25/05/2019 05:32:54

Η «μυστική» ιστορία της λίστας

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η ιστορία της «λίστας Λαγκάρντ» με τους Έλλη­νες καταθέτες σε ελβετικές τράπεζες άρχισε και εξελίχθηκε ως εξής: Η ελληνική ΕΥΠ παρακολούθησε στα μέσα του 2010 την υπόθεση της υποκλοπής των αρχείων της HSBC από υπάλληλο της τράπεζας και πώς αυτά τα αρχεία περιήλθαν στην κατοχή ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ηγεσία της ΕΥΠ, αξιοποιώντας τις επαφές της με την αντίστοιχη γαλλική υπηρεσία πληροφοριών, ξεκί­νησε μια συζήτηση για τη δυνατότητα παράδοσής τους στις ελληνικές αρχές.

Η γαλλική υπηρεσία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π», υποστήριξε ότι δεν θα μπορούσε να διαβιβάσει τη λίστα στην ΕΥΠ, καθώς την είχε παραδώσει στο γαλ­λικό υπουργείο Οικονομικών και συνέστησε να υποβληθεί αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση προς το γαλλικό υπουργείο. Το αίτημα υποβλήθηκε επισήμως και μάλι­στα από τον τότε υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όπως ο ίδιος δημόσια δήλω­σε, στην τότε ομόλογό του Κριστίν Λαγκάρντ, η λίστα παραδόθηκε και - όπως γνω­ρίζετε - καταχωνιάστηκε... αρμοδίως.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.