search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:18
MENU CLOSE

Τι φοβάται η κυβέρνηση για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

01.02.2021 07:13
Τι φοβάται η κυβέρνηση για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού - Media

 

Την άποψη ότι εάν οι μεταλλάξεις δεν ελεγχθούν σύντομα η χώρα θα πρέπει να γυρίσει σε σκληρό lockdown – με κλείσιμο των σχολείων και της αγοράς -εκφράζουν μέλη της επιστημονικής κοινότητας με τα οποία συνομιλεί το Μέγαρο Μαξίμου καθώς όπως λένε το σκέλος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως η οποία «νίκησε» το υπουργείο Υγείας στη μάχη που έδωσε για το άνοιγμα των Γυμνασίων, σήμερα βρίσκεται και πάλι σε συζητήσεις με τους γιατρούς και λοιμωξιολόγους καθώς πολλοί ισχυρίζονται ότι έγινε πολύ κακό για το τίποτα αφού τα σχολεία μάλλον άνοιξαν για να ξανακλείσουν.

Καθώς οι προβλέψεις των επιδημιολόγων είναι τρομακτικές για το τι αναμένουν να συμβεί στην Αττική και με δεδομένο ότι οι μεταλλάξεις έχουν μπει για καλά στην ζωή μας, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μέσα στις επόμενες δεκαπέντεημέρες τα σχολεία δεν θα ξανακλείσουν ενώ θα σταματήσουν και τα ημίμετρα λειτουργίας της αγοράς.

Για την ώρα πάντως η κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη καθώς υπάρχουν και πληροφορίες που λένε ότι ο ιερέας που διαγνώστηκε με την μετάλλαξη, στην Θεσσαλονίκη , πριν από δύο μήνες είχε νοσήσει από κορωνοϊό.

Εάν αυτό ισχύει τότε όλα δείχνουν ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη του ιού δεν αναγνώρισε τα αντισώματα και έχει την ικανότητα να προσβάλει τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που ανησυχεί τους επιστήμονες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του νοτιοαφρικανικού στελέχους.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης σχολιάζοντας το θέμα είπε: «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχει 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και φαίνεται να μην δίνει ανοσία και σε ανθρώπους που έχουν ήδη επιμολυνθεί και αναρρώσει τουλάχιστον στο 50%. Είναι κρίσιμο να καταπνίξουμε την διασπορά του συγκεκριμένου στελέχους».

Ο κ.Σαρηγιάννης έκανε ακόμα ιδιαίτερα δυσοίωνες προβλέψεις σε ότι αφορά τα κρούσματα μέσα στον Φλεβάρη ενώ αναφέρθηκε και στο τι πρέπει να γίνει στα σχολεία προκειμένου να μην υπάρξει γρήγορη εξάπλωση των μεταλλάξεων.

«Μπορούμε να πάμε σε νέο κύμα. Είχαμε υπολογίσει ένα τρίτο κύμα στις αρχές Απριλίου, με έναρξη τον Φλεβάρη… Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αθήνα που είχαμε υπολογίσει αναλυτικά, αλλά συνολικά θα μπορούσε να φτάσει 960 την ημέρα τον Απρίλιο, κάτω από 2.000 συνολικά στη χώρα. Δεν θα είναι τόσο ισχυρό όσο το δεύτερο κύμα. Αλλά πρέπει να ξαναπραγματοποιήσουμε τη μελέτη γιατί έχουμε νέα στοιχεία δεδομένων των μεταλλάξεων».

«Θεωρώ ότι η χαλάρωση έχει τη λογική της. Είναι καλό για τα παιδιά να πάνε στο σχολείο. Από την άλλη είναι σημαντικό να γίνονται τα τεστ στους εκπαιδευτικούς. Και στα παιδιά των λυκείων αργότερα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:17