search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:08
MENU CLOSE

Νέο «απαγορευτικό συναθροίσεων», πρόστιμα για πάνω από 100 άτομα

26.01.2021 06:08
Νέο «απαγορευτικό συναθροίσεων», πρόστιμα για πάνω από 100 άτομα - Media

 

Ημέρες… Πολυτεχνείου θυμίζει η νέα απόφαση απαγόρευσης “συναθροίσεων” που ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ ότι τίθεται σε ισχύ από σήμερα, με όριο τα 100 άτομα! Να σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμπτη για πρώτη φορά έγιναν μαζικές διαδηλώσεις φοιτητών και εκπαιδευτικών με τήρηση γενικά του μέτρου της μάσκας.  

Ειδικότερα, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται, από σήμερα (26 Ιανουαρίου 2021) στις 06:00 έως και τις 06:00 της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από (100) άτομα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

“Διευκρίνηση” αρχηγού ΕΛΑΣ, άδειασμα Βατόπουλου

Αίσθηση προκαλεί ότι η ΕΛΑΣ έσπευσε να κάνει… διευκρίνηση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ πως η απγόρευση που ανακοίνωσε «δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα κ.λπ.»

Ειδικότερα, όπως τονίζεται από το Αρχηγείο, «πρόκειται για εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η οποία για να αποκτήσει τυπική ισχύ, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η έκδοση Απόφασης από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Πάντως ακριβώς για το ζήτημα της απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, το μέλος της Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι δεν ήταν πρόταση της επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση είπε ωστόσο ότι είναι σωστό γενικά να απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις ούτως ή άλλως εν μέσω πανδημίας.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Η ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, για την έκδοση της Απόφασης επικαλείται ότι ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

– η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,

– ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,

– η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα.

Πρόστιμα

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

– διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

– διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Κυβερνητικοί φόβοι

Είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή του υπουργείου ΠΡΟΠΟ δε σχετίζεται μόνο με τον… κορωνοϊό. Αλλά και με την πρόθεση να περιοριστούν και να κατασταλούν απόπειρες μαζικής αμφισβήτησης της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία απρόσκοπτα σχεδιάζει και εφαρμόζει σημαντικά μέτρα σε όλα τα πεδία, από την εκπαίδευση και την οικονομία μέχρι το ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις και τον τρόπο που θα συνδικαλίζονται οι εργαζόμενοι. Άλλωστε τα πρώτα δείγματα αυτής της γραμμής εκδηλώθηκαν με την επέμβαση των ΜΑΤ στην φοιτητική πορεία στη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:07