search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:56
MENU CLOSE

Εμβόλιο κορωνοϊού: Αυτό είναι το συμβόλαιο της Κομισιόν με την AstraZeneca – Τα κρυφά σημεία της συμφωνίας

29.01.2021 13:39
Εμβόλιο κορωνοϊού: Αυτό είναι το συμβόλαιο της Κομισιόν με την AstraZeneca - Τα κρυφά σημεία της συμφωνίας - Media

 

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca έδωσε στη δημοσιότητα τη σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ των δύο μερών (Κομισιόν- ΑstraZeneca) στις 27 Αυγούστου 2020, όπως γνωστοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού με δικαίωμα προαίρεσης για ακόμη 100 εκατομμύρια δόσεις. Στο φως και το μη λογοκριμένο κείμενο της σύμβασης.

Η Επιτροπή χαιρετίζει τη δέσμευση της εταιρείας για  μεγαλύτερη διαφάνεια στη συμμετοχή της στην ανάπτυξη της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι σημαντικά για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων πολιτών και για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να βασίζονται στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων που αγοράστηκαν σε επίπεδο ΕΕ. Η Επιτροπή ελπίζει να είναι σε θέση να δημοσιεύσει όλες τις συμβάσεις στο πλαίσιο των προκαταβολικών συμφωνιών αγοράς στο εγγύς μέλλον.

Στη σύμβαση που δημοσιεύτηκε σήμερα έχουν διαγραφεί τα τμήματα που αφορούν εμπιστευτικές πληροφορίες, όπως λεπτομέρειες τιμολογίων.

Πάντως, η εφημερίδα η Αυγή, έφερε στο φως το μη λογοκριμένο κείμενο της σύμβασης, στο οποίο φαίνεται πως η σύμβαση έχει ειδική πρόβλεψη για τις πατέντες και τα πνευματικά δικαιώματα του εμβολίου, τα οποία διατηρεί η AstraZeneca, μέχρι να εγκαταλείψει κάποιο μέρος τη σύμβαση. Συνάγεται, δηλαδή το συμπέρασμα ότι η Κομισιόν μπορούσε να διαπραγματευτεί διαφορετικούς όρους αναφορικά με την κυριοτητα του εμβολίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε προτείνει να αναλάβει η Ε.Ε. τις πατέντες, ώστε να διευκολυνθεί η παραγωγή των εμβολίων.

Τι προκύπτει από το έγγραφο

  • (11.2) Μετά την εγκατάλειψη της σύμβασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή άλλο τρίτο μέρος που ορίζεται από αυτήν, μπορεί να αποκτήσει άδεια ή υπο-άδεια των πνευματικών δικαιωμάτων από την AstraZeneca σε βαθμό που κριθεί απαραίτητο [λογοκριμένο]
  • (7.4) Το σύνολο του «κόστους των προϊόντων» (εμβολίων) εκτιμάται στα 870 εκατομμύρια ευρώ. Εάν το τελικό τίμημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση υπερβεί το 20% αυτού, η AstraZeneca θα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία που να αποδεικνύουν το αυξημένο κόστος παραγωγής.  
  • (7.7) Η AstraZeneca μπορεί να σταματήσει την παράδοση εμβολίων αν κάποιο κράτος – μέλος ή και η Κομισιόν καθυστερήσουν την καταβολή των δόσεων του τιμήματος για 20 ημέρες. 
  • (7.2 )(b) Η Κομισιόν θα πληρώσει τη δεύτερη δόση της πληρωμής της, εντός 20 ημερών από τη στιγμή κατά την οποία η AstraZeneca θα παρουσιάσει στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι εξαντλήθηκαν οι πόροι της πρώτης δόσης και υπάρχει πρόοδος στην παραγωγή των εμβολίων. 
  • (7.3) Τα κράτη – μέλη θα πληρώσουν τα κόστη συσκευασίας, φύλαξης και διανομής του εμβολίου. 
  • (9) Η AstraZeneca θα παραδώσει τις συμφωνημένες επιπλέον δόσεις στο κόστος παραγωγής των αγαθών έως την 1η Ιουλίου 2021, εκτός από την περίπτωση όπου η AstraZeneca εκτιμήσει, καλή τη πίστη, ότι η πανδημία δεν έχει υποχωρήσει έως την 1η Ιουλίου 2021
  • (11.1) Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η AstraZeneca έχει προϋπάρχουσες υποχρεώσεις προς τρίτους, και συγκεκριμένα προς εργολάβους παρασκευής των προϊόντων της και κατόχους πατεντών. 

Οι δεσμεύσεις

Το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca για την προμήθεια του εμβολίου της κατά της covid-19 αναφέρεται συγκεκριμένα στις ποσότητες των εμβολίων που πρέπει να παραδοθούν στην Ένωση, δήλωσε νωρίτερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ΕΕ βρίσκεται σε διαμάχη με την AstraZeneca, η οποία συνεργάστηκε με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την ανάπτυξη του εμβολίου της κατά της covid-19, αφού η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα μειώσει τις παραδόσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους λόγω προβλημάτων παραγωγής στο εργοστάσιό της στο Βέλγιο.

Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει δηλώσει ότι αυτό σημαίνει πως η ΕΕ θα λάβει το διάστημα αυτό 31 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, δηλαδή 60% λιγότερες από τις συμφωνηθείσες.

“Υπάρχουν δεσμευτικές παραγγελίες και το συμβόλαιο είναι απολύτως ξεκάθαρο”, υπογράμμισε σήμερα η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Η ίδια εξήγησε ότι το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca περιέχει ξεκάθαρα τις ποσότητες των εμβολίων που θα έπρεπε να παραδοθούν στην Ένωση τον Δεκέμβριο και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, ενώ αναφέρεται και σε τέσσερα εργοστάσια παραγωγής, εκ των οποίων δύο στη Βρετανία.

“H AstraZeneca μας είχε επίσης διαβεβαιώσει ξεκάθαρα στο συμβόλαιο ότι καμία άλλη υποχρέωση δεν θα την εμπόδιζε να τηρήσει το συμβόλαιο αυτό”, τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Ο επικεφαλής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό είχε υποστηρίξει την Τρίτη ότι το συμβόλαιο της εταιρείας με την ΕΕ βασίζεται στον όρο ότι η φαρμακοβιομηχανία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παράδοση εμβολίων (best-effort delivery) και δεν τη δεσμεύει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις. Παράλληλα ο Σοριό επισήμανε ότι η ΕΕ καθυστέρησε να συνάψει σύμβαση προμήθειας με την εταιρεία, κατά συνέπεια αυτή δεν είχε επαρκή χρόνο να λύσει τα προβλήματα παραγωγής στη μονάδα παραγωγής του Βελγίου.

Ωστόσο σήμερα η πρόεδρος της Κομισόν απάντησε ότι ο όρος ότι η φαρμακοβιομηχανία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παράδοση εμβολίων ίσχυε όταν δεν ήταν ξεκάθαρο αν θα μπορούσε να αναπτύξει ένα εμβόλιο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:52