search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:22
MENU CLOSE

Προβληματίζουν ημερήσια κρούσματα και ηλικίες, με το βλέμμα στο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων

21.01.2021 18:52
Κικίλιας: Ανησυχητικές καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων - Media

 

«Σε ένα καλό σημείο και καλό σχετικά επιδημιολογικό επίπεδο βρίσκεται η Ελλάδα και η κατάσταση θα σταθεροποιείται όσο τηρούμε τα μέτρα προστασίας, συνεχίζουν όμως να προβληματίζουν ο 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος που είναι 480 κρούσματα την ημέρα, η μέση ηλικία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που είναι τα 46 χρόνια και οι ηλικίες σε έξαρση 45-54 και 65 έως 74 ετών. Αυτά τα στοιχεία μας προβληματίζουν» είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση και επανέλαβε την παράκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Στη χώρα υπάρχουν 5.881 ενεργά κρούσματα, τα 2.304 στην Αττική και τα 1.482 στην Κεντρική Μακεδονία. Περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού εμφανίζονται στις Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής Αττικής, Θάσου και Βοιωτίας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επιπλέον 509 κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού και 25 θανάτους, ενώ 293 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε ότι από τους διασωληνωμένους, οι 112 είναι ηλικίας από 18 έως 64 ετών. Πρόσθεσε ότι η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid μειώνεται. Παραμένει κατειλημμένο το 50% των κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια, 59% στην Αττική, 57% στην Θεσσαλονίκη. Ωστόσο “φτάσαμε στην αρχή του τέλους αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης που είναι ο εμβολιασμός”, είπε ο υπουργός. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν έχουμε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων λόγω των εορτών, γι’ αυτό προχωράμε σταδιακά στο άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Στο τραπέζι το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων

Αύριο θα συζητηθεί στην επιτροπή εμπειρογνώμων το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων και όπως είπε η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα “είναι απόλυτη προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων”.

«Έχουμε μεγάλη αγωνία για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων», επανέλαβε νωρίτερα άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αλλά παρέπεμψε στους ειδικούς για τις σχετικές εισηγήσεις πριν η κυβέρνηση λάβει την απόφασή της. 

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι και η Ελλάδα έχει πληρώσει βαρύ τίμημα έχοντας χάσει 5.545 ανθρώπους. “Μπορεί η Ελλάδα να είναι σε χαμηλή θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες – 23η ανάμεσα σε 45 ευρωπαϊκές χώρες – αλλά κάθε θάνατος είναι ένα χτύπημα”. Αναφέρθηκε στην “ωριμότητα, υπευθυνότητα , αλληλεγγύη” που έδειξε ο ελληνικός λαός κατά τις εορτές σε αντίθεση με κοινωνίες άλλων χωρών και έτσι όπως είπε δεν έχουμε την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που φοβόμασταν. Και αυτό πρόσθεσε είναι σημαντικό καθώς ανοίγουν σταδιακά κάποιες δραστηριότητες και αυξάνεται η κινητικότητα γι αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα.

Ανησυχία για τη μετάλλαξη

Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τον τρόπο και την ταχύτητα που διασπείρεται η Covid-19 στην Ευρώπη. Προβληματίζει επίσης το θέμα της μετάλλαξης του ιού. “Μας απασχολεί η μετάλλαξη, η οποία φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα σε χώρες όπως η Αγγλία, η Πορτογαλία, αλλά η Ελλάδα πήρε μέτρα έγκαιρα και ευτυχώς είμαστε σε καλύτερη κατάσταση αυτήν τη στιγμή”, είπε η κ. Γκάγκα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τις μεταλλάξεις, ανέφερε, προσθέτοντας ότι στην Πορτογαλία φαίνεται να είναι το 20% των κρουσμάτων με την μετάλλαξη και οι επιστήμονες στη χώρα θεωρούν ότι μπορεί να παίζει ρόλο αυτή η μετάλλαξη για την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της νόσου, αλλά σίγουρα παίζει ρόλο και η χαλάρωση των μέτρων κατά τις εορτές, με αποτέλεσμα την επιδημιολογική επιδείνωση.

Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η μετάλλαξη θα ελεγχθεί και όπως είπε φαίνεται ότι ανταποκρίνεται στα εμβόλια “αλλά επειδή αυτή τη στιγμή δεν είμαστε εμβολιασμένοι πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, με προσεκτικό άνοιγμα σιγά-σιγά της οικονομίας, για να μπορέσουμε να φτάσουμε με ασφάλεια στον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού”.

Ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμού για ηλικίες 80 έως 84 ετών

Από την Παρασκευή στις 6:00 το απόγευμα ανοίγουν τα ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για την ηλικιακή ομάδα από 80 έως 84 ετών, όπως είπε ο γενικός γραμματέας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε όλες λεπτομέρειες που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να κλείσουν το ραντεβού τους και να προσέλθουν για εμβολιασμό.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έφτασε στο 1,13 % καθώς έχουν εμβολιαστεί 123.077 άνθρωποι από την αρχή που ξεκίνησε ο εμβολιασμός. Μάλιστα όπως αποκάλυψε, χθες καταγράφηκε ρεκόρ εμβολιασμού στη χώρα μας.

Σχεδιασμός εμβολιασμών στη νησιωτική Ελλάδα

Ο σχεδιασμός, όπως τον ανέλυσε ο υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα Ταξίαρχος Αρίστος Περρής περιλαμβάνει 4 φάσεις.

  • Η πρώτη φάση αφορά 18 νησιά στα οποία υπάρχουν νοσοκομειακές μονάδες. Ο εμβολιασμός υλοποιείται ήδη . Ξεκίνησε στιςω11 Ιανουαρίου για υγειονομικούς και από 18 Ιανουαρίου για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών αυτών με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Η μεταφορά των εμβολίων γίνεται αεροπορικώς δωρεάν και συνδράμει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και μέσα της ΓΓΠΠ.
  • Η δεύτερη φάση αφορά 12 νησιά που έχουν πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου, με τους μόνιμους κατοίκους άνω των 80 ετών. Η μεταφορά εμβολίων γίνεται και εδώ με αεροπορικά μέσα και θα χρησιμοποιηθούν και ακτοπλοϊκά δρομολόγια.
  • Η τρίτη φάση αφορά 19 νησιά, τα οποία έχουν πληθυσμό από 1.000 – 3.500 κατοίκους. Η μεταφορά των εμβολίων θα απαιτήσει συνδυασμό μέσων, αεροπορικών και θαλασσίων.
  • Η τέταρτη φάση αφορά νησιά που έχουν πληθυσμό μικρότερο από 1.000 κατοίκους. Ο εμβολισμός θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και τους φορείς ΤΑ. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού άνω των 18 ετών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Φεβρουαρίου. Η μεταφορά εμβολίων και υγειονομικού προσωπικού που τυχόν απαιτηθεί θα γίνεται με εναέρια μέσα που διαθέτει το ΓΕΕΘΑ, η ΓΓΠΠ καθώς και σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Η έναρξη γίνεται με το Καστελόριζο, όπου από 27 έως και 30 Ιανουαρίου θα γίνει ο εμβολιασμός στο σύνολο των επιθυμούντων κατοίκων άνω των 18 ετών.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30