search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:27
MENU CLOSE

Περιφρόνηση θεσμών

05.10.2012 08:00
oldphotosusb1349423944.jpg

Είναι στη μοίρα μας να συζητάμε για λίστες, να διαρρέουν στοιχεία στον Τύπο, σπάνια ως προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας, πιο πολύ ως διαρροές από υπηρεσίες, με προφανή σκοπό να γίνει μπάχαλο στη χώρα, να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τα πραγμα­τικά προβλήματα και να περάσουν από την πίσω πόρτα ασύλλη­πτης σκληρότητας μέτρα.

Είναι στη μοίρα μας να συζητάμε για λίστες, να διαρρέουν στοιχεία στον Τύπο, σπάνια ως προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας, πιο πολύ ως διαρροές από υπηρεσίες, με προφανή σκοπό να γίνει μπάχαλο στη χώρα, να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τα πραγμα­τικά προβλήματα και να περάσουν από την πίσω πόρτα ασύλλη­πτης σκληρότητας μέτρα.

Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών πα­ραδέχθηκε σε συνέντευξή του στους «Financial Times » ότι έχει χα­θεί η λίστα με τις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία. Το είπε με τη μεγαλύτερη φυσικότητα ο υπουργός Οικονομικών ξεφτιλίζοντας διεθνώς τη χώρα του. Δεν είχε, σου λέει, τη λίστα, δεν ήξερε πού ήταν και είπε διεθνώς ότι η χώρα την έχασε. Όπως ήταν αναμενό­μενο, η τεράστια γκάφα Στουρνάρα ξεσήκωσε χλαπαταγή και όσα ακολούθησαν υπογράμμισαν το πόσο γκροτέσκα είναι η πολιτική σκηνή της χώρας, πόσο αντιθεσμικά κυβερνούν οι κυβερνώντες, με προφανή περιφρόνηση στους θεσμούς και στις διαδικασίες. Πολύ μακριά από τον επαγγελματικό και σοβαρό τρόπο που θα έπρεπε να αξιώνουμε να κυβερνάται μια χώρα. Αφού όλοι έπεσαν πάνω στον προ-προκάτοχο Στουρνάρα, τον Γ. Παπακωνσταντίνου, με τον Καμμένο να ζητάει να πάει αυτόφωρο και οι αναλυτές να κράζουν χοντρά, ο ίδιος βγήκε στο δελτίο των 8 της Τρέμη, για να μας ενημερώσει ότι αυτός ζήτησε και πήρε από τη Λαγκάρντ τη λίστα, παρ’ ότι στη Βουλή επισήμως το αρνιόταν. Μας είπε ακόμα ότι, επειδή φοβόταν ότι τα παλικάρια του ΣΔΟΕ θα κάνουν τίποτα «πιτσικουλιές» μ’ αυτήν, αποφάσισε να επιλέξει 20-30 άτομα προ­κειμένου να γίνει έλεγχος και φεύγοντας παρέδωσε τα στοιχεία στον Γιάννη Διώτη που ήταν τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, χωρίς να γνωρίζει τι απέγινε και βέβαια, παρ’ ότι έμεινε στη Βουλή για κάνα χρόνο ακόμα, ούτε ασχολήθηκε αν υπήρξε πρόοδος επ’ αυτού. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι τα στοιχεία τού τα έστειλε διά της διπλω­ματικής οδού η Γαλλίδα – τότε – υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ και η επιλογή των 20-30 φυσικών προσώπων έγινε γιατί αυτοί είχαν τα 2/3 των καταθέσεων (κάπου 1,2 δισ. ευρώ).

Στο μεταξύ, πολλοί έσπευσαν να εμπλέξουν την ΕΥΠ, αυτή δι­έψευσε την όποια ανάμειξη, ενώ ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ μας είπε ότι επειδή ήταν προϊόν υποκλοπής δεν μπορούσε να γίνει χρήση των στοιχείων. Το ίδιο μας πληροφόρησε και ο προκάτο­χος Στουρνάρα, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έκανε το ακόμα μεγαλύτερο ατόπημα να πάρει τα στοιχεία – προϊόντα εγκλήμα­τος, κατά δική του παραδοχή – στο σπίτι του και χτες να τα στεί­λει στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να μην αναστατωθεί το υπουργείο Οικονομικών να βρει τα στοιχεία. Η απόλυτη ξεφτίλα από υπεύθυνους – υποτίθεται – χειριστές της τύχης της χώρας. Και έπειτα αναρωτιόμαστε γιατί φτάσαμε ώς εδώ. Μέχρι τώρα δεν βγήκε κανένα πρακτικό ή επίσημο έγγραφο που να περιγράφει πώς αντιμετωπίστηκαν τα στοιχεία, κανένα γνωμοδοτικό όργανο επίσημα να αναλαμβάνει την ευθύνη ότι δεν μπορούν τα στοιχεία να χρησιμοποιηθούν, κανένας αριθμός πρωτοκόλλου ότι τα στοι­χεία που στάλθηκαν διά της διπλωματικής οδού βρίσκονται έστω και διαβαθμισμένα ως «άκρως απόρρητα» κάπου στο υπουργείο Οικονομικών. Καμία επίσημη επαφή και συνεργασία μεταξύ του υπουργού και του ΣΔΟΕ. Όπως αποκαλύφθηκε, όλη η λειτουργία ήταν ανεπίσημη και προφορική, υπουργοί και παράγοντες του ΣΔΟΕ αντιμετώπιζαν την υπόθεση σαν οικογενειακό πρόβλημα. Δι­αδικασία που δεν μπορεί να σταθεί «θεσμικά». Κι αυτή είναι η κα­κοδαιμονία αυτού του τόπου, ούτε μια σύσκεψη για τα μάτια του κόσμου δεν έγινε, προκειμένου ειδικοί, υπηρεσιακοί παράγοντες και νομικοί να καταθέσουν επισήμως τα επιχειρήματά τους για το αν και πώς θα πρέπει και μπορεί να αξιοποιηθεί η λίστα ή έστω οι πληροφορίες που προκύπτουν απ’ αυτήν. Επίσης όσο κι αν ψάξει κανείς δεν πρόκειται να βρεθεί ούτε ένα στοιχείο που τα στελέχη του ΣΔΟΕ να περιγράφουν τον τρόπο που κινήθηκαν στην τυχόν αποκάλυψη στοιχείων φοροδιαφυγής. Κατά τη συνήθη διαδικασία παραγγέλθηκε προκαταρκτική εξέταση από τον οικονομικό εισαγ­γελέα. Και τι θα βγει;
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:26