21/05/2019 23:10:02

Η τρόικα εμίλησε...

Η τρόικα εμίλησε...  - Media
Τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι έχει βάλει η τρόικα στο Οι­κονομικών, ώστε να δεχθούν την υιοθέτηση ευέλικτου 8ώρου στα καταστήματα με συνεχές ωράριο… Και όπως έχουμε συνηθίσει τα τζιμάνια του οικονομικού επιτελείου να λέ­νε σε όλα ναι, έτσι στο τραπέζι του διαλόγου μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης έχει κατατεθεί πρόταση, η οποία επιτρέπει στον ερ­γοδότη να απασχολεί περισσότερες ώρες έναν εργαζόμενο για συγκεκριμένο διάστημα και λιγότερες ώρες για ένα αντίστοιχο διάστημα. Και προσέξτε, για το διάστημα που εφαρμό­ζεται το μέτρο δεν δίνονται χρήματα για υπερωριακή απασχόληση.
Οι θέσεις
Αναλυτικά οι θέσεις της εσωτερικής τρόικας έχουν ως εξής:
Αποζημιώσεις: Η μείωση των αποζημιώσεων που καταβάλλονται στους εργαζόμενους δεν γίνεται απο­δεκτή από την κυβέρνηση και έχει καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, εναλλακτική πρόταση για μείωση του χρό­νου προειδοποίησης στο ήμισυ, για μείωση αποζημίωσης κατά 50%. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εξετάζεται η μείωση κατά 2 ή και 3 μήνες της προειδοποίησης απόλυσης για όλους τους εργαζόμενους ανάλογα με το πόσα έτη απασχολούνται.
Ωράριο απασχόλησης: Οι δανειστές μεταξύ άλλων ζητούν αύξηση των ημερών εργασίας (από τις πέντε στις έξι), αλλά και αποσύνδεση του ωραρίου των καταστημάτων από το ωράριο ερ­γασίας του προσωπικού.
Συγκεκριμένα, ζητούν ένας εργαζόμενος να απασχολείται ανε­ξάρτητα από τις ώρες που ένα κατάστημα είναι σε λειτουργία. Στο τραπέζι είναι και το λεγόμενο ελαστικό οκτάωρο, δηλαδή η δυ­νατότητα του εργοδότη να απασχολεί περισσότερες ώρες έναν εργαζόμενο για συγκεκριμένο διάστημα και λιγότερες ώρες για ένα αντίστοιχο διάστημα. Για το διάστημα που εφαρμόζεται το μέτρο δεν δίνονται χρήματα για υπερωριακή απασχόληση.
Η κυβέρνηση δεν αποδέχεται αύξηση των ημερών εργασίας, ενώ σε ό,τι αφορά την αποσύνδεση των ωρών εργασίας από τις ώρες λειτουργίας έχει καταθέσει εναλλακτική πρόταση ο εργα­ζόμενος να εργάζεται μία ώρα πριν ανοίξει το κατάστη­μα και μία ώρα αφού κλείσει, αρκεί να είναι μέσα στο οκτάωρό του. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τη διαπραγμάτευση για το ωράριο απασχόλησης των εργαζομένων σε καταστήματα αναμένεται να διεξαγάγει τις προσεχείς ημέρες η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Εξετάζεται το ενδεχόμε­νο οι εργοδότες να μπορούν να απασχολούν τους εργαζόμενους σε ώρες αιχμής, σπάζοντας το 8ωρο σε βάρδιες, αρκεί να υπάρχει ενδιάμεσα τρίωρο ανά­παυσης.
Ελάχιστη ημερήσια ανάπαυση 11 ώρες: Πρόκειται για κοινοτι­κή οδηγία που ισχύει σε όλες τις χώρες και αποδέχεται και η κυ­βέρνηση. Στην Ελλάδα η ημερήσια ανάπαυση είναι 12 ώρες. Με το νέο καθεστώς θα πρέπει ανάμεσα στις βάρδιες που κάνουν οι εργαζόμενοι να μεσολαβούν 11 ώρες. Δηλαδή εάν ο εργαζό­μενος εργάζεται μέχρι τις 9 το βράδυ να πηγαίνει την άλλη μέρα στην εργασία του έπειτα από 11 ώρες ανάπαυση.
Βάρδιες: Άρση των περιορισμών σχετικά με τον ελάχιστο/μέγι­στο χρόνο ανάμεσα στις πρωινές και τις απογευματινές βάρδιες. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν αποδέχεται οποιαδήποτε αλλαγή.
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.