντοτε να διακρίνει την Ελλάδα είναι η ποιότητα» υπογράμμισε, παραθέτοντας ως παράδειγμα τα εξαιρετικά αλλά λιγότερο γνωστά εκτός συνόρων κρασιά που παράγει η Σαντορίνη, η οποία είναι γνωστή παγκοσμίως για το μοναδικό της ηλιοβασίλεμα.

Η πρωτοβουλία που θα ξανασυστήσει την Ελλάδα στον κόσμο ή αλλιώς το νέο «branding» της χώρας, θα συμπέσει και με τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. «Είμαι ενθουσιασμένος για την πρωτοβουλία να ξανασυστήσουμε μια ανανεωμένη Ελλάδα στον κόσμο το 2021, που είναι μια εμβληματική χρονιά για την Ελλάδα» δήλωσε.

«Η ιστορία της Ελλάδας ήταν πάντα ιστορία θριάμβων τους οποίους ακολούθησαν καταστροφές. Αλλά η διαδρομή ήταν πάντα η σωστή. Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας όταν κληθήκαμε να κάνουμε μεγάλες επιλογές. Επομένως, αυτή η χρονιά είναι μια καλή ευκαιρία να κοιτάξουμε πίσω και να διδαχθούμε από τα λάθη μας, αλλά και να αντλήσουμε δύναμη από όσα κάναμε καλά και να χαράξουμε την πορεία μας για την επόμενη δεκαετία» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Το περιοδικό Monocle –το οποίο σε προηγούμενο τεύχος του κατέτασσε την Ελλάδα στις σημαντικότερες δυνάμεις με κριτήριο την «ήπια ισχύ»– σημειώνει στο δημοσίευμα ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας «πατάει “play” στις πιο φωτεινές φιλοδοξίες της χώρας του και, μετά από χρόνια στη γεωπολιτική ερημιά, επιδιώκει να ανανεώσει την οικονομία και να δώσει στον κόσμο έναν νέο ορισμό του “ελληνικού brand”. Μετατρέπει την Ελλάδα σε μια χώρα ήπιας ισχύος που αξίζει κανείς να παρακολουθήσει».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:07