search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:18
MENU CLOSE

Εμβόλιο κορωνοϊού: Το Sputnik V είναι 91,6% αποτελεσματικό στους συμπτωματικούς

02.02.2021 14:00
Εμβόλιο κορωνοϊού: Το Sputnik V είναι 91,6% αποτελεσματικό στους συμπτωματικούς - Media

 

Μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε πέρυσι για πρόωρη διάθεση, το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V είναι 91,6% αποτελεσματικό σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα Covid-19 και 100% αποτελεσματικό έναντι σοβαρής και μέτριας νόσου, σύμφωνα με ανάλυση των αποτελεσμάτων των δοκιμών της φάσης 3 του εμβολίου.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο ακαδημαϊκό περιοδικό «The Lancet» την Τρίτη και βασίζονται σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από 19.866 συμμετέχοντες, εκ των οποίων περίπου τα τρία τέταρτα (14.964) έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου και το ένα τέταρτο (4.902) έλαβε εικονικό φάρμακο, όπως αναφέρει το CNN.

 Δεκαέξι περιπτώσεις συμπτωματικών Covid-19 επιβεβαιώθηκαν στην ομάδα εμβολίων 21 ημέρες αφότου οι συμμετέχοντες έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου.

Εξήντα δύο περιπτώσεις βρέθηκαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου – που ισοδυναμεί με αποτελεσματικότητα 91,6%.

Οι δοκιμές περιλάμβαναν 2.144 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και μια ανάλυση που πραγματοποιήθηκε σε αυτήν την ομάδα αποκάλυψε ότι το εμβόλιο ήταν καλά ανεκτό και είχε αποτελεσματικότητα 91,8%.

Η ομάδα ανέλυσε επίσης την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της σοβαρής και μέτριας νόσησης Covid-19 και 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ή μέτριες περιπτώσεις στην εμβολιασμένη ομάδα, ενώ 20 αναφέρθηκαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τον εμβολιασμό ήταν επίσης σπάνιες – λιγότερο από 0,2% σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο. Η πλειονότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρθηκαν ήταν ήπιες παρενέργειες, όπως πόνος στο σημείο που έγινε ο εμβολιασμός, συμπτώματα όπως η γρίπη και χαμηλά επίπεδα ενέργειας, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η ανάλυση περιλαμβάνει μόνο συμπτωματικά κρούσματα Covid-19, ωστόσο, και οι συγγραφείς σημειώνουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου έναντι της ασυμπτωματικής Covid-19, της μετάδοσης και της διάρκειας προστασίας.

Συνεχίζονται οι δοκιμές

Οι δοκιμές συνεχίζονται και ο στόχος είναι να φτάσουν συνολικά τους 40.000 συμμετέχοντες.

Η Dr. Inna V Dolzhikova, συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι η ανάλυση έδειξε ότι το εμβόλιο είχε «υψηλή αποτελεσματικότητα, ανοσογονικότητα και καλό προφίλ ανεκτικότητας σε συμμετέχοντες ηλικίας 18 ετών και άνω».

Η Dolzhikova εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya της Ρωσίας, το οποίο ανέπτυξε το εμβόλιο.

Τα άτομα των δοκιμών υποβλήθηκαν σε μοριακά τεστ PCR Covid-19 όταν έλαβαν τη δεύτερη δόση. Έκαναν ένα επιπλέον τεστ εάν ανέφεραν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης.

Το εμβόλιο Sputnik V είναι ένα εμβόλιο δύο δόσεων που χρησιμοποιεί δύο διαφορετικούς αδενοϊούς για κάθε δόση, με τις δόσεις να χορηγούνται 21 ημέρες. Με αυτόν τον τύπο εμβολίου, ένας αδενοϊός μεταβάλλεται έτσι ώστε να μπορεί να παραδώσει ένα κομμάτι γενετικού υλικού από τον ιό που προκαλεί τη νόσο Covid-19 στο σώμα και να προκαλέσει ανοσοαπόκριση.

Είναι μια προσέγγιση παρόμοια με τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από τους AstraZeneca και Johnson & Johnson.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:17