search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:44
MENU CLOSE

Το ΝΑΤΟ πηγαίνει στο Αγωγοι-στάν

09.10.2009 13:42

Ακούγεται ανιαρό, αλλά κάθε εβδομάδα παίζεται η ίδια ταινία στο αρχηγείο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Ο τίτλος της; «Το ΝΑΤΟ και το Aγωγοι-στάν».

Ακούγεται ανιαρό, αλλά κάθε εβδομάδα παίζεται η ίδια ταινία στο αρχηγείο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Ο τίτλος της; «Το ΝΑΤΟ και το Aγωγοι-στάν».

Αν και δεν θα το δείτε σε κανένα πρωτοσέλιδο, σε κάθε συνάντηση αξιωματούχων της Συμμαχίας το κυρίαρχο θέμα είναι η στρατηγική στο θέμα των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην τεράστια ενεργειακή σκακιέρα της Ευρασίας.

Δεν είναι άλλωστε περίεργο που ο Ρόμπερτ Σίμονς, ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για την ενέργεια, κάνει κάθε μήνα χιλιάδες χιλιόμετρα ταξιδεύοντας συνεχώς στις πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες της Κασπίας. «Είναι το μέρος όπου υπάρχει σε μεγάλη αφθονία πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Δεν είναι αραβικό, ούτε ιρανικό, ούτε ρωσικό, όπως και δεν ανήκει στον ΟΠΕΚ» εξηγεί ο Ελσάντ Ναζίροφ, αναπληρωτής πρόεδρος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR). Από τη στιγμή μάλιστα που μια βρετανική μελέτη το 2008 διαπίστωσε ότι το Τουρκμενιστάν μπορεί να έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου μετά τη Ρωσία στον πλανήτη, το ΝΑΤΟ μπήκε ακόμη πιο χοντρά στο παιχνίδι.

Το «πρόβλημα» για τη Συμμαχία είναι ότι στην πραγματικότητα η Ρωσία ελέγχει ουσιαστικά τη ροή του αερίου του Τουρκμενιστάν για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια. Η ηγεσία του Τουρκμενιστάν θα πρέπει να σπάσει τη συμφωνία με τη Μόσχα, κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι.

 

Το μεγάλο παιχνίδι

Και εδώ ξεκινά η κόντρα. Το νέο μεγάλο παιχνίδι του 21ου αιώνα παραμένει η ενέργεια και οι μεγάλοι παίκτες είναι δύο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, αν και τα πιόνια είναι πολλά. Το διακύβευμα; Οι υπό κατασκευή μεγάλοι αγωγοί που θα μεταφέρουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Κασπίας στην Ευρώπη – ο υποστηριζόμενος από τους αμερικανούς και το ΝΑΤΟ αγωγός Ναμπούκο και οι ρωσικοί South Stream (Νότιο Ρεύμα) και Nord Stream (Βόρειο Ρεύμα).

 

Ο αμερικανικός στόχος

Η Ουάσιγκτον έχει έναν στόχο: Να ελέγξει πολιτικά και στρατιωτικά τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες της περιοχής και να παρακάμψει τη Ρωσία για τη μεταφορά των ορυκτών πόρων της Κασπίας στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό η Αμερική κατέλαβε το Ιράκ και ακολουθεί τη γνωστή πολιτική στη Μέση Ανατολή, ενώ και η κατοχή του Αφγανιστάν μόνο ως πρόσχημα έχει τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα. Στην πραγματικότητα αποσκοπεί στον στρατιωτικοπολιτικό έλεγχο της Κεντρικής Ασίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν την κατασκευή του αγωγού Ναμπούκο που θα έχει μήκος 3.300 χιλιομέτρων και αναμένεται να κοστίσει 10,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν όλα πάνε καλά, η κατασκευή του αναμένεται να αρχίσει το 2010 και να έχει ολοκληρωθεί το 2015. Ο Ναμπούκο, που πήρε το όνομά του από την ομώνυμη όπερα του Βέρντι, θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω Γεωργίας, Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Αυστρίας.

 

Η απάντηση της Μόσχας

Η απάντηση της Ρωσίας στον αγωγό Ναμπούκο είναι δυο αγωγοί: ο South Stream και ο Nord Stream. Ο πρώτος θα έχει μήκος 1.200 χιλιομέτρων, θα κοστίσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2015. Θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Σιβηρία μέσω της Μαύρης Θάλασσας προς τη Βουλγαρία. Από τη Βουλγαρία το ένα σκέλος του αγωγού θα τρέξει στη συνέχεια νότια προς την Αλεξανδρούπολη, ενώ το άλλο προς βορρά μέσω της Σερβίας και της Ουγγαρίας προς τη βόρεια Ιταλία.

Ο Nord Stream μήκους 1.200 χιλιομέτρων και κόστους 9,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2010. Θα μεταφέρει φυσικό αέριο απευθείας από τη Ρωσία στη Γερμανία χωρίς την παρέμβαση καμίας χώρας, καθώς θα είναι ποντισμένος στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας από το ρωσικό λιμάνι του Βίμποργκ, κοντά στην Αγία Πετρούπολη, έως το γερμανικό λιμάνι του Γκράιφσβαλτ. Παρακάμπτονται έτσι η Πολωνία και οι Βαλτικές Χώρες. Αυτός ο αγωγός θα σφραγίσει τη στρατηγική ενεργειακή συμμαχία της Μόσχας με τη Γερμανία. Η γιγαντιαία ρωσική εταιρεία Gazprom ελέγχει το 51% των μετοχών του Nord Stream και το υπόλοιπο ανήκει σε γερμανικές και ολλανδικές εταιρείες. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου δεν είναι άλλος από τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Είναι ενδεικτικο ότι εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης, η Gazprom δεν διστάζει να δαπανήσει τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια δολάρια για να κατακτήσει ενεργειακά την Ευρώπη μέσω του Nord και του South Stream. Η Gazprom ελέγχει σήμερα το 26% της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου και αναμένεται να αυξήσει ώς το 2020 το μερίδιό της στο 33%.

Αντίθετα, την κατασκευή του Ναμπούκο έχει αναλάβει μια κοινοπραξία από έξι χώρες (Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία,  Τουρκία και Γερμανία), που θα χρηματοδοτήσει το ένα τρίτο των προβλεπόμενων δαπανών και στη συνέχεια θα πείσει τους επιφυλακτικούς διεθνείς τραπεζίτες να πληρώσουν το υπόλοιπο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:44