search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:32
MENU CLOSE

Rock in peace, Χίλτον Βάλενταϊν… (Video)

01.02.2021 10:19
Rock in peace, Χίλτον Βάλενταϊν… (Video) - Media

 

Στις 29 Ιανουαρίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, ο συνιδρυτής και κιθαρίστας του θρυλικού βρετανικού συγκροτήματος The Animals, Χίλτον Βάλενταֹιֹν. Εκτός από κιθαρίστας των Animals, οΒάλενταֹιֹν υπήρξε ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες του ροκ επηρεάζοντας αποφασιστικά τον ήχο του αλλά και πολλές γενιές μουσικών.

Οι Animals που ιδρύθηκαν το 1963 από τους Μπάρτον, Τσάντλερ, Πράις, Στιλ και Βάλενταֹιֹν στο Νιούκαστλ, κατάφεραναμέσως να ταράξουν τα νερά της βρετανικής ροκ σκηνής καθώς, μόλις το 1964,βρέθηκαν στην κορυφή των τσαρτςκαι στις δύο μεριές του Ατλαντικού με το επικό κομμάτι The House oft he Rising Sun. Το υπέροχο αυτό τραγούδι ξεκινά με ένα καταπληκτικό soloτου Χίλτον Βάλενταֹιֹν στην κιθάρα που έμελλε να καθιερωθεί ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και δυνατά solo στην ιστορία της ροκ μουσικής.

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, το τραγούδι αυτό δεν γράφτηκε από το  συγκρότημα. Οι δημιουργοί του έμειναν ανώνυμοι και η μελωδία παραπέμπει σε παραδοσιακό τραγούδι της φολκ. Οι στίχοι του είναι επίσης διφορούμενοι. Άλλοι λένε ότι μιλάει για ένα πορνείο που ανήκε στην Μαριάν Λε Σολέιγ Λεβάντ που στα γαλλικά σημαίνει «Η Μαριάν του Ανατέλλοντος Ηλίου». Άλλοι λένε ότι αναφέρεται σε μια γυναικεία φυλακή με μια τοιχογραφία ενός ήλιου που ανατέλλει. Άλλοι μιλούν για  έναν άνθρωπο τον οποίο κατέστρεψε ο Οίκος του Ανατέλλοντος Ηλίου. Αυτός ο άνθρωπος μπορεί να ήταν μια πόρνη ή ένας φυλακισμένος… Αυτή η σχεδόν σουρεαλιστική πολυσημία των εκδοχών της ιστορίας που διηγείται το τραγούδι, του προσέδωσε μιαν οικουμενικότητα, ενώ η ερμηνεία των Animals και προσωπικά του Βάλενταֹιֹν,απογείωσε αυτό το κλασικό μπλουζ στην 123η θέση με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών του περιοδικού Rolling Stone.

Σε διάστημα δύο ετών, οι Animalsκυκλοφόρησαν μια σειρά κλασσικών ροκ κομματιών όπως το «Don’t Bring Me Down» και το «Don’t Let Me Be Misunderstood» το οποίο βρίσκεται στην 322η θέση της λίστας του περιοδικού Rolling Stone αλλά και το «We Gotta Get Out Of The Place», το οποίο έφτασε στη 235η θέση.

To 1966, o Βάλενταֹιֹν αποφάσισε να αφήσει το συγκρότημα και να ακολουθήσει σόλο καριέρα.Παρόλα αυτά, συμμετείχε σε πολλές επανασυνδέσεις του συγκροτήματος  ενώ το 2007 συνόδευσετον Έρικ Μπάρτον σε μεγάλη περιοδεία. Τα τελευταία χρόνια έμενε στο Κονέκτικατκαι  ασχολήθηκε με την skiffle, ένα είδος λαϊκής μουσικής με επιρροές από τα μπλουζ, την τζαζ και την αμερικανική φολκ, που παίζεται κυρίως με αυτοσχέδια όργανα.Δημιούργησε το συγκρότημα Skiffledog, με τοοποίο περιόδευσε στην Αμερική και την Μεγάλη Βρετανία και κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ.

Ο 79χρονος Έρικ Μπάρτον, μια από τις μεγαλύτερες φωνές του ροκ και τραγουδιστής των Animals,είχε πει σε μια συνέντευξή του για τον φίλο του: «Στην πραγματικότητα ήταν ο Χίλτον που έκανε τους Animals ροκ μπάντα. Δεν νομίζω ότι είχαμε το ροκ στοιχείο μέχρι που τον βρήκαμε. Εκείνη την εποχή, ο Χίλτον δεν έπαιζε απλά rock ‘n’ roll, ήταν το rock ‘n’ roll…». Την Παρασκευή που πέρασε, ο Μπάρτον αποχαιρέτισε τον  Βάλενταֹιֹν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: « Η εισαγωγή από το RisingSun  δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια!… Δεν έπαιξες απλά το κομμάτι. Το έζησες! Είμαι βαθιά πληγωμένος από τα νέα του θανάτου του Χίλτον. Περάσαμε πολύ όμορφες στιγμές, φίλε. Από το ΝορθΣιλντς μέχρι ολόκληρο τον κόσμο. Αναπαύσου εν ροκ»…

Photo by Richard William Laws

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:31