search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:39
MENU CLOSE

Δυσαρέσκεια και αναμονή

06.10.2012 08:14
oldphotos1349360777311349511272.jpg

«Πιστός» στη ρήτρα αντικατάστασης μέτρων κα ι την επιμήκυνση φαίνεται ότι θα παραμείνει μέχρι τέλους ο Φώτης Κουβέλης, διεκδικώντας οι εν λόγω προτάσεις της ΔΗΜΑΡ να αποτελέσουν μέρος του πλαισίου των μέτρων που θα οριστικοποιη­θεί μετά και την κατάληξη των συζητήσεων στο εσωτερικό της τρόικας καθώς και στο επίπεδο του Γιούρογκρουπ αλλά και της Συνόδου Κορυ­φής στις 18 του μήνα.

«Πιστός» στη ρήτρα αντικατάστασης μέτρων κα ι την επιμήκυνση φαίνεται ότι θα παραμείνει μέχρι τέλους ο Φώτης Κουβέλης, διεκδικώντας οι εν λόγω προτάσεις της ΔΗΜΑΡ να αποτελέσουν μέρος του πλαισίου των μέτρων που θα οριστικοποιη­θεί μετά και την κατάληξη των συζητήσεων στο εσωτερικό της τρόικας καθώς και στο επίπεδο του Γιούρογκρουπ αλλά και της Συνόδου Κορυ­φής στις 18 του μήνα.
Εξερχόμενος του Μαξίμου μετά τη συνάντηση με Σαμαρά – Στουρνάρα και Βενιζέλο, την περα­σμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εκτίμησε ότι η ρήτρα αντικατάστασης μέτρων «είναι δυνα­τό να υπάρξει» και παρέπεμψε ακριβώς στις συ­ζητήσεις τόσο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας όσο και σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο στην Ευρώ­πη, που εκδηλώνονται αυτές τις μέρες:
Διεκδίκηση
«Η αντιμετώπιση της τρόικας ξεκινάει αυτές τις ημέρες, αλλά η συνολική διεκδίκηση θα γίνει σε πολλαπλά πολιτικά επίπεδα, έτσι ώστε, όταν θα έρθει το όλο πακέτο στη Βουλή, να είναι ενταγ­μένο μέσα σε ένα συγκεκριμένο και γενικότερο πλαίσιο, που θα αφορά την ανάπτυξη, τη φορολο­γία, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και κα­θετί άλλο το οποίο μπορεί και πρέπει να υπάρξει ως ουσιαστική μεταρρύθμιση».
Εν ολίγοις, στην πορεία προς την ψήφιση των μέτρων, και όσο αυτή παρατείνεται, η ΔΗΜΑΡ  αναμένεται να   κρατήσει στάση αναμονής εκπέμποντας τη δυσαρέσκειά της προς την τρόι­κα και, παράλληλα, προς την κοι­νωνία και το εσωτερικό του κόμ­ματος, θα προβάλει την άποψη ότι έδωσε τη μάχη κατά των οριζόντιων περικοπών, παρόλο που τελικά οδηγήθη­κε σε υποχωρήσεις.
Παράλληλα, φαίνεται πως θα αξιοποιηθούν οι όποιες «ευκαιρίες» διαφοροποίησης της ΔΗΜΑΡ από τους δύο εταίρους της συγκυβέρνησης, όπως στην περίπτω­ση του Βενιζέλου με την περιβόη­τη λίστα. Για την υπόθεση ο κοι­νοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης άφη­σε αιχμές για τους χειρισμούς Βενιζέλου,  ζητώντας  άμεσα  εξηγή­σεις. Όπως είπε, «με το “μη νόμιμο αρχείο”, η Ισπανία εισέπραξε 6 δισ. ευρώ, η Ιταλία 570 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 4.200 Γάλλοι προ­σήλθαν “αυτοβούλως” και τακτοποίησαν τις οικονομικές εκκρεμότητες με τις φορολογικές αρχές».
Στο μεταξύ, οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις αναμένεται να μορφοποιηθούν ευκρινέστερα στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κ.Ε. το Σαββα­τοκύριακο.
Στην Κ.Ε. θα υπάρξει εισήγηση των τριών με­λών της Εκτελεστικής Επιτροπής που διαφωνούν με τις επιλογές της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ, δηλαδή των Ανδρέα Νεφελούδη, Βαγγέλη Ζορκάδη και Χρήστου Σταυρόπουλου. Η εισήγηση θα επισημο­ποιεί τρόπον τινά την εσωτερική διαφωνία και τη διαμόρφωση εσωκομματικής τάσης (θα ζητηθεί ψηφοφορία και καταμέτρηση ψήφων) σε ρόλο αντιπολίτευσης καθώς, σύμφωνα με πληροφο­ρίες, θα ασκεί κριτική στο εγχείρημα της συμμε­τοχής στην κυβέρνηση και της συνδιαμόρφωσης του πακέτου των μέτρων, διαδικασία που συνιστά «παραβίαση όλων των αρχών της ΔΗΜΑΡ» αλλά και της κυβερνητικής προγραμματικής συμφωνί­ας, γεννώντας θέμα δημοκρατικής νομιμοποίη­σης τόσο στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ όσο και στην κοινωνία. Τέλος, η εισήγηση των τριών θα επιμεί­νει στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της στά­σης του κόμματος σε σχέση με τους δύο εταίρους και την κυβέρνηση συνολικά.
Οι τρεις της Εκτ.Επ., να σημειωθεί, έχουν και τη στήριξη των τριών βουλευτών που δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν τα μέτρα (Βουδούρης, Μιχελογιαννάκης και Μουτσινάς). Μάλιστα, ο βουλευ­τής Οδυσσέας Βουδούρης σε συνέ­ντευξή του στην «Αυγή» υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στην ηγεσία εγκαλώντας τη για διαμόρφωση εδάφους με στόχο «συγκαλυμμένες διαγραφές», εννοώντας το… περίπου προαναγγελθέν κλί­μα περιθωριοποίησης εκείνων που θα καταψηφίσουν.
Σε σχέση με την πολιτική της κυβέρνησης, πρόσθεσε ότι ο επό­μενος κρίκος της αλυσίδας των μνη­μονίων «έχει ήδη ανακοινωθεί: εξα­ήμερο, ολοκλήρωση της κατάργη­σης των συλλογικών συμβάσεων, περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού, ξεπούλημα του Ταχυδρο­μικού Ταμιευτηρίου και του Ταμείου Παρακαταθηκών κ.λπ.». Αυ­τή η πολιτική, συνεχίζει με νόημα, «θα εφαρμοστεί από μια κυβέρνηση που θα συνεχίζει να στηρίζεται στο γνωστό πελατειακό και γρα­φειοκρατικό σύστημα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:39