search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 02:37
MENU CLOSE

Επιδημία λιστοπληξίας…

06.10.2012 08:24
oldphotos134935962621349511852.jpg

Μέσα στον βούρκο με τα λασπόνερα που έφτιαξε για να πέσουν οι άσπονδοι εχθροί της τσαλαβουτά η κυβέρνηση τα τελευ­ταία εικοσιτετράωρα.

Μέσα στον βούρκο με τα λασπόνερα που έφτιαξε για να πέσουν οι άσπονδοι εχθροί της τσαλαβουτά η κυβέρνηση τα τελευ­ταία εικοσιτετράωρα. Λίστες για ύπο­πτο πλουτισμό πολιτικών καταγγέλλο­νται ως πλαστές από στελέχη της Ν.Δ. τη στιγμή που άλλες πραγματικές με ονόματα φοροφυγάδων εξαφανίζονται από τα μαγικά χέρια του πολιτικού κα­τεστημένου της χώρας.
Και όλα αυτά εν όψει της κρίσιμης συ­νεδρίασης στη Βουλή για την ψήφιση των μέτρων και ενώ στο Μέγαρο Μαξί­μου κυριαρχεί η αγωνία να μην διατα0ραχθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός ακόμη και στην περίπτωση που υπάρ­χουν σοβαρές πολιτικές παρατυπίες για τη διαδρομή που ακολούθησε η λίστα Λαγκάρντ.
Ο Βενιζέλος
Μεταξύ σοβαρού και αστείου στο Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι, εάν ο πρωθυπουργός ακούσει και για άλλη λίστα, «θα πάρει τα βουνά», αφού, απ’ ό,τι λέ­γεται, ήταν ενήμερος μόνο για τη μία, άντε και για τη λίστα όπου υπήρχε το όνομα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ για τη λίστα των φοροφυγάδων η επιμελημένη διαρροή λέει ότι δεν γνώριζε τίποτε.
Είναι εντυπωσιακό δε ότι το Μέγαρο Μαξίμου, σε μία προσπάθεια επίδειξης «νομιμοφροσύνης» – με το επιχείρημα ότι η λίστα Λαγκάρντ είναι προϊόν υποκλοπής –, ανακοίνωσε ότι κανείς δεν άνοιξε τον φάκελο για να δει τα ονόμα­τα που περιλαμβάνονται σε αυτήν και πρόσθεσαν ότι την απέστειλαν αμέσως στο ΣΔΟΕ.
Όμως το μεγάλο ζητούμενο είναι ποια στάση θα κρατήσει ο πρωθυπουρ­γός απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος παρανόμως κρατούσε τη λίστα στο γραφείο του, ενώ θα έπρεπε να την έχει παραδώσει στον αντικαταστάτη του. Έπειτα από πολλές συζητήσεις με τους συνεργάτες του, ο Αντώνης Σαμα­ράς αποφάσισε να χειριστεί το όλο θέ­μα με… διακριτικότητα και ακολουθώ­ντας χαμηλούς τόνους, αφού οι στιγμές είναι δύσκολες και μία κρίση με τον αρ­χηγό του ΠΑΣΟΚ τη συγκεκριμένη στιγ­μή θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για τη συγκυβέρνηση.
Ωστόσο ζήτησε να παρακολουθείται το θέμα με επιμέλεια, διότι σε βάθος χρόνου θα μπορούσε να τους φανεί ιδι­αίτερα χρήσιμο. Κάποιοι από τους συ­νεργάτες του μάλιστα επέμειναν στο αυ­τονόητο: ότι και οι ελληνικές διωκτικές αρχές θα έπρεπε να ακολουθήσουν την τακτική των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου έπειτα από ελέγχους ή και συμβιβασμό με τους ενδιαφερόμενους να μπουν κάποια χρήματα στα ταμεία.
Όμως η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται… Από τις αρχές της εβδομάδας η ατμόσφαιρα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ιδιαίτερα φουρτουνιασμένη από μια σειρά γεγονότων που ουδόλως βο­ηθούσαν την εικόνα της κυβέρνησης. Η αντάρα άρχισε από την εμπλοκή του ονόματος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος μέσω αγοράς ακινήτων και συνεχίστηκε με τα «γαλλικά» του προ­έδρου της Βουλής στην επικοινωνία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Παντελόνια και σαλόνια
Λέγεται δε ότι ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να ακούσει όλο τον διάλογο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τους εκπροσώ­πους των ΜΜΕ, αφού η φρασεολογία περί «παντελονιών και σαλονιών» ξέ­φευγε από το πλαίσιο μιας πολιτικής συζήτησης που στόχο είχε να πείσει τους πολίτες ότι ήταν καθαρός και δεν είχε καμία εμπλοκή στην υπόθεση.
Όταν μάλιστα έμαθε και τον διάλο­γο που είχε ο πρόεδρος της Βουλής με τον Π. Παυλόπουλο, που κατέληξε με τη μνημειώδη και καθ’ όλα… πολιτική φράση «γλείψε καλύτερα τον δικό μου (…) από το να γλείφεις του δημοσιογράφου», ο Σαμαράς ζήτησε να σταμα­τήσει κάθε συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα, να πέσουν οι τόνοι σε όλα τα πε­δία και να υπάρξει διακριτική αποστασι­οποίηση της Ν.Δ. από την υπόθεση.
Όσο για τα σενάρια περί πολιτικής συνωμοσίας, που στόχο είχαν την αποσταθεροποίηση της χώρας, μπορεί στην αρχή να αξιολογήθηκαν ως μια καλή απάντηση για τα όσα συμβαίνουν, αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας, τα οποία δεν πείθουν ούτε νήπια.
« Καμικάζι»
Μία μέρα αργότερα όμως είδε το φως της δημοσιότητας η λίστα των 36 πολιτικών που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για παράνομο πλουτισμό ύστερα από καταγγελίες που έχουν γίνει από πο­λίτες. Ανάμεσά τους και ο Νικήτας Κα­κλαμάνης, ο οποίος αντέδρασε τόσο έντονα, ώστε έμοιαζε περισσότερο με «καμικάζι» που έχει δώσει όρκο εκδί­κησης παρά με βουλευτή του κυβερνώ­ντος κόμματος.
Ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρώην δήμαρ­χος είπε ότι η λίστα αυτή ήταν «φτια­χτή» και δημιουργήθηκε για να εκβια­στούν και να σιωπήσουν κάποια πολιτι­κά πρόσωπα που είναι ενοχλητικά για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι η λίστα αυτή είχε δημιουργηθεί με εντολή των παροικούντων το Μέγαρο Μαξίμου, στους οποίους μάλιστα έστει­λε «μήνυμα» λέγοντας ότι «κάποιοι θα πρέπει να χάσουν τον ύπνο τους από ’δώ και μπρος».
Ο Κακλαμάνης μάλιστα άφησε ανοι­κτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει τα νέα μέτρα, βάζοντας ως κόκκινη γραμ­μή τα οικογενειακά επιδόματα, και άρχισε το αντάρτικο. Στο πλευρό του στάθηκε ο Γιώργος Κοντογιάννης που προέρχεται από το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ λέγεται ότι οι «συνήθεις ύποπτοι», που έχουν εκφράσει κατά καιρούς τις διαφωνίες τους, θα ακολουθήσουν το… κίνημα του τέως δημάρχου.
Στο Μαξίμου πάντως μετρούν βασα­νιστικά τον χρόνο μέχρι να φτάσει η μέ­ρα και η ώρα της ψηφοφορίας, αφού αντιλαμβάνονται ότι ώρα με την ώρα τα πράγματα περιπλέκονται και οι βου­λευτές δοκιμάζουν τα όριά τους…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43