search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:16
MENU CLOSE

Η απόρρητη ιστορία του Αιγαίου

05.10.2012 14:16
Η απόρρητη ιστορία του Αιγαίου  - Media

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία βιώνει μια έντονη κοινωνική – οικονομική κρίση, η οποία, πριν απ’ όλα, θέτει εν αμφιβόλω την εδραιωμένη αντίληψη ζωής της τελευταίας τεσσαρακονταετίας.

Δημήτρης Μηλάκας
Εκδόσεις: Το Ποντίκι
Σελ.: 311
Τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία βιώνει μια έντονη κοινωνική – οικονομική κρίση, η οποία, πριν απ’ όλα, θέτει εν αμφιβόλω την εδραιωμένη αντίληψη ζωής της τελευταίας τεσσαρακονταετίας. Οι ταχύρρυθμες διευθετήσεις επί τω τραγικοτέρω της καθημερινότητάς μας δημιουργούν – εκτός των πολλών άλλων πρωτογενών επιπτώσεων – και σοβαρότατες παρεξηγήσεις ως προς τη σχέση μας με την ίδια την πατρίδα.
Στο γενικευμένο κλίμα της απόλυτης απαξίωσης της πολιτικής – ακριβέστερα του μεταπολιτευτικού πολιτικού μας συστήματος – χρεοκόπησαν και οι όποιες αξίες εδραιώθηκαν μέσα στην έκρηξη της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Μιας Ελλάδας που εδραίωσε ως πεποίθηση και ως αναφαίρετο δικαίωμά της ότι κάθε μεταπολιτευτική μέρα, σαν από θαύμα, θα είναι εσαεί ακόμα καλύτερη. Η Ελλάδα αποκοιμήθηκε σ’ ένα ευτυχές όνειρο που διήρκεσε πάνω – κάτω τέσσερις δεκαετίες, απολαμβάνοντας προνόμια ουρανοκατέβατα μέσα από μια στρεβλή ανάπτυξη, την οποία ωστόσο κανείς, μα κανείς δεν τόλμησε να την καταγγείλει. Μέσα σε αυτό το όνειρο, όπου όλα πραγματοποιούνταν ως διά μαγείας, οι Έλληνες δίχως να το αποδεικνύουν, παρά μόνο στα εύκολα λόγια, έχαναν τον πατριωτισμό τους, ο οποίος υποχωρούσε ατάκτως μπροστά στην προσωπική επιτυχία – ευτυχία. Η γενιά που εξετράφη στη μεταπολιτευτική Ελλάδα ήταν μια γενιά ιδιοκτητών, όχι πατριωτών. Έτσι ο υγιής πάντα πατριωτισμός, ο οποίος δεν έμεινε αλώβητος από τις ιδεολογικοπολιτικές τοποθετήσεις της Αριστεράς, ταυτιζόταν με το προσωπικό συμφέρον και την ατομική δοσοληψία, έτσι που τα πραγματικά εθνικά ζητήματα πριν απ’ όλα να μένουν στην α-διάκριτη ευχέρεια ακροδεξιών στοιχείων και κομμάτων που διακήρυσσαν έναν εύκολο και ανώδυνο πατριωτισμό της δεκάρας. Έτσι, εκτός όλων σχεδόν των άλλων, και ο πατριωτισμός των Ελλήνων αποτελεί μια εθνική παρεξήγηση. Τα εθνικά θέματα μας αγγίζουν περισσότερο από κεκτημένη πατριωτική – συναισθηματική ταχύτητα, παρά στην ουσία τους.
Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο – ντοκουμέντο του Μηλάκα αναφέρεται αποκαλυπτικά πάνω στον εθνικό μας πλούτο, τη διαχείρισή του και τους κινδύνους που ενέχει η κυριότητά του. Διατρέχοντας τις σελίδες αυτού του βιβλίου ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με μια κυνική παραδοχή: την απόλυτη εξάρτηση της χώρας. Πρόκειται για μια σκληρή πραγματικότητα που ακόμα κι αυτή η συζητήσιμη εθνική μας περηφάνια κλονίζεται. Το ακόμα πιο δυσοίωνο είναι ότι αυτό είναι μια τραγική πραγματικότητα, η οποία αποτελεί μια βασική παραδοχή στη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων.
«Η απόρρητη ιστορία του Αιγαίου» δεν είναι παρά η συντριπτική και εύγλωττη αφήγηση των απόρρητων εγγράφων για τη διαχείριση του εθνικού μας πλούτου, μια διαχείριση την οποία συνυπογράφουν με τον δικό τους τρόπο η γειτονική Τουρκία (η οποία προσφάτως μας αναβαθμίζει και με πολιτισμικά προϊόντα, τα ιδιαίτερα δημοφιλή τουρκικά σίριαλ) και η «προστάτιδα» υπερδύναμη Αμερική. Με δυο λόγια, το βιβλίο «διηγείται» τη χρυσοφόρο, άρα και ιδιαίτερα επικίνδυνη, ιστορία του ελληνικού οικοπέδου αξίας 1 δισ. βαρελιών πετρελαίου. Μέσα από τη μυστική αλληλογραφία της Ουάσιγκτον για τα ελληνικά πετρέλαια, το φυσικό αέριο και την ελληνική ΑΟΖ, καταλαβαίνει κανείς, δίχως να είναι ειδικός αναλυτής, ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη χρυσή προίκα, που καθιστά τη χώρα μας μια πολύφερνη και επιθυμητή νύφη, η οποία προσελκύει τα βλέμματα ισχυρών μνηστήρων. Ωστόσο, ενδιαφέρον έχει επίσης να μελετήσει κανείς την ιστορία των διαπραγματεύσεων μέσα από γνωστά ονόματα πολιτικών που διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται τις τύχες μας, την καθημερινότητά μας, το μέλλον μας, την πατρίδα μας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:16