search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:36
MENU CLOSE

Ήπειρος οι άνθρωποί σου…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2162
28-1-2021
30.01.2021 04:00
zevg.jpg

 

Τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να προβάλλονται, να τις μαθαίνει ο κόσμος σ’ αυτή την Ελλάδα που κρύβει παράδοση, ιστορία, μνήμες και κυρίως ανθρώπους…

Η Αδελφότητα Ηπειρωτών Ν. Μάκρης – Μαραθώνα – Ραφήνας μας παρουσιάζει μια ταινία μικρού μήκους με θέμα την Ήπειρο και τους ανθρώπους της, βασισμένη στο παραδοσιακό ηπειρώτικο τραγούδι «Γιάννη μου, το μαντήλι σου», σε σενάριο και σκηνοθεσία του καλού φίλου Κώστα Μαζάνη και παραγωγή του Δημήτρη Βασιλείου.

Μας είπε ο σκηνοθέτης. «Η ταινία έγινε για την ιστορία, τον πολιτισμό, τις αξίες της Ηπείρου και τους ανθρώπους της. Την ιστορία της Ηπείρου την έχουν γράψει οι νεκροί τής ηπειρώτικης γης. Η Ήπειρος, εκεί όπου γεννήθηκαν και πέθαναν, ονειρεύτηκαν, πολέμησαν, αγάπησαν, εκεί όπου έζησαν αρμονικά αιώνες μαζί, χριστιανοί, Εβραίοι και μουσουλμάνοι, στέλνει πάλι σήμερα στον κόσμο ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ειρηνικής συνύπαρξης των τριών θρησκειών, μοναδική επιλογή για ένα μέλλον ειρηνικό, γεμάτο αγάπη, αλήθεια, καθαρό νου και ψυχή. Είναι μια ταινία τιμή και δόξα στους νεκρούς της ηπειρώτικης γης. Τους χρειαζόμαστε κοντά μας – ο καθένας μας ξέρει τον λόγο – σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και στα χειρότερα που ίσως έρχονται».

Δυο λόγια για την ταινία. Οι μνήμες και η ιστορία της Ηπείρου έρχονται από το παρελθόν με τη συμβολική δύναμη ενός ηπειρώτικου αλόγου. Ο μικρός πιανίστας αφουγκράζεται τον καλπασμό από το παρελθόν να έρχεται με ορμή. Χτυπώντας τις ηπειρώτικες πέτρες μέσα στον εμβληματικό χώρο του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης καλεί τα πνεύματα της Ηπείρου, που έρχονται με τη μορφή χορευτών, να μας υπενθυμίσουν τον πολιτισμό και τις αξίες της ηπειρώτικης γης και παράδοσης, να μας επαναπροσδιορίσουν και να μας φωτίσουν ως ανθρώπους στο σκοτεινό παρόν που βιώνουμε. Η μικρή κλαρινίστρια από το παρελθόν σαν οπτασία ακολουθεί τον χορό και συγκεντρώνει στο όργανο – σύμβολο της Ηπείρου, στο κλαρίνο, όλη την ενέργεια του ηπειρώτικου πολιτισμού. Μεταλαμπαδεύει αυτή τη δύναμη στο σήμερα, ενώ ο μικρός πιανίστας «οδηγεί» με το πιάνο του τα πνεύματα πίσω στην αρχέγονη θέση τους.

Στην ταινία συμμετέχουν ο 8χρονος πιανίστας Στέλιος Κερασίδης, η 16χρονη κλαρινίστρια Ιωάννα Χαραλάμπους, ο μουσικός Γιάννης Δίσκος και το Χορευτικό της Αδελφότητας.

Και πάλι μπράβο!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:36