search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 10:28
MENU CLOSE

Ευεργετική αναμένεται η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2161
21-01-2021
23.01.2021 04:00
ktirio.png

 

Το μεγάλο «μάτι» της τεχνολογίας μπαίνει πλέον και στα ακίνητα από τον Φεβρουάριο του 2021. Ο λόγος για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίων, η οποία θα είναι η ενιαία βάση δεδομένων και θα ενσωματώνει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στοιχεία και σχέδια για κάθε ακίνητο στην πραγματική του κατάσταση, όπως είναι σήμερα – και όχι στη θεωρητική με βάση την οικοδομική άδεια που κάποτε κατασκευάστηκε.

Με τον τρόπο αυτόν μπαίνει ένα τέλος στην αγωνία ιδιοκτήτων και μηχανικών κάθε φορά που γίνεται μια φυσική καταστροφή, καθώς δεν θα χρειάζεται πια να τρέχουν από την αρχή να βρουν φακέλους και χαρτιά σε δεκάδες διάσπαρτες υπηρεσίες για τυχόν αποζημιώσεις και επισκευές.

Σημειώνεται πως το νέο πληροφοριακό σύστημα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίων «τρέχει» πιλοτικά από την 1η Ιανουαρίου. Το σύστημα προοδευτικά θα συνδεθεί με όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα για τα ακίνητα: οικοδομικές άδειες, Κτηματολόγιο κ.ά.

Με το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, δύο νέα έγγραφα (ηλεκτρονικά και έντυπα) μπαίνουν στη ζωή μας στο πεδίο των ακινήτων: είναι το Απόσπασμα Ταυτότητας Κτηρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας και το Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτηρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

Τα προαναφερόμενα έγγραφα ενσωματώνουν και αντικαθιστούν δεκάδες διαδικασίες και έγγραφα που χρησιμοποιούν μηχανικοί και συμβολαιογράφοι στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Το Απόσπασμα θα περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες, με σχέδια και τεχνικά δικαιολογητικά για κάθε ξεχωριστό κτήριο (μονοκατοικία, κτήριο γραφείων κ.ά.) ή κάθε ξεχωριστή διαδικασία (οριζόντια ή κάθετη, για παράδειγμα, διαμέρισμα ή κατάστημα σε πολυκατοικία).

Όσο για το Πιστοποιητικό, αυτό θα περιλαμβάνει τη σύνοψη όλων των στοιχείων του υπάρχουν στο Απόσπασμα και βεβαιώνει πως τα σχέδια υπάρχουν καταχωρισμένα.

Ταυτόχρονα περιλαμβάνει τις αναγκαίες βεβαιώσεις μηχανικών ότι στο κτήριο δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες ή αυτές έχουν τακτοποιηθεί (ή ότι σε ένα οικόπεδο δεν υπάρχει κτίσμα), που είναι προϋπόθεση για τη σύνταξη συμβολαίου από συμβολαιογράφο στη μεταβίβαση ακινήτου. Την όλη διαδικασία αναλαμβάνει αποκλειστικά ο μηχανικός.

Το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την καταχώριση ενός ακινήτου – που αποτελεί βάση για όλα τα επόμενα – είναι ο εντοπισμός του οικοπέδου στον χάρτη και η καταχώριση των βασικών του στοιχείων, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για ολόκληρο κτήριο ή ένα μόνο διαμέρισμα και ιδιοκτησία.

Ακολουθεί η περιγραφή κάθε ξεχωριστής διαδικασίας και στο τέλος μπαίνουν στο πληροφοριακό σύστημα τα σχέδια και τα δικαιολογητικά. Σε κάθε οικόπεδο αντιστοιχεί μία καταχώριση.

Σε περίπτωση όμως σύστασης κάθετου ιδιοκτησίας μπορεί να γίνει ξεχωριστή καταχώριση για κάθε τμήμα του οικοπέδου που αποτελεί κάθετη ιδιοκτησία.

Μένουν εκτός επιστρεπτέας 5

Χιλιάδες επιχειρήσεις μένουν εκτός της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 επειδή δεν πρόλαβαν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, εκτιμά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Μεταξύ αυτών είναι ασφαλιστές, πράκτορες, μεσίτες, περίπτερα, πρακτορεία ΟΠΑΠ, καταστήματα πώλησης χρωμάτων, ψιλικά, κ.λπ. Το ΕΕΑ είχε καταθέσει την πρόταση οι επιχειρήσεις αυτές να έκαναν τώρα την αίτηση και να υπέβαλαν τον κύκλο εργασιών τους όταν ολοκληρωνόταν η απαραίτητη διαδικασία, λαμβάνοντας την επιστρεπτέα σε δεύτερο χρόνο.

Το επιμελητήριο είχε επισημάνει ότι το πρόβλημα αφορούσε ιδιαίτερα κλάδους ή μεμονωμένες επιχειρήσεις που δεν θα μπορούσαν να έχουν με ακρίβεια τον κύκλο εργασιών τους για το 2020.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 10:28