search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 22:55
MENU CLOSE

ΚΙΝΑΛ: Θετική εξέλιξη στο Ιόνιο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2161
21-1-2021
24.01.2021 04:00
mitsotakis_gennimata.jpg

 

Επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης ζήτησε η Γεννηματά

Την άμεση επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης ζήτησε η Φώφη Γεννηματά στη διάρκεια της τοποθέτησής της στην Ολομέλεια, στη συζήτηση για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια, τονίζοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί ως θετική εξέλιξη την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

Ωστόσο, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε πως η απόφαση αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη. «Θα έπρεπε να συνοδεύεται με ταυτόχρονη επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης. Η μη επέκταση σε αυτές τις περιοχές δημιουργεί προβλήματα, ιδιαίτερα τώρα που ξεκινούν οι διερευνητικές. Κρίνω ότι δεν χρειάζεται να επεκταθώ περισσότερο επ’ αυτού. Και θεωρώ ότι είναι κατανοητοί οι λόγοι της προσοχής που επιδεικνύω» σημείωσε η Γεννηματά.

«Ωστόσο, κ. πρωθυπουργέ, είναι δική σας ευθύνη να τοποθετηθείτε επί του ζητήματος. Εξηγήστε μας, λοιπόν, γιατί δεν ολοκληρώθηκε η σχετική προετοιμασία, ώστε να ψηφίσουμε σήμερα και την επέκταση αυτή; Ζητώ να τοποθετηθείτε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, αν η επέκταση είναι στον σχεδιασμό σας. Και εφόσον είναι, να παρουσιάσετε και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής.

Αναφερόμενη στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία η Γεννηματά είπε πως αυτές δεν μπορεί να συγχέονται με τις διαπραγματεύσεις. «Δεν επιτρέπεται να συγχέονται οι διερευνητικές με τη διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση μπορεί να αρχίσει μόνον όταν προσδιοριστούν με σαφήνεια στις διερευνητικές οι εκατέρωθεν προσεγγίσεις επί της μίας και μόνης διαφοράς, αλλά και συμφωνηθεί το πλαίσιο επίλυσης, που είναι αποκλειστικά οι προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας» υποστήριξε η Γεννηματά.

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα η επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μέχρι τώρα δεν έχει επεξεργαστεί ένα συνεκτικό πλαίσιο διεθνούς ενεργοποίησης σε συνδυασμό με πειστική εθνική στρατηγική αποτροπής». Και, φέρνοντας ως παράδειγμα το τουρκολιβυκό σύμφωνο, τόνισε πως «η απουσία σχεδιασμού στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και της προάσπισης των ζωτικών εθνικών συμφερόντων μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς εξελίξεις, που δύσκολα ανατρέπονται εκ των υστέρων».

Η Γεννηματά μάλιστα προειδοποίησε πως χρειάζεται προσοχή από την πλευρά μας καθώς, όπως είπε, «μπορεί η Τουρκία να έρχεται με δεύτερες σκέψεις, με την πρόθεση να χρεώσει πιθανή αποτυχία στην ελληνική πλευρά». Και πως σε αυτές τις συνθήκες «είναι επιβεβλημένο η ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα για την υπεράσπιση των δικαίων μας με κάθε διπλωματικό και αποτρεπτικό μέσο. Με ξεκάθαρη εθνική γραμμή και κόκκινες γραμμές. Να μην επιτρέψει δημιουργία τετελεσμένων».

Κλείνοντας την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια η Γεννηματά τόνισε χαρακτηριστικά πως «μόνο όταν υπάρχει αρραγές εθνικό μέτωπο μπορεί η Ελλάδα να εκπέμπει αποφασιστικότητα και πυγμή. Σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Το Κίνημα Αλλαγής σε αυτή τη ρότα του γνήσιου πατριωτισμού εμμένει και πορεύεται με ευθύνη». Και υπενθύμισε πως «ο πατριωτισμός είναι το σήμα κατατεθέν της δημοκρατικής παράταξης. Είναι η σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 22:43