search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:29
MENU CLOSE

Εναλλακτικές διαδικτυακές και ραδιοφωνικές δράσεις

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2162
28-1-2021
30.01.2021 04:00
live_stream.jpg

 

Στην εποχή της πανδημίας, πέρα από αρκετές διαδικτυακές θεατρικές μεταδόσεις, και άλλες εναλλακτικές δράσεις φιλοδοξούν να στηρίξουν έμπρακτα το πληττόμενο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας.

Με τίτλο «Διαβάζουμε» το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνει ένα θεματικό αφιέρωμα στη λογοτεχνία, που με τη μορφή θεατρικού αναλογίου θα παρουσιαστεί (live streaming) δωρεάν τέλη Ιανουαρίου μέσα από τη σελίδα του Κέντρου Πολιτισμού στο Facebook.

Το αφιέρωμα, λοιπόν, αρχικά περιέχει κείμενα που γράφτηκαν ακριβώς γι’ αυτή τη δυσβάσταχτη περίοδο που όλοι διανύουμε και έχουν τίτλο «Ιστορίες της καραντίνας». Η επιλογή τους και το στήσιμο του θεατρικού αναλογίου ανήκει στις σκηνοθέτιδες Παυλίνα Χαρέλα και Μαριάνα Αλεξανδρή. Θα προβληθούν στις 27 και 29.1.

Στη συνέχεια (31.1) ο Στέλιος Μάινας θα συναντήσει τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη διαβάζοντας δύο εξαιρετικά διηγήματά του: «Έρως Ήρως» και «Το μοιρολόγι της Φώκιας».

Από την άλλη, η Ελληνοαμερικανική Ένωση εγκαινιάζει την Κυριακή 31 Ιανουαρίου (στις 12.00) το «Μαγικό Τετράδιο», μια σειρά αφηγήσεων για παιδιά Δημοτικού, την οποία επιμελείται και παρουσιάζει η ηθοποιός Ελένη Δαφνή.

Η σειρά πραγματοποιείται κάθε μήνα online μέσω Zoom και είναι ελεύθερη (με προδιαγραφές) για όλα τα παιδιά. Το πρώτο παραμύθι με τίτλο «Το λουλούδι της ειλικρίνειας» μας ταξιδεύει στην εξωτική Κίνα.

Αλλά και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ξεκίνησε μια σειρά από αφηγήσεις στο diphethiHYPERLINK “http://diphethi.gr/”.HYPERLINK “http://diphethi.gr/”gr και στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά «Κανάλι Ένα 90,4», στις 18.00. Στον πρώτο κύκλο αφηγήσεων μετά τον Τζιμάρα Τζανάτο ακολουθούν ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς στις 31.1 και ο ηθοποιός Μανώλης Μαυροματάκης στις 7.2.

Μια οπτικοακουστική αφήγηση, τέλος, προσφέρει η Violet Louise για όσους αγαπούν τα ζώα. Με τίτλο «Το ημερολόγιο ενός σκύλου» και αφηγήτριες την ίδια και την Αγλαΐα Παππά (στον ρόλο της μητέρας) θα παρακολουθήσουμε από τις 10 Φεβρουαρίου μέχρι και 31 Μαρτίου (δωρεάν με ελεύθερη συνεισφορά στην ιστοσελίδα) τη διαδρομή της μέσα στον χρόνο αναζητώντας στο διαδίκτυο ίχνη του σκύλου της που έφυγε από τη ζωή. Αναβιώνοντας γεγονότα και προσωπικές στιγμές που τη σημάδεψαν, η Violet Louise επιστρατεύει τη συνδρομή της τεχνολογίας, των υπολογιστών και των ψηφιακών μουσικών οργάνων για να δημιουργήσει το δικό της σύμπαν. Στη δραματουργία συμπεριλαμβάνονται αποσπάσματα από ποιήματα των Γιάννη Ρίτσου, Γεωργίου Σουρή, Νίκου Καρούζου, Κωνσταντίνου Καβάφη και Γεωργίου Σεφέρη.

Η Λουίζα Κωστούλα (Violet Louise) ασχολείται από το 2012 με την έρευνα της πολυμεσικής αφήγησης και έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στο Φεστιβάλ Αθηνών, στους Δελφούς, στο Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας, στο Αρχαίο Θέατρο Νικόπολης, στο Θέατρο του Olivier Py, στο Festival Vie, στο Festival Delle Colline Torinesi κ.α.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:28