search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:55
MENU CLOSE

Γερμανικό «χαστούκι» στην AstraZeneca: Μπλόκο στo εμβόλιο για τους άνω των 65 ετών

28.01.2021 14:16
Γερμανικό «χαστούκι» στην AstraZeneca: Μπλόκο στo εμβόλιο για τους άνω των 65 ετών - Media

 

Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 θα πρέπει να χορηγείται μόνο σε ανθρώπους κάτω των 64 ετών, αναφέρει η γερμανική επιτροπή για τους εμβολιασμούς (STIKO) σε μια επικαιροποίηση των συστάσεών της για το εμβόλιο, επικαλούμενη έλλειψη επαρκών δεδομένων για να συστήσει τη χρήση του για τον εμβολιασμό ομάδων μεγαλύτερης ηλικίας.

«Τα διαθέσιμα δεδομένα είναι αυτή τη στιγμή ανεπαρκή για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου πάνω από την ηλικία των 65 ετών», αναφέρει η επιτροπή σε απόφαση που κοινοποίησε σήμερα στο γερμανικό υπουργείο Υγείας.

«Το εμβόλιο της AstraZeneca, αντίθετα με τα εμβόλια mRNA, θα πρέπει να προσφέρονται μόνο σε άτομα ηλικίας 18-64 ετών», προσθέτει.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να ανακοινώσει αύριο, Παρασκευή, την απόφασή του σχετικά με την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19.

Η AstraZeneca αρνήθηκε τη Δευτέρα ότι το εμβόλιό της δεν είναι πολύ αποτελεσματικό σε ανθρώπους άνω των 65 ετών, αφού γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι το εμβόλιο μπορεί να μην εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ηλικιωμένους.

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως από τους 341 ανθρώπους που εμβολιάσθηκαν στην ομάδα ηλικίας 64 ετών και άνω, μόνο ένας μολύνθηκε με τον κορωνοϊό, πράγμα που σημαίνει ότι η Επιτροπή Εμβολιασμών δεν είναι σε θέση να έχει ένα στατιστικά σημαντικό δεδομένο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλωσε πως η εταιρεία του είχε λιγότερα δεδομένα από άλλες φαρμακοβιομηχανίες για τους ηλικιωμένους επειδή άρχισε να εμβολιάζει αργότερα τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

«Όμως έχουμε ισχυρά δεδομένα που δείχνουν πολύ ισχυρή παραγωγή αντισωμάτων κατά του ιού στους ηλικιωμένους, παρόμοια με αυτή που βλέπουμε σε νεώτερους ανθρώπους», δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.

Τι απαντά η εταιρεία

Η φαρμακευτική εταιρεία υπεραμύνθηκε σήμερα της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της κατά του νέου κορωνοϊού σε ανθρώπους άνω των 65 ετών μετά τη γερμανική σύσταση.

«Οι τελευταίες αναλύσεις (…) στηρίζουν την υπόθεση μιας αποτελεσματικότητας του εμβολίου στην ομάδα των άνω των 65 ετών», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανοσουηδικού ομίλου, εν αναμονή μιας απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων «τις προσεχείς ημέρες» (σ.σ. αύριο, Παρασκευή). Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, η χώρα του οποίου ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου και για τους ηλικιωμένους, υπογράμμισε από την πλευρά του πως η βρετανική αρχή για τα προϊόντα υγείας έκρινε πως το εμβόλιο είναι «πολύ καλό και αποτελεσματικό» και πως προσφέρει «υψηλό βαθμό προστασίας».

Συμφώνησε να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο με την ΕΕ

Εντωμεταξύ, η φαρμακευτική εταιρεία συμφώνησε να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο προμηθειών με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμβόλιό της κατά της COVID-19, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα FAZ, που επικαλείται πηγές της ΕΕ.

Οι επαφές με την AstraZeneca θα συνεχιστούν ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ τονίζοντας ότι η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να έχει συνεργασία με την εταιρεία για να λυθούν τα προβλήματα. Παράλληλα, ο Ερίκ Μαμέρ, επανέλαβε ότι έχει ζητηθεί γραπτώς από την AstraZeneca να δημοσιοποιηθεί το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί και το ζήτημα «βρίσκεται υπό συζήτηση».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας De Standaard, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων διενήργησε επιθεώρηση στον τόπο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:55