search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:56
MENU CLOSE

Διατροφή: Τι πρέπει να φας πριν από την πρωινή γυμναστική

23.01.2021 08:40
Διατροφή: Τι πρέπει να φας πριν από την πρωινή γυμναστική - Media

 

Εμείς στην Ελλάδα δεν είμαστε και μεγάλοι υποστηρικτές του πρωινού στην διατροφή μας. Το πρωί συνήθως πίνουμε απλά έναν καφέ. Τα τελευταία χρόνια έχει μπει στις χαρακτηριστικές συνήθειες του Έλληνα που σιγά-σιγά χάνονται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δειλά-δειλά η διατροφή και η άσκηση έχουν μπει στην καθημερινότητα όλο και περισσότερων αντρών.

Τι πρέπει λοιπόν να τρώει κάποιος το πρωί πριν από την γυμναστική του;

Η άσκηση με άδειο στομάχι είναι κάτι που αντενδείκνυται. Δεν θέλει πολλή γνώση για να καταλάβεις ότι κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο αναποτελεσματικό για τη γυμναστική σου. Αλλά και επιβλαβές για την υγεία σου. Αν φας πολύ, από την άλλη, η γυμναστική θα γίνει αδύνατη από το βαρύ στομάχι.

Αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι είναι ένας μετριοπαθής συνδυασμός υδατανθράκων και πρωτεΐνης. Με τη μετριοπάθεια εννοούμε κυρίως την αποφυγή υπερβολών. Η πρωτεΐνη θα πρέπει να είναι σε μορφή αυγού ή κάποιου γαλακτοκομικού. Θα πρέπει πάση θυσία να αποφεύγονται λίπη και φυτικές ίνες σε ένα τέτοιο πρωινό. Συστατικών δηλαδή που θα καθυστερήσουν την πέψη καθώς η διάρκεια της πέψης είναι κάτι που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή την περίπτωση.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η χώνεψη είναι μία διαδικασία που μπορεί να κρατήσει από μισή ως και τρεις ώρες, ανάλογα φυσικά με το τι έχεις φάει και πόσο. Επειδή μιλάμε για πρωινό πριν από την άσκηση προφανώς πρέπει να κινηθείς προς το κάτω άκρο της κλίμακας. Ένας εύκολος τρόπος για να υπολογίσεις πόσο μπορείς να φας για να χωνέψεις γρήγορα είναι να κόψεις στη μέση το πρωινό που θα έτρωγες αν δεν έκανες γυμναστική. Η προσοχή που πρέπει να δείξεις είναι στο γεγονός ότι ένα ελαφρύ πρωινό δεν αντικαθιστά με τίποτα ένα πλήρες πρωινό. Μετά την άσκηση θα πρέπει να αναπληρώσεις τη χαμένη ενέργεια.

Διατροφή με συνδυασμούς

Οι ελαφριοί συνδυασμοί που μπορείς να κάνεις είναι άπειροι. Για παράδειγμα ένα αυγό σε οποιαδήποτε μορφή μπορεί να προσφέρει αρκετή ποικιλία στο πρόγραμμα. Σφιχτό βραστό, ποσέ ή και σε μορφή ομελέτας, αρκεί να είναι πάντα ένα το αυγό. Τα γαλακτομικά μπορούν να είναι από ένα ποτήρι γάλα ή αντίστοιχη ποσότητα σε κάποιο τυρί το οποίο μπορεί να είναι και ένα μικρό σάντουιτς για να πάρεις και τον υδατάνθρακα. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσεις είναι τα γαλακτοκομικά σου να είναι χαμηλών λιπαρών, ακόμα κι αν δεν έχεις γενικά στη διατροφή σου, γιατί χρειάζεσαι τα χαμηλά λιπαρά για τη γρήγορη πέψη.

Οι μπάρες πρωτεΐνης είναι μια πολύ καλή και βολική λύση καθώς μπορείς να διαλέξεις μία που να συγκεντρώνει ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι. Η μικρή ποσότητα φρούτων που έχουν είναι ένα ξυπνητήρι για τον οργανισμό σου που χρειάζεται λίγη ζάχαρη όταν ξεκινάει. Φυσικά θα πρέπει να αποφύγεις αυτές που έχουν πολλές φυτικές ίνες και να τις αφήσεις για κάποια στιγμή μέσα στη μέρα.

Τα smoothie είναι άλλη μία λύση που συνδυάζει πολλές διατροφικές ομάδες. Πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και φρούτα μπορούν να γίνουν εύκολα, και κυρίως γρήγορα, ένα δροσερό ρόφημα που θα σε βγάλει μέχρι το τέλος της προπόνησης. Το κοινό μυστικό που κάνει πετυχημένες αυτές τις ρουτίνες είναι η μεγάλη ποικιλία στα υλικά ώστε να μην το βαρεθείς και το παρατήσεις. Πήρες μία γεύση από πιθανούς συνδυασμούς τους οποίους μπορείς να εμπλουτίσεις με γιαούρτι, φρούτα της επιλογής σου και υδατάνθρακα και να είσαι έτοιμος για μια αποδοτική πρωινή προπόνηση.

Πηγή: healtview.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:56